Salvatore Maranzano

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Salvatorė Maranzano (g. 1886 m. liepos 31 d. Castellammare del Golfo, Sicilija1931 m. rugsėjo 10 d.) – Niujorko mafijos donas.

Gimė ir mokėsi Sicilijos miestelyje Castellammare del Golfo, gilinosi į Bibliją ir katalikybę.

Pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1918 m. Salvatorė Maranzano išplaukė laivu į Ameriką ir ten tapo samdomu vykdytoju. Toje miesto dalyje kur jis gyveno siciliečių buvo mažai, todėl Maranzano dirbo su kitų tautų atstovais. 1922m. jis jau turėjo nedidelę gaują. Padedamas Frenko Kostelo jis ėmė nelegaliai prekiauti alkoholiu. Vienas iš dalykų padėjusių jam greitai iškilti buvo gerai apgalvotas alkoholio paskirstymas. Kiekvienas nelegalus baras Maranzano teritorijoje privalėjo gėrimus pirkti iš jo. Jei to nedarydavo, būdavo sudeginamas ar įskundžiamas policijai.

Kastelmarezės karas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Kastelamarezės karas.

Maranzano imperija sparčiai plėtėsi. Greitai Brukline nebebuvo pakankamai erdvės jo bizniui, tačiau Bronksas ir Harlemas buvo valdomi Olando Šulco, o Manhetenas priklausė Džo Maserijai. Maranzano nusprendė atimti Maserijos valdas. Jis ėmė siųsti savo žmones į jo teritoriją pardavinėti alkoholio. Kai Maserija apie tai sužinojo, pavedė savo žmonėms susidoroti su kiekvienu aptiktu Maranzano darbuotoju. Taip 1928 m. prasidėjo Kastelmarezės karas nusinešęs daug italų, žydų, vokiečių bei airių gyvybių. 1930 m. Maranzano žmonės pagrobė Laimingąjį Lučianą ir perpjovę gerklę paliko mirti Coney saloje. Tačiau Lučiano išgyveno ir, tikėdamasis užbaigti karą, surengė susitikimą su Maranzanu ir jo žmonėmis. Jis pasisiūlė nužudyti savo bosą Džo Maseriją. Maranzano su tuo sutiko. 1931 m. balandžio 15 d. Džo Maseriją nužudė Bugsy Siegel, Joe Adonis, Vito Genovese ir Albert Anastasia.

Niujorko karalius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Maserijai mirus, Maranzano tapo be galo galingas. Jis sušaukė visų didžiausių Niujorko gaujų donus. Tame susirinkime Maranzano pasiskelbė Niujorko karaliumi, donų donu. Jis nusprendė, jog miestas bus padalintas penkioms šeimoms, o visos šeimos bus atsakingos jam. Vėliau Laimingasis Lučianas ėmė regzti sąmokslą prieš doną Maranzano.

Išdavystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1931 m. rugsėjo 10 d. keturi Lučiano vyrai atėjo į Maranzano namus apsirengę kaip policininkai. Donui atėjus visi jau buvo išsitraukę ginklus, tačiau Red Lavine neleido jiems šaudyti. Vietoj to jis pats išsitraukė peilį ir keturis kartus smogė donui. Neilgai trukus Lučiano pasisavino Maranzano penkių šeimų idėją. Jis padalijo Niujorką, o vėliau ir visą šalį, sukūrė Nacionalinį nusikaltėlių sindikatą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]