Sailor Moon

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sailor Moon
Žanras Mahō shōjo
Manga
Autorius Naoko Takeuchi
Leidėjas Japonija Kodansha
Serializuota  Nakayoshi, Run Run
Leidimo metai 1991 m. gruodžio 28 d. –
1997 m. vasario 3 d.
Tomų sk. 18
TV anime : Sailor Moon
Režisierius Junichi Satō
Kunihiko Ikuhara
Takuya Igarashi
Studija Toei Animation
Kanalas Japonija TV Asahi
Rodymo laikotarpis 1992 m. kovo 7 d. –
1997 m. vasario 8 d.
Serijų sk. 200
TV anime : Sailor Moon Crystal
Režisierius Munehisa Sakai (1 ir 2 sezonai)
Chiaki Kon (3 sezonas)
Studija Toei Animation
Kanalas Japonija Tokyo MX
Rodymo laikotarpis 2014 m. liepos 5 d. –
2015 m. liepos 18 d.
(Niconico transliacijos)
2016 m. balandžio 6 d. –
2016 m. birželio 26 d.
(Tokyo MX transliacijos)
Serijų sk. 39

Sailor Moon (angl. Sailor Moon, jap. 美少女戦士セーラームーン = Bishōjo Senshi Sērā Mūn, liet. Mėnulio jūreivė) – japoniška manga ir anime serialas, pasakojantis apie merginas, kurios yra Saulės sistemos planetų globėjų reinkarnacijos. Visų jūreivių tikslas – kovoti su gresiančiomis šios Visatos gyventojams galiomis, ir tas planetas globoti. Šis anime turi ir amerikiečių perkurtas versiją. Autorė – Naoko Takeuchi.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Serialo istorija prasideda Mėnulyje, kuriame praeityje egzistavo senovinė civilizacija, vadinama Mėnulio Karalyste arba Sidabriniu Tūkstantmečiu (Silver Millenium), valdoma Karalienės Ramybės (Serenity arba Selene), Princesės Ramybės (Serenity) motinos. Šią karalystę, deja, užpuolė vedama neapsakomo pavydo Princesei Ramybei nelaimingai įsimylėjusi Princą Endimioną Karalienė Berilė, kuri tapo Tamsos Karalystės valdove Karalienės Metalijos – neapsakomai blogos būtybės – dėka. Civilizacija žlunga, bet Karalienė Ramybė Sidabro Kristalo pagalba ir savo gyvybės kaina pažaboja Metalijos galias bei išsiunčia visų žuvusiųjų Mėnulio ir Žemės gyventojų sielas į Žemės planetą, kad jie galėtų atgimti paprastais žmonėmis. Taip pat Karalienė paveda Lunai ir Artemisui padėti atgimti jūreivėms ir jas globoti, jei blogis vėl įsigalės pasaulyje. Vieną dieną Banė (Usagi) Tsukino eidama į mokyklą sutinka kalbančią katę Luną, ir taip gimsta Mėnulio Jūreivė. Pamažu prie jos prisijungia kitos kovotojos jūreivės (Eimė, Rėja, Makota ir Minaka). Visų jūreivių tikslas – surasti Mėnulio Princesę, nugalėti Tamsos Karalystę ir rasti Šventąjį Sidabro Kristalą (jap. Maboroshi no Ginzuishō, angl. Silver Crystal). Merginoms padeda paslaptingas vaikinas – Smokingo Kaukė.

Kovotojoms pavyksta įgyvendinti savo misiją, nes viena iš kovotojų, Banė ir yra Mėnulio Princesė, nors pati to nežinojo. Sidabro Kristalas atsiduria jos rankose ir jinai jį naudoja geriems tikslams.

