Skylė (grupė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Skylė
Biografija
KilmėVilnius, Lietuva
ŽanraiRokas, pankrokas, neofolk, artrokas
Aktyvumo metai1991–dabar
Įrašų kompanijaVia Artis, Dangus
Svetainėwww.skyle.lt
Nariai
Rokas Radzevičius
Aistė Smilgevičiūtė
Kęstutis Drazdauskas
Mantvydas Kodis
Gediminas Žilys
Enrikas Slavinskis
Salvijus Žeimys
Buvę nariai
Viktoras Kubaitis, Giedrė Danytė, Robertas Žukas, Kristina Gudonytė, Vytautas Dekšnys, Darius Stankevičius, Eglė Miškinienė, Dainius Jucius, Sergej Trofimov, Tomas Ramančiūnas, Gediminas Andriškevičius, Skirmantas Kunevičius, Gediminas Jakutis, Jonas Krivickas

Grupė SKYLĖ (t. p. Aistė Smilgevičiūtė ir SKYLĖ) – kūrybinis sambūris, susikūręs Vilniuje 1991-aisiais, Lietuvos istorinio lūžio metu, byrant Sovietų Sąjungai. Dar ištakose suformuluoti pagrindiniai principai – alternatyvios muzikinės ir poetinės minties, paremtos filosofija, mitologija ir istorija, sklaida – nepakito iki šių dienų.

Grupės stilistiką apibrėžti sunku – roko muzikos pagrindas susipynė su neofolko, bard, punk, artroko ir kitų stilių elementais. Su pagrindinės vokalistės Aistės Smilgevičiūtės atėjimu 1997-aisiais tematikoje išryškėjo baltiškoji linija. Instrumentuotę nuolat spalvina akustiniai instrumentai – smuikas, akordeonas, fleita, violončelė, kanklės, dambrelis. Grupės lyderio Roko Radzevičiaus dėka SKYLĖ bendradarbiauja kuriant aplinkos teatro spektaklius bei roko operas.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1991-ųjų rudenį susikūrė kūrybinis sambūris „Skylė“. Pradžioje tai buvo studentų roko grupė, savo kūryboje bandžiusi sujungti įvairiausius muzikinius stilius – nuo pankroko iki folkroko bei artroko. Pirmieji koncertai vyko studentų festivaliuose. Iš penkių narių, tuo metu grojusių gitara, bosu, klavišiniais, smuiku ir mušamaisiais, sudaryta grupė ėmė organizuoti pogrindinio meno parodas bei nekomercinius festivalius (kaip antai „Free Tibet“ 1995-aisiais), šitaip pritraukdama jaunus žmones, pasižymėjusius įvairiais talentais.

1993 m. buvo išleistas debiutinis grupės albumas „Žydinčių moterų džiaugsmas“. Nors daugiausia sudarytas iš švelnių baladžių, į ji pateko ir keli sunkesni kūriniai.

1994 m. grupė įrašė ir išleido net du albumus – „Kabatūrinė radiacija“ ir „Periklių giesmės“. Pirmasis – tai bandymas per siurealistinio pankroko skambesį perteikti tokias temas kaip baimė, pyktis ir skausmas, o antrasis – saviironiškų baladžių rinkinys.

1994–1995 m. pasirodė keturi leidinio „Balsas iš rūsio“ numeriai, taip pat alternatyvaus meno ir poezijos almanachas „Plyšys“.

1995 m. irašytas vienas lyriškiausių albumų „ 1+1=1“.

1995-aisiais „Skylė“ pradėjo dirbti su lėlių, ugnies ir muzikos teatru „Miraklis“. „Skylės“ lyderis Rokas Radzevičius kartu su grupe sukūrė ir įrašė muziką 2 „Miraklio“ spektakliams – „Promemoria Šv. Stepono 7“ ir „Saulės kelionė“. Tuo metu septyni „Skylės“ muzikantai išbandė savo jėgas aktorystėje, suvaidindami spektaklyje „ Promemoria Šv. Stepono 7“, skirtame sugriauto Vilniaus senamiesčio pastato ir jame gyvenusių žydų istorijai. Tais pačiais metais grupė nusifilmavo vokiečių meniniame filme „Kaukazo vakaras“ ir rusiškai atliko jame dainą „Žydinčių moterų džiaugsmas“.

