Sedos sinagoga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apgriuvęs sinagogos pastatas Sedoje, J. Basanavičiaus g. 2011 m.

Sedos sinagoga – buvusi žydų sinagoga Sedoje, J. Basanavičiaus g.[1][2]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmoji sinagoga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie pirmąją Sedos sinagogą šaltiniai kalba dar 1657 m. Vėliau ji minima 1694 m. ir 1764 m. Visuose dokumentuose nurodoma ta pati objekto lokalizacija – sklypų gale, prie malūno tvenkinio. Tuose pačiuose dokumentuose minimos ir žydų kapinės. Sinagoga stovėjo ne pačiame miestelio centre, o kiek nuošaliau, lygiagrečiai vienai iš turgaus aikštės namų linijų, seniausioje miestelio gatvėje. Pirmoji sinagoga greičiausiai buvo medinė. 1923 m. buvo planų Sedoje statyti mūrinę sinagogą. Mažeikių apskrities inžinierius Helcermanas buvo parengęs mūrinės sinagogos projektą, buvo gautas leidimas tokios sinagogos statybai. Ją planuota statyti tuometinėje Sinagogos gatvėje (dabartinė J.Basanavičiaus g.). Dėl nežinomų priežasčių mūrinė sinagoga Sedoje taip ir nebuvo pastatyta. Miestelyje visada būta tik medinės sinagogos, išlikusios iki šių dienų.

Šalia sinagogos buvo dar vienas svarbus bendruomenės objektas – ritualinė pirtis mikvah. Ji minima 1819 m. dokumentuose. Kiek toliau už sinagogos ir mikvos, kitoje Varduvos upės pusėje buvo kapinės.

Naujoji sinagoga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sedos naujoji sinagoga pastatyta 1935 m., panaši į 1886 m. sudegusiąją. Sinagoga orientuota rytų – vakarų kryptimi, kai Aron hakodešas rytuose, o pagrindinis įėjimas – vakaruose. Sinagoga netaisyklingo stačiakampio formos su uždara laiptinės iškyša vakarų pusėje. Ji pasižymi monumentaliu tūriu, buvo dengta valminiu stogu. Pastatą skaido vertikalios sąvaržos ir horizontali trauka. Išsiskiria sinagogos langai: juos vainikuoja trikampiai sandrikai, pastogę puošia dvieilis karnizas su smulkiais dantukais. Tai stilinės architektūros bruožai. Išorės fasaduose ryški riba tarp vyrų dalies ir dviaukštės moterų galerijos. Sinagogos vidus visiški sunaikintas. Po Antrojo pasaulinio karo sinagogos pastate buvo įrengti komunaliniai butai, vėliau čia buvo mokyklos sporto salė. Sinagogoje jokių būdingų architektūros ar dekoro elementų nėra išlikę, išskyrus moterų galerijos arkinių langų žymas. 2005 m. pavasarį įgriuvo sinagogos stogas. Dėl kritinės pastato būklės ir keliamo pavojaus aplinkiniams, Sedos seniūnijos administracija siekia, jog sinagogos pastatas būtų nugriautas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Mažeikių rajone – ryškūs žydų gyvenimo pėdsakai“. santarve.lt. Nuoroda tikrinta 2020 m. vasario 20 d..
  2. „Sedos sinagoga (Išlikęs, k.k.v.r. 12928) (0)“. autc.lt. Nuoroda tikrinta 2020 m. vasario 20 d..[neveikianti nuoroda]