Vėliau pasirodo ir kitos Kovotojos: Setsuna, Haruka, Mičiru, Hotaru ir Čibiusa. Pastaroji yra Banės ir Mamoro būsimoji dukra, kuri iš ateities atvyko kartu su savo globėja – katė Diana – būsima Lunos ir Artemiso dukra.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jūreivės (Sailor Senshi)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Vidinių Planetų Jūreivės (Inner Senshi)
    • Banė Tsukino (Usagi Tsukino) – Mėnulio Jūreivė (Sailor Moon)
    • Eimi Mizuno (Ami Mizuno) – Merkurijaus Jūreivė (Sailor Mercury)
    • Rėja Hino (Rei Hino) – Marso Jūreivė (Sailor Mars)
    • Makota Kino (Makoto Kino) – Jupiterio Jūreivė (Sailor Jupiter)
    • Minaka Aino (Minako Aino) – Veneros Jūreivė (Sailor Venus)
    • Čibiusa (Chibiusa) – Mažoji Mėnulio Jūreivė (Sailor Chibimoon)
  • Išorinių Planetų Jūreivės (Outer Senshi)
    • Setsuna Meiō (Setsuna Meiō) – Plutono Jūreivė (Sailor Pluto)
    • Haruka Tennō (Haruka Tennō) – Urano Jūreivė (Sailor Uranus)
    • Mičiru Kaiō (Michiru Kaiō) – Neptūno Jūreivė (Sailor Neptune)
    • Hotaru Tomoe (Hotaru Tomoe) – Saturno Jūreivė (Sailor Saturn).

Kitos galaktikos jūreivės Kō Seiya – Sailor Star Fighter, Kō Taiki – Sailor Star Maker, Kō Yaten – Sailor Star Healer ir jų valdovė – Princesė Kakyū – Sailor Star Kakyū (jūreive ji tampa tiktai mangoje).