1996-aisiais grupė įrašė ir išleido albumą „Lukiškių pieva“, kuriame prie „Skylės“ pirmą kartą prisijungė dainininkė Aistė Smilgevičiūtė (ji reprezentavo Lietuvą „Eurovizijos“ konkurse Jeruzalėje 1999 m.).

1998 m. „Skylė“ buvo oficialiai pripažinta kaip kūrybinių iniciatyvų centras (2004 m. pervadinta į VšĮ „Via Artis”) ir suorganizavo du pacifistinius festivalius „Gėlių naktis“, persmelktus reminiscencijų 70-ųjų meilės bei taikos idėjoms. Tais pačiais metais įvyko „Skylės“ pasirodymas Pasauliniame jaunimo festivalyje (World Youth festival) Lisabonoje.

1999 metais „Skylė“ dalyvavo tarptautinėje kūrybinėje stovykloje Vokietijoje, ten buvo sukurtas miuziklas „Dialog is a lock“. Tais pačiais metais R. Radzevičius sukūrė ir kartu su „Skyle“ įrašė muziką dar vienam „Miraklio“ spektakliui „Žmogus ir Aušrinė“.

2000 metų pradžioje „Skylė“ drauge su Aiste Smilgevičiūte įrašė „Babiloną“, vieną sėkmingiausių savo albumų. 2000 m. vasarą „Skylė“ Lietuvoje inicijavo tarptautinį jaunimo projektą „Uniformos“, kurio metu jauni žmonės iš įvairių Europos šalių sukūrė ir atliko miuziklą demokratijos tema. Metų pabaigoje šis miuziklas buvo atliktas dar sykį – šįkart tuo pat metu Vilniuje ir Magdeburge, sujungus dvi scenas vaizdo ryšiu per internetą.

2001 metų vasarą publikai pristatyta specialiai Jūros šventei Klaipėdoje grupės lyderio R. Radzevičiaus sukurta roko opera „Jūratė ir Kastytis“, kurios įrašuose dalyvavo ne tik grupės nariai, bet ir žinomi profesionalūs muzikantai, o pagrindines partijas atliko garsūs atlikėjai, tokie kaip Marijonas Mikutavičius, Kostas Smoriginas, Olegas Ditkovskis, Vladas Bagdonas ir kt. Tą pačią vasarą įvyko dar vienas tarptautinis muzikinis projektas „Svetimi“, o rudenį sukurta ir įrašyta muzika paskutiniam „Miraklio“ spektakliui Lietuvoje „Vilniaus legendos“.

2002 metais pasirodė „Jūratės ir Kastyčio“ garso takelis CD pavidalu. Dvi dainos iš šio albumo po metų patekę į Marijono Mikutavičiaus solinį albumą yra vienos laukiamiausių grupės koncertuose.[reikalingas šaltinis] 2002 m. rudenį bendradarbiaujant su Šiaulių miesto savivaldybe sukurtas ir pastatytas muzikinis ugnies spektaklis „Saulės žemė“, kurio kūrime aktyviai dalyvavo Šiaulių menininkai ir muzikantai.

2003 metų vasarą įvyko grupės atsisveikinimas su jaunimo muzikiniais projektais. Baigiamuoju akordu tapo „Tilt“, kuris, subūręs kūrybingą jaunimą iš 7 valstybių, virto dešimčia pasirodymų Lietuvoje, Slovakijoje, Vokietijoje ir Belgijoje. Tų pačių metų rudenį pasirodė dar viena R. Radzevičiaus roko opera – „Žuviaganys“.

2007 metų rudenį pasirodė albumas „Povandeninės kronikos”. Šalia albumo audio CD formatu, buvo išleistas ir DVD – LRT studijoje „Povandeninės kronikos” programos pagrindu nufilmuoto koncerto vaizdo įrašas. Pasipylė apdovanojimai, klausytojų įvertinimas tapo tik dar didesniu postūmiu aktyvinant grupės koncertinę ir kūrybinę veiklą.[2]

2009 m. išleisti 4 nauji leidiniai: „Koncertas Šv. Kotrynos bažnyčioje“ (DVD), būsimo albumo „Broliai“ demonstracinis leidinys, „Sapnų trofėjai“, muzikinė pasaka vaikams „Karalaitė Garbanėlė“ iliustruotos knygutės su CD pavidalu.[3]

2010 m. išleistas albumas „Broliai“, skirtas 1944–1953 m. Lietuvos laisvės kovų dalyviams atminti.

