Skruzdėlė motinėlė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Juodosios skruzdėlės (Lasius niger): motinėlė, 6 suaugusios skruzdėlės, 1 kokonas (dešinėje), lervos (kairėje) ir kiaušinėliai (viduryje).
Oecophylla smaragdina

Skruzdėlė motinėlė (angl. Queen ant, rus. Муравьиная матка) – skruzdėlių patelė, kurianti ir plečianti savo koloniją, veisianti vis naujus jos narius. Vabzdžių pasaulyje ši motinėlė išsiskiria rekordiniu ilgaamžiškumu – gyvenimo trukmė siekia 20 metų ir daugiau.

Daugumai skruzdėlių rūšių būdinga tai, kad ne skruzdėlės darbininkės išsirenka savo motinėlę, o motinėlė veisia sau darbininkes. Ji savo kūno forma yra panaši į darbininkę, bet yra akivaizdžiai didesnė, be to, turi 4 sparnus (dvi poras), kuriuos praranda (nusigraužia) suradusi vietą naujam skruzdėlynui ir pradėjusi jį statyti.

Reprodukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nauja skruzdėlių bendruomenė ima kurtis, kai patelė – būsimoji motinėlė – poruojasi su sparnuotais patinėliais. Motinėlė susiporuoja vieną kartą savo „vedybinio skrydžio“ metu. Šie skrydžiai pasipila iš visų tos pačios rūšies skruzdėlių kolonijų praktiškai vienu metu. Pasibaigus poravimuisi, patinėliai žūsta, o motinėlė numeta sparnus, įsirengia lizdą ir kaip tik ten ima dėti kiaušinėlius. Patinėlių vyriškosios ląstelės lieka patelės organizme gyvybingos kelerius metus. Per tą laiką patelė padeda daugybę apvaisintų kiaušinėlių. Iš motinėlės daugumos padėtų kiaušinėlių gali išsiristi:

  • nevaisingos skruzdėlės – būsimos darbininkės, kurios kolonijoje atlieka visus būtinus darbus: stato, tvarko ir saugo būstą, rūpinasi maistu;
  • vaisingos patelės – būsimos motinėlės, ateityje pačios pradedančios naują skruzdėlių bendruomenę;
  • sparnuoti patinėliai – palikę savo lizdą spiečiais skraido už savo bendruomenės teritorijos ribų ir ieško sparnuotų patelių poravimuisi.

Skruzdėlių bendruomenė, turinti vieną vislią motinėlę, yra monogininė, jei turi kelias (priklausomai nuo skruzdėlių rūšies, kolonijos dydžio) – poligininė.

Šeimos kūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apvaisinta motinėlė arba lieka savo kolonijoje, arba kuria naują skruzdėlyną: parenka jam tinkamą vietą, rausia urvelį, įrengia pirmą lizdą, kur po kurio laiko ima dėti kiaušinėlius. Kai kurių kitų rūšių motinėlės pačios užsiima maisto paieška, tam palikdamos lizdą. Kitos iš jų lieka savo buveinėje, rūpinasi pirmųjų darbininkių išauginimu, jų mityba iš savo pačių riebalinių medžiagų ir histolizės veikiamų sparnų raumenų atsargų.

Paprastai šeimoje darbininkės visapusiškai pasirūpina motinėle: aprūpina maistu, valo ir šalina jos atliekas ir pan. Nežiūrint savo „karalienės“ statuso kolonijoje, motinėlė čia nėra pati svarbiausia. Didžiausią vaidmenį turi darbininkės, kurios gali net nužudyti motinėlę, jei tik sumažėja jos vislumas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]