Priešai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Tamsos Karalystė (Dark Kingdom). Tamsos Karalystės tikslas yra energijos rinkimas tam, kad prikelti Karalienę Metaliją, Sidabro Kristalo paieška bei visų tų, kurie trukdo šiuos tikslus įgyvendinti, t. y. Kovotojų Jūreivių, likvidavimas.
    • Karalienė Metalija (Queen Metallia) – beformė būtybė, kuri yra aukščiausioji Tamsos Karalystės valdovė (jai tiesiogiai yra pavaldi Berilė). Metalija nori valdyti visą pasaulį nuskandindama jį į begalinę tamsą. 46 serijoje ji susiliejo su Berilė, kad galėtų nukauti Princesę Serenity, tačiau patyrė pralaimėjimą ir buvo sunaikinta.
    • Karalienė Berilė (Queen Beryl) – tiesioginė Metalijos pavaldinė, anksčiau viena iš Žemės Karalystės žiniuonių, kuri nelaimingai įsimylėjo Princą Endimioną. Berilė nesupranta, kodėl jis mylį Mėnulio Princesę ir pavydo vedama kartu su Metalija netgi sunaikino Mėnulio Karalystę. Nors Berilė ir buvo pažabota Karalienės Serenity, ji atgijo mūsų laikais ir toliau vykdė savo kėslus. Miršta kartu su Metalija iš Princesės Serenity rankos.
    • Piktasis Princas Endimionas (Evil Prince Endymion) – tai Metalijos apsėstas Mamoras. Jis nieko neprisimena iš savo praeities (nebent tai, kad yraa Žemės Princas), Berilės tiesioginis pavaldinys. Nors ir yra Tamsos Karalystės tarnas, mėgsta savivaliauti padėdamas Jūreivėms ir konkuruodamas su Kunzitu. Kai Mėnulio Jūreivė grąžina jam atmintį, Berilė dar kartą jį „prisotina“ Metalijos blogąja energija, kad taptų visiškai paklusnia marionete, tačiau meilės jausmas tarp jo ir Banės padeda jam išsigydyti. Negalėdama to pakęsti, Berilė jį nužudo. Mamoras atgija, nors iš pradžių nieko ir neprisimena.
    • Generolai (jap. Shitennō, angl. Generals) – buvę Žemės planetos generolai, kuriuos užvaldė Berilė ir padarė savo pavaldiniais:
      • Džeditas (Jadeite) – Rytų Generolas, kurio užduotimi buvo rinkti žmonių energiją. Pirmasis generolas, kuris pasirodo jau 1 serijoje. Žemėje būna prisidengęs netikru Džeko Daito (Jack Dyte) vardu. 13 serijoje sužino Mėnulio, Merkurijaus ir Marso Jūrevių tapatybes, tačiau nespėja su niekuo pasidalinti savo informacija, nes Berilė jį užmigdo už jo dažnas klaidas. Mangoje buvo įsimylėjęs Marso Jūreivę.
      • Nefritas (Nephrite) – Pietų Generolas, kuris pasirodo 13 serijoje. Kaip ir Džedaitas renka žmonių energiją, naudodamasis astrologijos žiniomis. Prisidengė Masato Sandžouino (Masato Sanjōin) vardu. Vėliau bando surasti ir Sidabro Kristalą ir tam tikslui kuria Juodajį Kristalą (Kuruzuishō), kuris turėtų reaguoti į Sidabro Kristalą. Konkuruoja su Zoisite. 24 serijoje sužino Mėnulio Jūreivės tapatybę. Nefritas susipažįsta su Nara, manydamas, jog tai gali būti Mėnulio Jūreivė, ir ją įsimyli, nors iš pradžių nenori to pripažinti. Kai Zoisitė pagrobia Narą, Nefritas ją gelbsti, tačiau jį mirtinai sužaloja Zoisitė 24 serijoje ir jis miršta ant Naros rankų. Mangoje buvo įsimylėjęs Jupiterio Jūreivę.
      • Zoisitė (Zoisite) – Vakarų Generolė, kuris pasirodo 14 serijoje. Konkuruoja su Nefritu, mėgsta jį kritikuoti ir pavydi, kai tam pasiseka. Zoisitės užduotimi yra 7 Vaivorykštės Kristalų (Nijizuishō) paieška, kurie kartu sudėjus suformuos Sidabro Kristalą. Zoisitė yra įsimylėjus savo mokytoją Kunzitą. Zoisitė žuva nuo Berilės rankos, nes norėjo nužudyti Endimioną, nors Karalienė jai to neleido. Miršta 35 serijoje gėlių sode, kurį jai sukūrė Kunzitas. (Japonijoje Zoisite yra vyriškas personažas)
      • Kunzitas (Kunzite) – Šiaurės Generolas, galingiausias ir aukščiausias iš visų generolų. Bendradarbiauja su Zoisite ir ją myli. Po Zoisitės mirties nori už ją atkeršyti Kovotojoms Jūreivėms. Vėliau tarp jo ir Endimiono užsimezgia konfliktas. Kunzitas miršta 44 serijoje nuo savo paties magijos, kuria bandė užmušti Jūreives. Mangoje buvo įsimylėjęs Veneros Jūreivę.
    • Demonai (Yōma) – žemiausi Tamsos Karalystės pavaldiniai „purvinam darbui“ atlikti.
  • Ateiviai (Aliens). Jie atvyksta į Žemę iš tolimosios planetos, kuri susprogo palikdama juos be namų. Juos matome 47 serijoje ir dėl jų kaltės Jūreivės vėl turi kovoti ir pamiršti paprastų mergaičių gyvenimą visam laikui. Ateiviams yra reikalinga energija, todėl jie puldinėja žmonės ir įsiterpia į jų bendruomenę.
