Silicon Graphics

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Silicon Graphics, Inc. (dažnai trumpinama iki SGI) buvo kompiuterių techninės ir programinės įrangos gamintojas įkurtas 1982 metais JAV, Kalifornijoje, likviduotas 2009 gegužės mėnesį. Specializavosi galingų serverių, darbo stočių, kompiuterinės grafikos ir vizualizacijos srityse.

Techninė įranga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gamino našius kompiuterius skirtus grafinei vizualizacijai, moksliniams skaičiavimams (superkompiuterius), grafines darbo stotis. Kompiuteriai naudojo Motorolos 680x0, MIPS, Intel serijų procesorius. Pirmieji savo kompiuteriuose panaudojo grafinius procesorius 3D vaizdui generuoti. Pasikeitus firmos darbo profiliui, daugelis SGI inžinierių perėjo į kitas kompiuterių grafikos procesorių firmas, tokias kaip ATI ir Nvidia.

Programinė įranga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sukūrė savo UNIX operacinę sistemą IRIX. Propogavo nemokamos programinės įrangos kūrimą, palaikė keletą projektų (tokių kaip Linux ir Samba) ir neatlygintinai atidavė savo sukurtą kodą (XFS) nemokomos programinės įrangos pasauliui. Sukūrė aplikacijų programavimo sąsają (API) IRIS GL, kuri vėliau tapo OpenGL.

Tolimesnė įmonės raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po bankroto paskelbimo, įmonės likučius ir vardą nupirko Rackable Systems. Tačiau paties bankroto ir reorganizavimo metu, buvo suformuota naują įmonę Graphics Properties Holdings, Inc.(GPHI), kuri perėmė daug intelektinės nuosavybės iš pradinės įmonės. Šiuo metu, GPHI nieko negamina, o užsiima tiktai juridinėm procedūrom susijusiom su SGI intelektinio turto išnaudojimu. Per pastaruosius metus GPHI padavė į teismą dėl galimų patentinių teisių laužymo tokias firmas kaip: ATI (AMD), Apple Inc., Sony, HTC Corp, LG Electronics Inc., Samsung Electronics Co., Research in Motion Ltd. Prietaisai, kuriuose galbūt buvo panaudotos SGI patentuotos technologijos: Apple iPhone, HTC EVO4G, LG Thrill, Research in Motion Torch, Samsung Galaxy S and Galaxy S II, BlackBerry ir Sony Xperia Play išmanieji telefonai.[1][2][3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]