Sąranka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sąranka (angl. assembly) – darinys gamyboje, sudarytas iš tam tikrų kartu sujungtų elementų, komponentų ir/ar dalių. Sąranka yra tarpinis etapas mašinų, prietaisų, drabužių, avalynės ir kitokių daiktų, sudarytų iš sujungtų dalių, gamyboje. Sąrankos jungiamos tarpusavyje arba prie jų tvirtinami (primontuojami) kiti komponentai, kol gaunamas visas gaminys. Sąrankai artima sąvoka yra mazgas.

Sąrankos įtaisai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sąrankų pavyzdžiai:

  • aparatų sąranka (angl. assembly of apparatus) – aparatų derinys, kuris gali būti sujungtas ir patikrintas, kad gerai veikia, kaip sudėtingos sistemos dalis.
  • durų sąranka (angl. door assembly) – sumontuota visuma, į kurią įeina durų sąvaros, rėmas (stakta), vyriai, kreipiančiosios, sandarinimo elementai ir kt. komponentai. Į įrangą gali įeiti varikliai, sensoriai ir kita valdymo įranga, jei durys automatinės.
  • lazerio sąranka (angl. laser assembly) – lazerinis įtaisas kartu su optiniais, mechaniniais ir/ar elektriniais pluošto valdymo ir formavimo komponentais

Kartais sąrankos turi specialų lietuvišką pavadinimą, į kurį žodis sąranka neįeina. Pvz.:

Ypatingas atvejis – sąranka gali būti ne gatavo gaminio gamybos (montavimo) etapas, bet speciali sumontuotų dalių sistema, kuri gali būti patikrinta, ar veikia kaip visuma. Pvz.:

  • atskirtoji elektrinė sąranka (angl. entire electrical set) – bandymams skirta staklių ar panašaus įrenginio visų elektromagnetiškai susijusių modulių sujungta visuma, atskirta nuo mechaninių staklių (įrenginio) dalių, kuri tinka išbandyti.[1]

Sąrankos medžiagos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sąranka gali būti ne tik sujungtas įtaisų rinkinys, bet ir medžiaga, sudaryta iš tam tikru būdu mechaniškai sujungtų (susiūtų, suklijuotų ir pan.) medžiagų. Tai sluoksninė sąranka arba sluoksniuotis.

Sandėta[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sandėta – sluoksninė ar kitokia sąranka, erdviškai sudėta kaip turi būti galutiniame gaminyje, bet dar nesutvirtinta (nesuklijuota, nesusiūta, nesukalta ir pan.).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. [LST EN 50370-2:2003 Elektromagnetinis suderinamumas (EMS). Gaminių šeimos standartas, taikomas staklėms. 2 dalis. Atsparumas]