    • Eilis (Ail) – Žemėje pasivadinęs Seidžiuru Ginga (Seijūrō Ginga), eina į tą pačią mokyklą kaip Banė (Jūban Junior High School) ir gyvena Jūban Odyssey Apartments mikrorajone kartu su savo „seserimi“ Ana. Eilis įsimyli Banę, tačiau iš tikrųjų myli Aną.
    • Ana (Ann) – Žemėje pasivadinusi Natsume Ginga (Natsumi Ginga), eina į tą pačią mokyklą kaip Banė (Jūban Junior High School) ir gyvena Jūban Odyssey Apartments mikrorajone kartu su savo „broliu“ Eiliu. Ana įsimyli Mamorą, tačiau iš tikrųjų myli Eilį.
    • Tamsos Medis (Makaiju) – nežemiškos kilmės augalas, kuris geba siurbti, kaupti ir dalinti energiją, reikalingą tam, kad Eilis ir Ana galėtų toliau gyventi, mat jie negali patys kurti energijos, kaip Žemės žmonės ir todėl yra priklausomi nuo šio augalo. Eilis ir Ana traktuoja šį medį kaip daiktą, nors iš tikrųjų tai jie buvo jo sukurti. Tamsos Medis, skirtingai nuo žemiškų augalų, turi sąmonę ir net sugeba susikalbėti su su Mėnulio Jūreive, mat Medis pradėjo nebesiklausyti Eilio ir Anos ir juos užpuolė. Veėliau sužinome, kad Medis kadaise Ateivių gimtojoje planetoje buvo vienintelė protinga gyvybės forma ir vieną dieną sukūrė ištisą žmonių rasę. Jo kūriniai darniai ir taikiai gyveno, tačiau su laiku pradėjo kariauti dėl energijos ir susinaikino patys kartu su savo gimtąja planeta. Išgyveno tik Medis bei maži Eilis ir Ana. Medžiui gyvybiškai reikalinga meilės energija, todėl jis pradėjo vyti. Kai Ateivių pora tai suprato, Medis atgimė iš naujo ir kartu iškeliavo į Kosmosą ieškoti naujų namų.
    • Kardianai (Cardians) – Eilio ir Anos iš Taro kortų iškviečiami padarai, kurių užduotis – siurbti žmonių energiją ir atiduoti ją Medžiui.
  • Juodojo Mėnulio/Nemezidės Karalystė (Black Moon/Nemesis Kindom). Priešai atkeliavę iš XXX amžiaus, o kilo iš dešimtosios Saulės Sistemos planetos – Nemezidės. Kiekvienas iš šios planetos gyventojų ant kaktos turi juodojo atversto pusmenulio simbolį. Jų tikslas – surasti Čibiusą ir Sidabro Kristalą.
    • Mirties Fantomas (Death Phantom) – tikroji Žiniuonio forma, kurią jis turi įgauti, kai paskandins visą pasaulį beribėje tyloje ir sunaikins visą gyvybę Visatoje. Jį nugali Mėnulio Jūreivė ir Čibiusa, pasinaudodamos abiem Sidabriniais Kristalais.
    • Išminčius (Wiseman) – labai paslaptingas asmuo, kurio veido niekada mes nematome, nes visada prisidengęs juodu apsiaustu. Iš pradžių atlieka patarėjo pareigas, tačiau iš tikrųjų tai jis valdo visą Nemezidę ir Tamsųjį Kristalą (Jakūkuzuishō). Įgavo Princo Deimanto pasitikėjimą ir taip manipuliuoja visu klanu. Pergudrauja Esmerodą, kai ši pati bando apsukti aplink pirštą Žiniuonį ir todėl jinai žuva kovoje su Jūreivėmis. Žiniuonis nužudo ir Safirą, kai šis išaiškina tikrus jo kėslus.
    • Rubėjus (Rubeus) – pirmasis Nemezidės generolas, pasirodo 60 serijoje. Jo užduotis – surasti Čibiusą ir Sidabro Kristalą. Jam padeda Ayakashi Seserys. Taip pat jis turi užvaldyti Krištolinius Taškus (Crystal Points) Tokijuje. 73 serijoje pagrobia 4 Jūreivesm tačiau Mėnulio Jūreivė ir Čibiusa 74 serijoje jį nugali. Čibiusa sunaikina krištolą, Rubinas netenka jėgų, o jo kosminis susinaikina. Jūreivės sugeba išsigelbėti, Rubinas miršta, nors ir dar galėjo jį išgelbėti Esmeralda, tačiau ši jam nebuvo gailėstinga.
    • Esmeralda (Esmeraude) – Nemezidės generolė, pasirodo 73 serijoje. Myli Princą Deimantą, tačiau be atsako. Jos užduotis – užvadyti Krištolinius Taškus, sukauptijuose neigiamą energiją, kad atsirastų Tamsos Vartai (Dark Gate). Žiniuonis pergudrauja Esmeraldą ir pakeičia ją drakonu. Jūreivės, nežinodamos kas yra tas drakonas, jį nugali ir Esmeralda iskeliauja iš šio pasaulio.
    • Princas Safyras (Prince Saphir) – Princas Safyras yra Princo Deimanto brolis.
    • Princas Deimantas (Prince Demande) – Princas Deimantas yra įsimylėjęs ateities Karalienę Serenity (dabarties Banę), ją pagrobia, užhipnotizuoja ir bando priversti isimylėti, tačiau jam sutrukdo Smokingo Kaukė.
    • Juodoji Dama (Black Lady) – Juodoji Dama yra Čibiusa užkerėta Išminčiaus melo. Tačiau Banės ir Mamoro meilė ją atverčia į mažą mergaitę.
    • Seserys-Medžiotojos (Ayakashi Sisters):
      • Kermesitė (Koan) – nugalėta Mėnulio Jūrevės ir atversta į paprastą merginą.
      • Berteritė (Beruche) – nugalėta Mėnulio Jūrevės ir atversta į paprastą merginą
