Smegenų plovimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Smegenų plovimas arba mąstymo pertvarkymas – koercityvinių metodų taikymas politiniais tikslais siekiant pakeisti vieno ar keleto asmenų įsitikinimus ir elgesį. Terminas „Smegenų plovimas“ pradėtas naudoti JAV šeštajame dešimtmetyje Korėjos karo metu, siekiant paaiškinti kai kurių amerikiečių belaisvių norą pasilikti Kinijoje po išlaisvinimo.[1]

Dar gali būti suprantamas kaip bendrinis įvairių metodikų, skirtų žmogaus sąmonei paveikti ir kontroliuoti, pavadinimas.

Smegenų plovimas dažniausiai naudojamas įvairiose specialiosiose tarnybose, sektose, totalitarinėse valstybėse ir pan. Kai kuriose šalyse (pvz., Prancūzijoje) smegenų plovimas yra įstatymais apibrėžta nusikalstama veikla, kitose šalyse už jį baudžiama, remiantis įstatymais dėl neteisėtos medicininės praktikos, sukčiavimo, neteisėto laisvės atėmimo ir pan.

Dauguma smegenų plovimo metodų yra paremta grubiai perdirbtomis, supaprastintomis psichologijos, pshichoterapijos bei psichiatrijos metodikomis, neretai – apgaule, žmogaus atskyrimu nuo alternatyvių informacijos šaltinių, kartais – narkotikais.

Semantinio poslinkio naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Semantinio poslinkio metodų naudojimas yra sunkiausiai apibrėžiamas teisiškai, bet dažniausiai naudojamas smegenų plovimo būdas. Metodo esmė: žmogui išdėstoma tam tikra terminų sistema, ir tada manipuliojama terminų ryšiais ir prasmėmis, tokiu būdu manipuliuojant žmogaus tikėjimu, pažiūromis ir veiksmais. Terminologija labai dažnai paverčiama sektos tikėjimo dalimi ir perteikiama kartu su sektos doktrina, todėl šį metodą nesąmoningai ima naudoti visi sektos nariai. Lengviausiai pastebimi metodikos bruožai: aktyvus specifinių, gyvenimiškame kontekste neaktualių, žodžių vartojimas, įtraukimas į ginčus dėl neesminių tikėjimo sričių (siekiant perteikti terminologiją bei paveikti nuomonę) ir pan. Dažniausiai sektų nariai šią metodiką naudoja kartu su kitais smegenų plovimo būdais. Kai kurių sektų lyderiai, turintys psichologinį išsilavinimą, šiuos metodus naudoja apgalvotai, nors neretai tokie metodai atsiranda gana intuityviai, nesiremiant mokslinėmis teorijomis (žr. Dž. Orvelo romane „1984“ aprašytą „naujakalbę“).

Hipnozės naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Negilios hipnozės metodai įvairiomis formomis naudojami daugelyje sektų ir itin grubiai naudojami sektose žudikėse. Sektų nariai hipnotizuojami ir patys apmokomi hipnozės, prisidengiant meditacijos užsiėmimais, religiniais ritualais, daugkartiniu maldų kartojimu, dvasine pagalba (dianetikoje taikomas „auditingas“) ir pan. Dėl sudėtingumo ir nepatikimumo hipnozė, ypač – gili, sektose naudojama gana ribotai, dažniausiai – kartu su semantinėmis metodikomis.[reikalingas šaltinis]

Kiti metodai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienas iš dažniausių smegenų plovimo metodų – tai įvairios apgavystės, įtikinančios žmogų, kad sekta ar režimas – tai vienintelis būdas išsigelbėti nuo ligų, skurdo ir pan. Apgavystės įvairauja nuo apgalvotos propagandos, kai faktai pateikiami neteisingame kontekste arba į juos įterpiant melagingų duomenų, iki grubių apgaulių (pvz., Aum sinrike sektoje tikintiesiems būdavo suleidžiama narkotikų ir teigiama, kad žmogus patyrė tam tikrą praregėjimą). Neretai naudojami finansinio suinteresavimo metodai, kai žmogus įtraukiamas į neva pelningą verslą (pvz., scientologinių retenybių prekybą). Dažnai naudojamas įvairių rūšių šantažas, įbauginimas, įtikinant žmogų, kad jis gali būti persekiojamas. Kaip pagalbinės smegenų plovimo priemonės hipnozei sustiprinti ar kritiniam mąstymui sutrikdyti kartais naudojamos narkotinės medžiagos. Viena iš efektyviausių pagalbinių smegenų plovimo priemonių – žmogaus atskyrimas nuo visuomenės, draugų, artimųjų tam, kad negaudamas alternatyvios informacijos, žmogus ilgainiui persiimtų sektos pasaulėžiūra. Kaip specifinės smegenų plovimo priemonės neretai yra naudojamos paprastos psichoterapinės metodikos, pvz., sąlyginių refleksų metodai (pvz., sektos narys gauna valgyti tik po ilgų maldų vienumoje, valgoma tik su kitais sektos nariais, o pats valgymas pateikiamas kaip religinis ritualas – ilgainiui žmogui susitapatina sekta, tikėjimas ir pasitenkinimo jausmas). Kai kuriais atvejais (pvz., scientologijos bažnyčioje) smegenų plovimo efektyvumui patikrinti bei geriau veikiantiems metodams parinkti naudojami melo detektoriai[reikalingas šaltinis].

Pavyzdys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paeiliui garsiai tarkite žemiau pateiktų žodžių spalvas:

  • Žalia
  • Raudona
  • Mėlyna
  • Žalia
  • Raudona
  • Žalia
  • Žalia
  • Mėlyna
  • Raudona
  • Žalia
  • Mėlyna

Dauguma žmonių arba apskritai neteisingai ištaria dviejų paskutinių žodžių spalvą arba bent pajunta, jog kažkas viduje traukia padaryti šią klaidą.[reikalingas šaltinis] Sąlyginių refleksų metodu (žodžio raidinė reikšmė iš pradžių atitinka žodžio teksto spalvą) skaitytojo mąstymas nukreipiamas link dviejų akivaizdžiai neteisingų išvadų apie šio spalvoto teksto struktūrą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Brainwashing: The Fictions of Mind Control : A Study of Novels and Films Since World War II0“. Kent State University Press, 2004.