Harry Longabaugh

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Saulės Šokio Vaikis)
Saulės Šokio Vaikis ir jo kompanionė Etta Place

Harry Alonzo Longabaugh (pavardė kartais rašoma kaip Longbaugh, žinomas pravarde Saulės Šokio Vaikis, angl. Sundance Kid, 1867 m. Mont Clare, Pensilvanijoje – m. apie 1908 m.) – Laukinių Vakarų plėšikas, Butch CassidyLaukinės Gaujos“ šaulys.

Longabaugh gimė Mont Clare, Pensilvanijoje. Manoma, kad su Butch Cassidy susitiko apie 1896-uosius, po šio paleidimo iš kalėjimo, ir prisijungė prie neseniai įkurtos gaujos, kuri ir išgarsėjo pavadinimu Laukinė Gauja. Kartu su kitais gaujos nariais, jie įvykdė ilgiausią sėkmingų bankų apiplėšimų seriją Amerikos istorijoje.

Nors apie Saulės Šokio Vaikį pasakojama, kaip apie šaulį, greitą griebtis ginklo, iš tiesų nėra žinoma, kad jis būtų nužudęs bent vieną žmogų iki vėlesnio susišaudymo Bolivijoje. Gali būti, kad ši jo reputacija yra klaidingai kilusi dėl pravardės, panašios į kito gaujos nario – Curry Kid, kurs iš tiesų buvo nušovęs nemažai žmonių. Daug straipsnių rašė tiesiog apie Kid (vaikis), todėl neaišku, kurį konkrečiai gaujos narį jie turėjo omenyje.

Vienintelis patvirtintas Longabaugh dalyvavimas susišaudyme buvo Vajomingo kalnuose gaujos slėptuvėje įvykusios šaudynės, kuriose jis sužeidė vieną policininką.

Pati gauja taip pat garsėjo sugebėjimu išvengti smurto. Apiplėšimai rėmėsi sėkmingu įbauginimu, grasinimais. Iš tiesų ši jų reputacija, vėliau dar labiau įtvirtinta Holyvudo filmų, nebuvo visiškai teisinga. Vien Kid Curry yra nužudęs penkis policininkus. Tačiau lyginant su dauguma plėšikų gaujų, ji tikrai nedaug smurtavo.

1901 metų vasario 20 dieną Longabaugh, Etta Place ir Cassidy įsėdo į britų laivą, plaukiantį į Buenos Aires, Argentina.

Priimta manyti, kad abu gaujos lyderiai 1908 lapkritį buvo kareivių nužudyti susišaudyme Bolivijoje, bandant apiplėšti kalnakasių kompaniją. Tačiau egzistuoja nuomonė, kad vienas ar abu liko gyvi ir grįžo į Jungtines Valstijas, kur Saulės Šokio Vaikis mirė apie 1936-uosius. Tvirtų įrodymų nėra nei vienai versijai.

Apie plėšiko gyvenimą iki jo susidėjimo su Cassidy gauja yra beveik nežinoma.

Jo atminimui Fort Worth miesto (Teksasas) centrinė aikštė pavadinta Saulės Šokio aikšte (angl. Sundance Square).

Žinomi slapyvardžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Saulės Šokio Vaikis (angl. Sundance Kid)
  • Frank Smith
  • H. A. Brown
  • Harry A. Place (Place – kompanionės mergautinė pavardė)
  • Harry Long

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]