      • Kalaveritė (Calaveras) – nugalėta Mėnulio Jūrevės ir atversta į paprastą merginą
      • Petzitė (Petz) – nugalėta Mėnulio Jūrevės ir atversta į paprastą merginą
    • Droidai (Droids) – Pabaisos sukurtos Juodojo Mėnulio kovojimui
  • Mirties Šaukliai (Death Busters)
    • Šeiminikas Faraonas 90 (Pharaoh 90) – Pagrindine Mirties Šaukliu galva, milžiniskas ateivis iš kosmoso nusprendes užkariauti pasauli naudojant Šventojo Gralio jėga.
    • Šeimininkė 9 (Mistress 9)/Tylos Mesijas (jap. Chinmoku no Messiah , angl. Messiah of Silence) – Hotaroje slypinti būtybė, galinti sunaikinti pasauli. Turi gerąją ir blogąją pusę. Prisikelia atėmusi Čibiusos širdies kristalą.
    • Profesorius Suičis Tomoe (Prof. Souichi Tomoe)/Germatoidas (Germatoid) – Mokslininkas, užkerėtas tamsiųjų jėgų ir bandantis rinkti energiją Tylos Mesijui, kad ją prikeltų. Hotaros tėvas, Mirties šauklių vadas.
    • Magė Kaorinaita (Magus Kaolinite) – Profesoriaus padėjėja, Hotaros auklė, stipriausia karė. Be atsako įsimylėjusi Profesorių Tomoe.
  • Raganų 5-ketas (Witches 5):
    • Judžilė (Eudial) – Miršta per autoavariją, kurią sukėlė Mimetė.
    • Mimetė (Mimete) – Miršta kompiuteryje nuo Telulu rankos, kai ši ištraukia kompiuterio laidą.
    • Telulu (Tellu) – Miršta nuo savo pačios sukurtos pabaisos.
    • Biruitė (Viluy) – Miršta nuo savo pačios sugedusių robotų.
    • Siprina (Cyprine) ir Ptailola (Ptilol) – Dvynės, kurias Jūreivės nugalėjo jas išskyrusios.
    • Daimonai (Daimons) – Piktosios butybes sukurtos Mirties Šauklių.
  • Mirusio Mėnulio Cirkas (Dead Moon Circus)
    • Karalienė Nehelenija (Queen Nehellenia) – Tamsios planetos karalienė, kuri dėl pavydo Mėnulio princesei, pasidavė stebuklingo veidrodzio kerams, ir paaukojo draugus ir svajones, kad išsaugotu savo grožį. Nori rasti Aukso kristalą, kuri saugo pegasas kad galėtu uzvaldyt pasauli ir paskandint ji tamsoje.
    • Zirkonija (Zirconia) – Mirusio Menulio cirko valdytoja.
    • Zirkonis (Zircon) – Zirkonijos pagalbininkas, renkantis potencialias aukas.
  • Amazonių Trio (Amazon Trio):
    • Tigro Akis (Tiger’s Eye) – Tigras, kuriam buvo suteiktas žmogaus pavidalas, kad ieškotų svajonių veidrodžio kuriame slepiasi Pegasas. Miršta kad išgelbėtu Bane.
    • Vanago Akis (Hawk’s Eye) – Vanagas, kuriam buvo suteiktas žmogaus pavidalas. Miršta kad apgintų Žuvies Aki.
    • Žuvies Akis (Fisheye) – Žuvis, kuriai buvo suteiktas žmogiskas pavidalas. Isimyli Mamora ir pavydi Banei. Išsiaiškina jog ji yra Menulio Jūreivė, tačiau nepasako to Zirkonijai. Atiduoda gyvybes rutuli Banei, todel pasmerkia visa trejeta mirčiai. Pegasas visus paverčia žmonemis ir jų sielas priglaudžia savo miške.
    • Amazonių Kvartetas (Amazoness Quartet) – Mergaites nenorinčios užaugti, kad neprarastu svajoniu. Per lemiama mušį sudaužo savo stebuklinguosius rutulius, kad padėtų Jūreivėms ir nutaria užaugti.
      • Cerė-Cerė (CereCere) –
      • Ves-Ves (VesVes) –
      • Pala-Pala (PallaPalla) –
      • Jun-Jun (JunJun) –
    • Lemūrai (Lemures)
  • Šėšėlių Galaktika (Shadow Galactica):
    • Chaosas (Chaos)/Chaoso Jūreivė (Sailor Chaos) –
    • Jūreivė Galaksija (Sailor Galaxia) – Karė nugalejusi visas jūreives. Ja ir Chaosa nugali Mėnulio Jūreivė ir taip prikelia savo drauges ir Mamora.
    • Žvaigždžių Sėklų Sodo Jūreivės (Starseed Garden Senshi) (tiktai manga):
      • Jūreivė Chi (Sailor Chi/Χ) –
      • Jūreivė Fi (Sailor Phi/Φ) –
    • Dykumos Upės Jūreivės (Desert River Senshi) (tiktai manga):
      • Jūreivė Letė (Sailor Lethe) –
      • Jūreivė Mnemosinė (Sailor Mnemosyne) –
    • Sailor Anima-Mates:
      • Jūreivė Geležinė Pelė (Sailor Iron Mouse) – Karė ieškanti žvaigždžių sėklų.
      • Jūreivė Aliumininė Sirena (Sailor Aliuminium Siren) – Karė ieškanti žvaigždžių sėklų.
      • Jūreivė Plieninė Varna (Sailor Lead Crow) – Karė ieškanti žvaigždžių sėklų.
      • Jūreivė Alavinė Katė (Sailor Tin Nyanko) – Karė ieškanti žvaigždžių sėklų.
      • Jūreivė Sunkiojo Metalo Peteliškė (Sailor Heavy Metal Papillon) (tiktai manga) –
      • Jūreivė Švininė Lapė (Sailor Pewter Fox) (tiktai miusiklas) –
      • Jūreivė Titano Varlė (Sailor Titanium Kerokko) (tiktai miusiklas) –
    • Phages/Sailor Monsters

