Sankt Peterburgo herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sankt Peterburgo herbas
Informacija
Herbas nuo2003 m. balandžio 23 d.

Sankt Peterburgo herbas – oficialus Rusijos federacinio miesto Sankt Peterburgo simbolis, patvirtintas 2003 m. balandžio 23 d.

Herbo aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Supaprastintas herbo variantas

Herbo skydas prancūziškas/rusiškas, raudoname lauke du sidabriniai sukryžiuoti apversti inkarai, o ant jų vertikalus auksinis skeptras su auksiniu dvigalviu ereliu viršuje. Jūrinis inkaras (su dviem kabliais) eina iš heraldiškai kairio apatinio kampo į dešinį viršutinį, o upinis inkaras (su keturiais kabliais) – iš dešinio apatinio į kairį viršutinį.

Virš skydo – imperatoriškoji karūna iš kurios vidaus pro apačią į abi puses išeina dvi siauros žydros juostos, vingiuojančiais skydo viršumi ir pasibaigiančios ties kampais. Už skydo sukryžiuoti du auksiniai skeptrai, kurių viršuje ant žydrų briliantų dvigalviai Rusijos herbo ereliai. Skeptrus jungia platesnė žydra juosta, kuri, sudarydama klostes, apgobia skydą iš šonų ir apačios eidama virš skeptrų.

Sankt Peterburgo herbą leidžiamaa naudoti supaprastintą – be karūnos, be skeptrų ir juostų. Taip pat vietoj herbo leidžiama naudoti ir tik sukryžiuotus skeptrą ir inkarus be skydo ir kitų elementų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XIX a. Sankt Peterburgo herbas

Istorinis Sankt Peterburgo herbas, priimtas 1730 m., patvirtintas 1780 m., papildytas 1857 m., vėl imtas vartoti 1991 m., yra seniausias ir pagrindinis Sankt Peterburgo simbolis.

TSRS laikais (1917-1991) šis herbas nebuvo naudojamas, nes (1) jis turėjo imperatoriškosios valdžio simbolių ir (2) miestų herbų vartosena buvo itin ribota. Vietoj miesto herbo tada naudodavo laisvai pasirenkamus simbolius, pvz., vėjarodę laivelį nuo admiraliteto smailės.

1989 m. pavasarį Leningrado miesto valdžia iškėlė mintį, kad reikia miesto herbo. Buvo paskelbtas herbo konkursas geriausiam herbo projektui, paskirta premija būsimam nugalėtojui. Naujo herbo projektų parodo 1989 m. gegužės mėnesį buvo surengta Petropavlovsko tvirtovėje. Prieš naujo herbo kūrimą pasisakė istorinė patriotinė draugija Ruskoje Znamia (Русское Знамя 'Rusų Vėliava'), organizavusi protesto akcijas, parašų rinkimą, kad grąžinti istorinį Sankt Peterburgo herbą. Baigėsi tuo, kad idėja kurti naują, tarybinį Leningrado herbą buvo atmesta, viešoji miestiečių nuomonė ėmė palaikyti senojo, Petro I laikų herbo atgaivinimą. Tai ir buvo padaryta 1991 m.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]