Senųjų meistrų paveikslų galerija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Senųjų meistrų paveikslų galerija

Senųjų meistrų paveikslų galerija (vok. Gemäldegalerie Alte Meister) yra meno muziejus, įsikūręs Dresdene, Vokietijoje.

Muziejuje yra viena geriausių Europos Senųjų meistrų (iki XIX a.) darbų kolekcija. Tarp muziejaus eksponatų vieni iš pačių žymiausių paveikslų meno istorijoje: RafaelioSiksto Madona“ ir DžordžonėsMieganti Venera“.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Muziejaus pradžia laikoma 1560 m. Saksonijos elektoriaus Augusto I -ojo įsteigta Kunstkamera – įvairenybių, meno kūrinių ir įdomybių kambarys. Kūrinius toliau kolekcionavo Saksonijos elektoriai ir Lenkijos karaliai, bei LDK didieji kunigaikščiai Augustas II Stiprusis (1670–1733) ir Augustas III (1696–1763), karkarčiais nelabai gražiais būdais, pvz., Augustas II porą Rembranto paveikslų pasigrobė iš Lenkijos karališkosios pilies Varšuvoje.

1741 m. buvo įsigyti 268 darbai iš Valenšteinų kolekcijos, kiek vėliau – darbai iš karališkosios kolekcijos Prahoje, o 1745 m. kolekcija buvo reikšmingai praplėsta 100 paveikslų iš Modenos kunigaikščio Frančesko III kolekcijos. Nuo 1747 m. kolekcija buvo eksponuojama buvusiose perdirbtose karališkose arklidėse. Tuo metu paveikslų įsigyjimas buvo ypač suaktyvintas ir 1754 m. įsigyta Rafaelio „Siksto Madona“ iš Pjačencos San Siksto bažnyčios.

1855 m. kolekcija buvo patalpinta naujame architekto Gottfried Semper klasicistiniame pastate. Antrojo pasaulinio karo metu didelė kolekcijos dalis buvo iš muziejaus išvežta ir paslėpta anglies kasyklų šachtose pakol nebuvo surasta Sovietų Sąjungos Raudonosios Armijos. Karo metu nukentėjo ir pats pastatas, ir jame likę dailės darbai.

Po karo paveikslai buvo išgabenti į Sovietų Sąjungą – Maskvą, Leningradą, bei Kijevą. 1955-56 m. laikotarpiu apie 1200 paveikslų gražinta VDR, tačiau daug kūrinių buvo dingę ir sugadinti. 1960 m. buvo perstatytas Senųjų meistrų paveikslų galerijos pastatas ir muziejus atidarytas viešam lankymui. Šiuo metu galerija yra Dresdeno muziejinio komplekso, žinomo kaip Cvingeris, dalis. Nuolatinėje ekspozicijoje yra apie 750 paveikslų. Skirtingų dailės mokyklų tapyba yra eksponuojama skirtingų spalvų kambariuose, pvz., italų renesanso − raudonos, rožinės.

Paveikslų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu kolekcija yra platesnės Valstybinės Dresdeno meno kolekcijos dalis. Galerijoje yra viena pagrindinių italų renesanso ir Nyderlandų baroko meistrų darbų kolekcija pasaulyje.

Keletas iš pačių žymiausių kolekcijos paveikslų:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]