Kiti veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Mamoras Čiba (Mamoru Chiba) – Smokingo Kaukė (jap. Takishido Kamen , angl. Tuxedo Mask) – Praeityje buvo garsusis Žemės Princas Endimionas, įsimylėjęs Princesę Ramybę (Princess Serenity). Atgijęs dabartyje jis kovoja Jūreivių pusėje.
  • Gyvūnai Globėjai (Guardian Animals): juoda katė Luna (Luna), baltas katinas Artemisas (Artemis), pilka katė Diana (Diana), varnos Fobas (Phobos) ir Deimas (Deimos), kurie padeda kovotojoms jūreivėms.
  • Kiti, mažiau svarbūs veikėjai:
    • Ikuka Tsukino (Ikuko Tsukino) – Banės mama, namų šeiminkė.
    • Kendžis Tsukino (Kenji Tsukino) – Banės tėtis, žurnalistas.
    • Šingas Tsukino (Shingo Tsukino) – vienuolikametis Banės jaunesnysis brolis, mokosi pagrindinės mokyklos penktojoje klasėje.
    • Nara Osaka (Naru Osaka) – Banės draugė ir klasiokė.
    • Gurio Uminas (Gurio Umino) – Usagi klasės draugas.
    • Haruna Sakurada (Haruna Sakurada) – Banės auklėtoja.
    • Karalienė Ramybė (Queen Serenity) – Mėnulio Karalystės Valdovė ir Princesės Ramybės motina.
    • Motokis Furuhata (Motoki Furuhata) – Banės draugas, dirba žaidimų salone.
    • Unazukė Furuhata (Unazuki Furuhata) – Motokio jaunesnioji sesuo.
    • Rėjos senelis (Rei’s grandfather) – jo vardas nežinomas, gyvena kartu su Rėja Hikawos Šventykloje ir ją globoja.
    • Juičiras Kumada (Yūichirō Kumada) – Rėjos senelio globotinis, įsimylėjęs Rėją.
    • Helijas/Pegasas (Helios/Pegasus) – Auksinio Kristalo globėjas, pasiketęs Pegasu, įsimylėjęs Čibiusą.
    • Momoka Momohara (Momoko Momohara) – Čibiusos klasės draugė.

