Seradzo kunigaikštystė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Sieradzo kunigaikštis)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
lenk. Księstwo sieradzkie
Seradzo kunigaikštystė
Lenkijos karalystės vasalė nuo 1306

1231 – 1339

Herbas of

Herbas

Location of
Location of
Teritorija 1291 m. (gelsva, centre)
Sostinė Seradzas
Valdymo forma Monarchija
Seradzo kunigaikštis
 1231–1233 Konradas I Mazovietis
 1327–1339 Pšemislas Kujavietis
Era Viduramžiai

Seradzo kunigaikštystė – kunigaikštystė, XIII–XIV a. egzistavusi dabartinėje vidurio Lenkijoje, Lodzės vaivadijos vakarinėje ir pietinėje dalyje. Šios kunigaikštystės valdyta teritorija sudaro atskirą Lenkijos istorinį regioną, dar vadinamą Seradzo žeme (lenk. Ziemia sieradzka).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po kunigaikščio Boleslovo III Kreivaburnio mirties 1138 m. Seradzo miestas kartu su didelėmis teritorijomis aplink jį perėjo Senjorato provincijai. Pirmasis, vėl išskyręs teritoriją kaip atskirą valdą, 1231 m. buvo Mazovijos kunigaikštis Konradas I Mazovietis, kuris tuo metu buvo ir Krokuvos kunigaikščiu. Nors iš karto po to Krokuvoje valdžią paėmė Henrikas I Barzdotasis, Konradas perėmė dideles Lenčicos ir Seradzo žemes į Mazovijos Piastų rankas.

Dar valdydamas Konradas Seradzą trumpam patikėjo savo sūnui Boleslovui, tačiau po mirties kunigaikštystę perėmė kitas sūnus – Kazimieras I Kujavietis, tuo metu jau valdęs Kujaviją, kuris turėjo dėl valdžios kovoti su jaunesniuoju broliu Zemovitu. Įsitvirtinęs Seradze 1261 m. valdžią čia jis atidavė sūnui Lešekui Juodajam.

Po Lešeko mirties 1288 m. Seradzo kunigaikščiu tapo jo brolis Vladislovas I Lokietka, įjungęs jį į vienijamą Lenkijos karalystę. Nuo tada Seradzas ėmė prarasti savo kaip kunigaikštystės statusą, ir buvo vis dažniau įvardijamas kaip Seradzo žemė.

Po to, kai 1327 m. Vokiečių ordinas laikinai okupavo Kujavijos kunigaikštystes, Seradzą perėmė išvytas Inovroclavo kunigaikštis Pšemislas Kujavietis. Kadangi jis nepaliko įpėdinių, Seradzą perėmė jo giminaitis Lenkijos karalius Kazimieras III ir įjungė į Lenkijos karalystę. Seradzo žemėje suformuota atskira Seradzo vaivadija.

Kunigaikščiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]