Sapnų gaudyklė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sapnų gaudyklė

Sapnų gaudyklės – daiktai, turintys plunksną, rutuliuką ir tinklą. Jos kabinamos virš lovų ir tariamai priviliojančios gerus sapnus bei nubaidančios blogus.

Sapnų gaudyklių pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Amerikos indėnai pirmieji pamėgino sukelti gerus sapnus ir atsikratyti košmarų. Jie sugalvojo sapnų gaudykles, jų ir šiandien galima rasti muziejuose ir parduotuvėse, o kai kurie žmonės pasikabina ją savo automobiliuose kaip laimę nešantį ženklą.

Sapnų gaudyklių legenda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Amerikos indėnams sapnai ypač reikšmingi. Pasakojimuose ir legendose gausu atsitikimų, kai sapnų košmarai išpranašavo nelaimę ar katastrofą. Pagal Amerikos indėnų tikėjimą, nakties oras kupinas gerų ir blogų sapnų, kurie bet kada gali pasiekti miegantįjį.

Sapnų gaudyklės idėja gimė odžibvų ir anišabų gentyse. Odžibvų genties indėnai tikėjo, kad sapnuoti galima dėl daugybės priežasčių, tačiau pagrindinė yra tam tikras atsitiktinumas. Tai reiškia, kad kiekvieną asmenį gali aplankyti neramūs ar gąsdinantys sapnai. Genčių išminčiai ar šamanai mėgino rasti būdų tokiems blogiems sapnams sustabdyti - taip atsirado sapnų gaudyklės.

Sakoma, kad anišabų genties vyriausiasis regėjo viziją apie lanke esantį voratinklį. Prie voratinklio buvo prikibusi plunksna ir karoliukas. Tokia vizija reiškė, kad šie objektai sugavo gerus sapnus, o blogus praleido.

Sapnų gaudyklės pakabinamos virš miegojimo vietos ten, kur jas gali apšviesti pirmieji ryto saulės spinduliai. Anot Amerikos indėnų, tam tikri sapnai ir juose pasirodantys vaizdiniai skirti konkretiems žmonėms. Sapnų gaudyklė negali sutrukdyti šiems sapnams pasiekti tam tikrą žmogų. Jie visada praeis pro tinklą, o miegantysis būtinai regės jų simbolius ar prisimins perteiktą informaciją.

Sapnų gaudyklė skirta apsaugoti nuo nakties ore skrajojančių blogų sapnų. Nesant sapnų gaudyklių, jie neva laisvai plaukioja, gali aplankyti ir išgąsdinti kiekvieną miegantįjį. Sapnų gaudyklės sugauna blogus sapnus ir juos sunaikina ankstyvo ryto saulės spinduliai. Sakoma, kad taip pagautas ir sunaikintas sapnas negali daugiau aplankyti žmonių, jis daugiau nebeskraido ore.

Manoma, kad geras sapnas pro tinkle esantį esantį rutuliuką arba akmenuką patenka į protą miegančiojo, gulinčio po sapnų gaudykle. Aplankę žmogų geri sapnai per gaudyklę gali grįžti atgal į nakties orą ir keliauti pas kitus ar periodiškai pasikartoti.

Sapnų gaudykles sukūrė genčių senolės. Jas kabindavo jaunavedžių palapinėse, prie vaiko lopšio. Tikėta, kad sapnų gaudyklės labai reikšmingos vaikams, nes plunksnos siejasi su oru ir kvėpavimu - gyvybės simboliais. Vaiką linksmina ant sapnų gaudyklės siūbuojanti plunksna, jis išmoksta vertinti tyrą orą ir jo svarbą.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki šių dienų tinklas yra svarbi sapnų gaudyklių dalis. Jį gausiai puošdavo dekoratyviais akmenėliais, pelėdos plunksnomis ir karoliukais.

XX a. pradžioje sapnų gaudyklės dažniausiai buvo daromos iš 87 mm skersmens medinių lankų, juose įtvirtindavo iš dilgėlių stiebelių virvės nupintą tinklą. Virvę nudažydavo raudonais laukinės slyvos žievės sulčių dažais.

Sapnų gaudykles vaikams ir kūdikiams darydavo iš gluosnio ir gyvulių sausgyslių. Išdžiūvus gluosniui sausgyslės sutrūkinėdavo ir sapnų gaudyklė nukrisdavo ant žemės. Toks suirimas buvo lyg perėjimas iš vaikystės į pilnametystę simbolis.

Šiandien dauguma sapnų gaudyklių daromos iš audinio. Įvairiose šiaurės rytų JAV vietovėse ir Kanadoje jos daromos sniegbačių arba ašaros lašo formos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Dr. Fiona Zucker ir Jonny Zucker. Sapnų aiškinimas. - Vilnius, 2003. -144p. - P.137 - 138. ISBN 9955-06-092-1