Savanoriško žmonių išnykimo judėjimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Savanoriško žmonių išnykimo judėjimas (angl. Voluntary Human Extinction Movement, VHEMT) – judėjimas, siekiantis žmonių rūšies išnykimo Žemėje.

Pagrindinė VHEMT idėja teigia, kad Žemė būtų geresnė planeta be žmonių, kad žmonės savo buvimu naikina Žemės biosferą ir ją galima atstatyti tik išnykus žmonėms. Tačiau šis judėjimas nepasisako už žmonių žudymą ar savižudybes, bet skatina žmonių dauginimosi stabdymą. Judėjimo moto: „gyvenkime ilgai ir išmirkime“.

Judėjimo steigėjas yra žinomas pseudonimu Les U. Knight.

Organizacijos nariai skirstomi į du lygmenis:

  • savanoriai – žmonės, pasiryžę neturėti vaikų visai (ar neturėti daugiau, jeigu jau turi)
  • rėmėjai – žmonės, remiantys idėją, kad kiekvieno iš mūsų atsiradimas yra nedovanotinas šiuo metu, tačiau rūšies išnykimas yra pernelyg radikalus.

Savanoriško žmonių išnykimo judėjimas daugiausia paplitęs ekonomiškai turtinguose kraštuose, kur ir taip gimstamumo rodikliai maži, tuo tarpu judėjimas nepaveikia kraštų, kur žmonių daugėja sparčiausiai. Tačiau VHEMT agrumentuoja, kad didžiosios šalys labiausiai naudoja žemės resursus. Transhumanistai kritikuoja judėjimą iš filosofinio požiūrio: tik žmogus yra pajėgus suvokti gamtą, todėl išnykus žmonėms ir pati gamta taptų beprasmė.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]