Skaidulinė kremzlė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Skaidulinė kremzlė - kremzlė, organizme paplitusi tose vietose, kur būtina tvirta atrama ir atsparumas tempimui - slanksteliniuose diskuose, šlaunikaulio meniskuose, smilkininiame apatinio žandikaulio sąnario diske, gaktinėje sąvaržoje, taip pat kur raiščiai ar sausgyslės pereina į hialininę kremzlę. Šioje kremzlėje vyrauja I tipo kolagenas.

Skaidulinės kremzlės struktūra atitinka glaudžiojo taisyklingo jungiamojo audinio: sausgyslių skaidulų pluošteliai pereina į šios kremzlės kolageninių skaidulų pluoštelius, o endotendineumas, peritendineumas, epitendineumas (jungiamojo audinio pertvarėlės atskiriančios skirtingos eilės pluoštelius) pereina į endochondriumą, perichondriumą ir epichondriumą. Skaidulinės kremzlės tarpląstelinė medžiaga sudaryta iš nedidelio kiekio pagrindinės medžiagos ir daug visomis kryptimis išplitusių kolageninių skaidulų. Tokia struktūra jos dariniams suteikia tvirtumo, atsparumo tempiant ir spaudžiant.

Skaidulinė kremzlė neturi specialaus antkremzlio, ją vietomis dengia tik kolageninių skaidulų pluoštas.

Tarpslankstelinių diskų skaidulinė kremzlė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čia skaidulinė kremzlė turi kiek kitokią struktūrą - disko centre yra minkštas klampus audinys (nucleus pulposus), kuriame yra šiek tiek ląstelių, o matrica pusiau skysta, joje gausu hialurono rūgšties. Branduolys apsuptas storu kolageninių skaidulų žiedu (anulus fibrosus). Tarpslanksteliniai diskai yra chordos liekana.