Róisín Murphy

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Róisín Murphy

Róisín Murphy
Biografija
Pilnas vardasRóisín Marie Murphy
Gimė1973 m. liepos 5 d. (50 metų)
Airija Arklou, Airija
ŽanraiElectronic, Pop, Indie, Džiazas
Veiklavokalistė, dainų autorė, prodiuserė
Aktyvumo metai1995 - dabar
Įrašų kompanijaEcho, EMI
SvetainėRoisinMurphy.com

Róisín Marie Murphy (Rošyn Meri Merfi; g. 1973 m. liepos 5 d.) – airių elektronikos muzikos atlikėja, dainų tekstų autorė, prodiuserė.

Išgarsėjo būdama dueto Moloko dalimi. Jos partneris buvo ir jos tuo metu vaikinas Markas Brandonas. Kai pora išsiskyrė, 2005 metais Róisín išleido debiutinį albumą Ruby Blue. Antrasis solinis albumas Overpowered buvo išleistas 2007 metais. Albumas sulaukė plataus kritikų ir atlikėjos muzikos gerbėjų pripažinimo.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Róisín Murphy užaugo Arklou miestelyje Airijoje. Nuo pat mažų dienų pasižymėjo nekomformistiniu požiūriu į pasaulį. Devynerių metų sutaupytus pinigus išleido plaukų nukirpimui ežiuku. Kai jai buvo dvylika metų, su šeima išsikraustė į Mančesterį Anglijoje. Čia ji susižavėjo septintojo dešimtmečio mada. Ilgai slėpė savo sugebėjimus ir nedainavo.

Po trejų metų gyvenimo Mančesteryje Róisín tėvai išsiskyrė ir grįžo atgal į Airiją. Murphy pareikalavo, kad ją paliktų Anglijoje, nes nemanė, jog motina pajėgi ja pasirūpinti. Metus gyveno su geriausia drauge, kol gavo paskolą ir galėjo nuomuotis butą šalia. Mokykloje iš jos buvo tyčiojamasi, tačiau čia ji susidraugavo su „keistais vaikinais, kurie vilkėjo juodai“. Vėliau išsikraustė į Šefildą, kur pradėjo lankytis naktiniuose klubuose ir buvo įkvėpta Vivienne Westwood kūrybos.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Moloko (1994–2003)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1994 metais susipažino su Marku Brandonu. Abu padarė keletą įrašų, Markui patiko teatrališkas Róisín interpretavimas. Jie pradėjo susitikinėti ir pasirašė sutartį su Echo Records bei išleido debiutinį albumą Do You Like My Tight Sweater?, fraze, nuo kurios jie pradėjo savo pažintį. Albumas buvo trip hopo, funk ir electronic dance mišinys. Kitas albumas I Am Not a Doctor apėmė panašų muzikinį spektrą, o dainos Sing It Back Boriso Dlugoscho remiksas sulaukė tarptautinės sėkmės ir pateko į 110 rinkinių albumų.

2001 metų spalį išleistas trečiasis Moloko albumas Things to Make and Do, kuriame panaudota daugiau gyvos instrumentinės muzikos. Albumas pasiekė trečią vietą Jungtinės Karalystės čartų lentelėje, o „The Time Is Now“ tapo sėkmingiausia dueto daina Britanijoje, pasiekusi trečiąją vietą. 2003 metais išleistas paskutinis Moloko albumas „Statues“. Po to duetas iširo.

Solo karjera (2004-dabar)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Róisín Murphy

Pirmajį solo albumą, pavadintą Ruby Blue, Róisín Murphy išleido 2005 metų birželį su Echo Records. Daina „Ruby Blue" buvo įtraukta į amerikiečių serialo Grėj Anatomija (rodomo per LNK, angl. Grey’s Anatomy) garso takelį.

2006 metais Róisín Murphy pasirašė sutartį su EMI ir naujas singlas „Overpowered“ išleistas 2007 metų liepos 2 dieną. Antrasis singlas „Let Me Know“ pasiekė klausytojų ausis rugsėjį, o spalį išleistas ir albumas Overpowered.

Tą patį rudenį Róisín Murphy buvo nominuota MTV Europe Music Award for Best Interact.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2005: Ruby Blue
  • 2007: Overpowered
  • 2015: Hairless Toys
  • 2016: Take Her Up to Monto
  • 2020: Róisín Machine
  • 2023: Hit Parade

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]