Manga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Sailor Moon“ manga autorė yra Naoko Takeuchi. Manga pasirodė 19921997 m. žurnale „Nakayoshi“ (leidyklos „Kodansha“). Pirminis mangos variantas susilaukė 18 tomų.

Tačiau „Sailor Moon“ pradų reikia ieškoti dar anksčiau. Autorė norėjo pavaizduoti kovotojos mergaitės, apdovanotos nežemiškomis galiomis, nuotykius. Taip atsirado manga „Code name wa: Sailor V“, pasirodžiusi 19911997 m. žurnal„e Run-Run“ ir pirminėje versijoje susilaukusi 3 tomų. Šio kūrinio veikėja – Minaka Aino – Sailor V (vėliau Sailor Venus).

Bet redaktorius pasiūlė sukurti daugiau personažų. Autorė šį darbą įvykdė. Manga variante puikuojasi penkios (o vėliau ir daugiau) Kovotojos Jūreivės.

Manga versijoje sukurta daugiau galių, atakų ir personažų. Adaptuojant manga į anime dalis jų panaikinta.

Neseniai „Sailor Moon“ manga buvo redaguota ir išleista spalvotu variantu („Pretty Guardian Sailor Moon“), suspausta į 12 tomų. „Code name wa: Sailor V“ taip pat išleista nauju spalvotu variantu.

Anime[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anime pradėta rodyti 1992 m. per Japonijos televizijos kanalą „TV Asahi“. Prodiuserinė kompanija – „Toei Animation“. Anime yra manga adaptacija, su tam tikrais pakeitimais. Anime versijoje yra keli personažai, nesukurti mangoje. Anime tapo itin populiarus kone visame pasaulyje.

Perkurta anime versija pavadinimu „Sailor Moon Crystal“ (jap. 美少女戦士セーラームーン, Pretty Guardian Sailor Moon Crystal) pasirodė 2014 m. originalios mangos dvidešimtmečio proga. Serialias buvo rodomas japoniškoje vaizdo įrašų svetainėje Niconico, du kartus per mėnesį. Naujasis serialas išsiskiria tuo, kad yra tikslesnis originaliai mangai, negu 1992 m. anime, tad dauguma naujos medžiagos, matomos naujoje anime yra iš mangos.

Pagal savo serijas, veiksmą ir kita, originalioji anime suskirstyta į:

  1. Sailor Moon (Bishōjo Senshi Sērā Mūn) (Sailor Moon Classic) – pasakojamas prologas.
  2. Sailor Moon R (Bishōjo Senshi Sērā Mūn R) (Sailor Moon Return/Romance) – atsiranda Čibiusa ir nauja Jūreivė – Plutono Jūreivė.
  3. Sailor Moon S (Bishōjo Senshi Sērā Mūn S) (Sailor Moon Super) – atsiranda trys naujos Jūreivės – Urano Jūreivė, Neptūno Jūreivė ir Saturno Jūreivė.
  4. Sailor Moon SS (Bishōjo Senshi Sērā Mūn SuperS) (Sailor Moon SuperS) – atsiranda Helios/Pegasas.
  5. Sailor Moon Stars (Bishōjo Senshi Sērā Mūn Sailor Stars) (Sailor Moon Sailor Stars) – atsiranda Žvaigždžių Jūreivės.

Televizijos serialą papildo:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sailor Moon Lietuvoje:

Sailor Moon svetainės angliškai: