SNMP

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
SNMP
Tipas: kliento-serverio
Portas: 161/udp SNMP, 162/udp SNMPTRAP
RFC: 1157
OSI lygis 7

SNMP (angl. Simple Network Management Protocol, liet. Paprastas Tinklo Stebėjimo Protokolas) – vienas iš tinklo protokolų. Skirtas tinkle veikiantiems įrenginiams stebėti ir valdyti. Skirtingai nuo daugumos dabar naudojamų, veikia ne tik TCP/IP tinkluose. Priešingai, nei teigia pavadinimas, protokolas yra bene sudėtingiausias iš standartizuotų protokolų, turi kelis abstrakcijos lygmenis, tipų apibrėžimus ir kt.

SNMP struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

SNMP tinklo valdymo struktūra susideda iš:

  • didelio kiekio kompiuterių, turinčių SNMP agentą ir esančių tinkle. Valdomame kompiuteryje SNMP agentas yra serveris, kuris atsako į valdytojo SNMP užklausas. Agentas turi egzistuoti kiekviename kompiuteryje TCP/IP tinkle, tam kad tas kompiuteris būtų valdomas SNMP valdytojo. SNMP agentas tvarko ir prižiūri to kompiuterio MIB (angl. Management Information Base (MIB), liet. Valdymo Informacijos Bazė (VIB)).
  • bent vieno kompiuterio turinčio SNMP valdymo programą. SNMP valdytojas – tai programa ar programų paketas, kuris paprastai veikia SNMP valdymo stotyje (angl. SNMP management station) ir naudodamasi SNMP protokolu surenka valdymo informacija iš SNMP agentų.
  • Valdymo Informacijos Bazės (VIB) (angl. Management Information Base (MIB)) kiekviename SNMP valdomame vienete. Per VIB pateikiami agentų prižiūrimi duomenų objektai. VIB naudojasi ASN.1 formatu.
  • protokolo naudojamo perduoti valdymo informaciją tarp SNMP komponentų. SNMP protokolas naudojamas tarp agento ir valdytojo. Protokolas naudojamas tarp agento ir subagento gali būti DPI, SMUX, AgentX ar bet koks kitas uždaras protokolas.