2011 m. išleistas „Broliai“ DVD – koncerto, vykusio klube „Balsas LT“ Vilniuje 2010-12-03, vaizdo įrašas. Papildomai jame – Aistės Smilgevičiūtės, Roko Radzevičiaus, grupės „Skylė“ narių ir projekto bičiulių interviu.

2015 m. išleistas grupės albumas „Vilko vartai“,[4] jame sudėtos autorinės Roko Radzevičiaus ir Aistės Smilgevičiūtės dainos, kuriose persipina vidiniai monologai, subtiliai erotiški duetai, filosofiniai, folkloriniai motyvai bei intensyvaus roko ir daugiabriaunio lyrizmo skambesys.[5]

2016 m. išleistas dvigubas albumas „Dūšelės“ – muzikinė mitologinė drama apie sielos kelionę tarp šiapus ir anapus pagal baltišką mirties sampratą.[6] Pirmoje dalyje skamba originalios dainos, antroje – dainų remiksai ir parafrazės, kurias įrašė Donis (Donatas Bielkauskas), Šarūnas Kvaraciejus, Martynas Bialobžeskis ir Jonas Jurkūnas.

2020 m. buvo irašytas ir išleistas fundamentalus darbas – žemaitiška roko opera „Gervaza dūzgės“. Pagal Platelių krašto legendas žemaičių kalba sukurtas vientiso siužeto kurinys, tai Aistės Smilgevičiūtės duoklė savo gimtam ženaitijos kraštui. Dvigubo CD knygutę puošia dailininko Dovydo Čiuplio nuostabaus grožio piešiniai. Pagal vieną dainą „Nalija“ (taip vadinasi giliausia Platelių ežero vieta) skurtas animacinis video klipas.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Albumo „Povandeninės kronikos“ daina „Jūržolių šokis“ pelnė Radiocentro apdovanojimą „Šviežio garso gurkšnio“ kategorijoje[7] (2007).
  • Lietuvos Alternatyvios muzikos apdovanojimuose A.LT „Povandeninės kronikos“ paskelbtos 2007 metų albumu, o pati grupė – metų roko grupe.
Metų albumas: Skylė „Povandeninės kronikos“
Metų Rock grupė/atlikėjas (alternative/rock): Skylė
  • Daina „Auksinis ruduo“ (m. R. Radzevičiaus, ž. A. Smilgevičiūtės) paskelbta LATGA-A Dainų konkurso 2008 laureate. Atlikėjai A. Smilgevičiūtė ir V. Bagdonas
  • Albumo „Povandeninės kronikos“ daina „Baltas brolis“ Lietuvos nacionalinio radijo klausytojų paskelbta populiariausia 2008 metų daina.[8]
  • Albumo „Povandeninės kronikos“ daina „Baltas brolis“ Lietuvos nacionalinio radijo 2009-taisiais organizuotuose rinkimuose pateko į visų laikų skambiausios lietuviškos dainos TOP 20-tuką.[9]
  • 2012 m. liepos 6-ąją Valstybingumo dienos proga Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Aistei Smilgevičiūtei ir Rokui Radzevičiui įteikė apdovanojimus – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalius.[10]
  • Albumo „Vilko vartai” daina „Aš gaudau svajas” pelnė specialų Pakartot.lt – grojamiausios 2015 metų dainos – prizą.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žydinčių moterų džiaugsmas (1993, MC)
Dedikuotas visoms moterims, sudarytas daugiausia iš švelnaus folk skambesio baladžių.
Periklių giesmės (1994, MC)
Baladžių rinkinys, atspindintis „Skylės“ poezijos herojų gyvenimą. Šiame albume grupės skambesį pirmą kartą papildė fleita ir violončelė.
Kubatūrinė radiacija (1994, MC)
Albumas pasižymi itin sunkiu pankroko skambesiu.
1 + 1 = 1 (1995, MC)
Šį lyrišką albumą šiltai sutiko dainuojamosios poezijos mėgėjai.
