Smėlio maišas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Smėlio maišas (angl. sandbag, angliškai dar vadinamas floodbag 'potvynio maišas') – maišasburlapo, polipropileninio audinio ar panašios medžiagos, pripiltas smėlio ar kitokio grunto. Naudojamas kaip įtvirtinimų elementas, sulaikantis kulkas ir skeveldras, arba kaip dambų elementas, sulaikantis vandenį. Taip pat gali būti naudojamas kaip balastas. Smėlio maišai patogūs, nes maišinis audeklas (burlapas) ir smėlys yra pigūs, o maišus galima pervežti tuščius ir tik reikiamoje vietoje pripilti smėlio.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apsauga nuo potvynių[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Smėlio maišai naudojami kaip avarinės pagalbinės priemonės:

  • sulaikyti tvinstančių upių vandenis. Žemesnėse vietose iš smėlio maišų sudedamos dambos, sulaikančios vandenį.
  • užtaisyti nuolatinių dambų ar pylimų praplautas ar kitaip pažeistas vietas.

Smėlio maišai nėra itin efektyvūs, nes pro tarpus tarp maišų ir pačius maišus vanduo sunkiasi. Jei maišai užpildyti molėtu ar panašiu gruntu, besiskverbiantis vanduo gali pro siūlus ar tarpus tarp siūlų išplauti smulkiąsias daleles.

Pavartojus sausi maišai gali būti ištuštinti ir laikomi sandėlyje iki kito karto. Šlapi maišai reikalauja dėmesio. Juos sušlapinęs vanduo galėjo būti užterštas chemikalais ar fekalinėmis nuotėkomis. Tokie maišai gali būti deginami ar šalinami į sąvartynus.

Fortifikacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Smėlio maišai naudojami mažiausia nuo XVIII a. pabaigos. Anksčiau jie būdavo užpildomi kastuvais. Paskutiniais metais tam naudojamos mašinos.

Smėlio maišai naudojami įrengiant lauko įtvirtinimus arba kaip laikinos priemones saugant civilinius objektus. Dėl pigumo iš smėlio maišų galima sudaryti didelius apsauginius pylimus, barjerus, sieneles ir pan. Gana laisvo smėlio maišuose trintis ir gausybė smulkių oro tarpelių smėlyje padaro smėlio maišus efektyviu sprogimo bangą sugeriančiu barjeru.[1]

Fortifikacijoje naudojamų maišų matmenys ir masė yra parinkti tokie, kad smėlio maišus būtų galima suguldyti užklojant kaip plytas mūre ir kad jie būtų ne pernelyg sunkūs kilnoti ir pernešti. Smėlio maišai gali būti naudojami gruntiniams šlaitams (pvz., pylimų) iškloti ar sienelėms statyti. Kadangi paprasti burlapiniai maišai gana greitai yra, įtvirtinimai iš maišų, kurie turi išlikti ilgam, būna nutepami cemento skiediniu. Tai padidina maišų atsparumą tiek puvimui, tiek mechaniniams pažeidimams.
Smėlio maišai iš dako laiko gerokai ilgiau nei burlapiniai, todėl statant ilgam laikui numatytus maišinius įtvirtinimus jie tinkamesni. Tačiau šiais laikais dauguma kariškių naudojamų smėlio maišų yra iš polipropileninio austo audeklo, kuris yra atsparus puvimui.

Kitoks panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Nedidelius smėlio maišus naudoja kaip balastą oro balionuose.
  • Antrojo pasaulinio karo metais amerikiečiai smėlio maišus naudojo kaip papildomus tankų šarvus, kurie turėjo sulaikyti vokiečių prieštankinius sviedinius.[2] but were ineffective.
  • Smėlio maišai naudojami kaip treniruočių įrankiai ugdant jėgą.
  • Automobiliuose su užpakaliniais varomaisiais ratais smėlio maišus naudoja kaip balastą bagažinėje, didinantį užpakalinių ratų sukibimą blogomis važiavimo sąlygomis.
  • Smėlio maišais dažnai sutvirtina laisvo grunto šlaitus nuo erozijos.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. War Office. Military Training Pamphlet No 30, Part V: Protective Works. 1941. p. 39 nurodo, kad 50 cm storio sienelė iš smėlio maišų sulaiko šarvamušes kulkas ir bombų skeveldras.
  2. Hunnicut, R.P. "Sherman: A History of the American Medium Tank" ISBN 0-89141-080-5