San Vinsentės kapitonija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
San Vinsentės kapitonija
Capitania de São Vicente

1532 – 1720
 

Kapitonijos teritorija 1535 m. (antra ir ketvirta nuo apačios)
Valstybė Brazilijos kolonija
Administracinis centras San Vinsentė
1532-1621 Bahijos generalinė gubernija
1572-78; 1608-12 Rio de Žaneiro generalinė gubernija
1621-1720 Brazilijos valstija

San Vinsentės kapitonija (port. Capitania de São Vicente) – Portugalijos kapitonija, Brazilijos kolonijos administracinis vienetas dabartinėje Pietų Brazilijoje, įkurta 1532 m. ir egzistavusi iki 1720 m. Nuo 1709 m. vadinosi San Paulo ir Minas de Ouro kapitonija (port. Capitania do Sao Paulo e Minas de Ouro). Tai buvo vienintelė pietinė kapitonija, kuri sėkmingai vystėsi ir vėliau tapo San Paulo valstija.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kapitonija suformuota visas Portugalijos teritorijas pietų Amerikoje padalinus į 13 kapitonijų. Ji atiduota Martim Afonso de Sousa. Iš pradžių kapitoniją sudarė dvi atskiros dalys, kurias skyrė Santo Amaro kapitonija. Senieji šios teritorijos pakrantės gyventojai buvo indėnai tupinikimai.

Kapitonija kurį laiką buvo pavaldi Bahijos generalgubernatoriui, o 1572 m. tapo pavaldi naujai įkurtai Rio de Žaneiro generalgubernatorystei. 1578 m. kapitonija vėl grįžo į Bahijos pavaldumą, 1608 m. vėl grąžinta Rio de Žaneirui, o 1612 m. vėl priskirta Bahijos generalgubernatorystei.

1621 m. šiaurėje iš Maranjano, Paros ir Searos kapitonijų buvo įkurta Maranjano valstija, o likusios Portugalijos kolonijos sudarė Brazilijos valstiją (su sostine Bahija), kuriai priklausė ir San Vinsentės kapitonija.

Tuo metu San Vinsentės kapitonija suklestėjo dėl bandeirantų (port. bandeirantes) ekspedicijų į žemyno gilumą ieškant vergų ir iškasenų, todėl tapo Brazilijos valstijos (dar vadinamos Brazilijos vicekaralyste) branduoliu. San Vinsentės ekspedicijos išplėtė Brazilijos kolonijos žemes, anksčiau apribotas Tordesiljo linijos.

San Paulo ir Minas de Ouro kapitonija 1719 m. (geltona)

1709 m. kapitonija buvo pervadinta į San Paulo ir Minas de Ouro kapitoniją. 1720 m. San Paulo ir Minas de Ouro kapitonija suskaidyta į San Paulo kapitoniją (port. Capitania do Sao Paulo) ir Minas Žeraiso kapitoniją (port. Capitania do Minas Gerais). Netrukus nuo San Paulo kapitonijos atskilo Santa Katarinos kapitonija (port. Capitania do Santa Catarina).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]