Šv. Stepono 7 (1996, MC)
Muzika „Miraklio” spektakliui.
Saulės kelionė (1996, MC)
Ištisinis 70 min. trukmės kūrinys, sudarytas iš įvairaus stiliaus dainų, skirtų visiems Zodiako ženklams. Šiai muzikinei kelionei per žvaigždynus tekstus parašė poetė Judita Vaičiūnaitė.
Lukiškių pieva (1996, MC)
Albume grupė grįžo prie tradicinių roko, reggae ir folk ritmų.
Geriausios dainos 1991–1997 (1998)
Geriausių „Skylės“ dainų rinkinys.
Žmogus ir Aušrinė (1999, MC ir CD)
Muzika dar vienam „Miraklio” spektakliui. Literatūrinis šio miuziklo audinys paremtas vienu įdomiausių lietuvių mitologijoje Aušrinės mitu.
Babilonas (2000, MC ir CD)
Albume vyrauja polistilistika, yra stiprių lyrinių ir švelniai ironiškų dainų, sulaukusių populiarumo. Jame pirmą kartą pagrindinę vokalinę partiją Rokas ir Aistė lygiavertiškai dalijasi perpus.
Vilniaus legendos (2001)
Muzika „Miraklio“ spektakliui, kuris 2001 m. antrą Kalėdų dieną buvo rodomas Vilniuje, Katedros aikštėje.
Jūratė ir Kastytis (2002, CD/DVD)
Legendos apie mirtingojo žmogaus Kastyčio ir jūrų valdovės Jūratės meilę, pasibaigusią Gintarinių rūmų griūtimi, pratęsimas.
Povandeninės kronikos (2007, CD/DVD)
Bendra albumo tematika – vanduo.
Lukiškių pieva (2008, CD)
Perleistas 1996 m. įrašytas albumas.
Koncertas Šv. Kotrynos bažnyčioje (2009, DVD)
2009 m. balandžio 7 d. vykusio koncerto su styginiu kvartetu Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje vaizdo įrašas.
Dviejų dainų demonstracinis leidinys (2009, demo)
Dviejų iš penkiolikos dainų, įtrauktų į albumą „Broliai”, demonstracinė versija. Skirtas paremti minėto albumo išleidimą.
Sapnų trofėjai (2009, 2CD)
Antologinis grupės albumas, apimantis charakteringiausias dainas nuo pat grupės įsikūrimo iki dar neskelbtų bei naujų dainų.
Broliai (2010, CD/DVD)
Skirtas 1944–1953 m. Lietuvos laisvės kovų dalyviams atminti.
Vilko vartai (2015, CD)
Albume persipina vidiniai monologai, subtiliai erotiški duetai, filosofiniai, folkloriniai motyvai bei intensyvaus roko ir daugiabriaunio lyrizmo skambesys.
Dūšelės (2016, 2CD)
Muzikinė-mitologinė drama. Tai kūrinys, dainomis ir muzika pasakojantis apie sielų kelionę tarp šiapus ir anapus.

Nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvę grupės nariai: Viktoras Kubaitis „Kubanas” (pirmasis Skylės bosistas), Darius Stankevičius „Dariow” (pirmasis Skylės būgnininkas), Giedrė Danytė „Danytka” (pirmoji Skylės smuikininkė), Kristina Gudonytė „Zapyčka” (smuikas), Vytautas Dekšnys (iškilioms mintys, piešiniai, tekstai), Robertas Žukas (menedžeris), Eglė Miškinienė (bosinė gitara), Dainius Jucius „Kruopinas” (multiinstrumentalistas: violončelė, dūdmaišis, bandonija, perkusija, lūpinė armonikėlė, dombrelis), Arūnas Petronis (kanklės, pritariamasis vokalas, grupės garso režisierius ir techninis servisas), Skirmantas Kunevičius (mušamieji), Gediminas Jakutis (gitara), Gediminas Andriškevičius „Gondzikas” (bosinė gitara), Tomas Ramančiūnas (violončelė), Jonas Krivickas (elektrinė gitara).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]