Rytinis citrinmedis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Citrus × ichangensis

Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Erškėčiažiedžiai
( Rosidae)
Šeima: Rūtiniai
( Rutaceae)
Gentis: Citrinmedis
( Citrus)
Rūšis: Rytinis citrinmedis
( Citrus ichangensis)
Binomas
Citrus ichangensis
Swingle

Rytinis citrinmedis (Citrus × ichangensis) (angl. Ichang lemon; Ichang papeda) – rūtinių (Rutaceae) šeimos spygliuotas, iki 4-5 m aukščio krūmas, diploidinis (2n = 18).
Sinonimas: Citrus aurantium var. ichangensis.
Yra Citrus genties Papeda pogentės narys.

Lapai labai ilgi ir siauri (ilgis 4-6 kartus viršija plotį), lapkočiai labai stambūs, sparniški. Žiedai 2-3 cm skersmens, 20 kuokelių, mezginė 7-9 lizdų su daug sėklapradžių. Žiedai ir lapai būdingo citrinų kvapo. Vaisiai smulkūs, 3-5 cm skersmens, žievelė grubi. Sulčių maišeliai negausūs, sėklos stambios, labai storos, kiek kampuotos.
Laukiniai rytiniai citrinmedžiai auga Vakarų, Centro ir Pietvakarių Kinijoje. Labiausiai šalčiui atsparus citrinmedis, naudojamas citrinmedžių selekcijoje.

Hibridai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žinomi savaiminiai ičandarinai – natūralūs rytinio ir mandarininio (Satsumos veislės) citrinmedžių hibridai. Šis šalčiui atsparus hibridas buvo aptiktas 1372 m aukštyje. Jis jutzu pavadinimu buvo minimas dar III a. naudojamas kaip poskiepis mandarininiams citrinmedžiams.
Hibridas Šangiuan yra rytinio ir didžiojo citrinmedžių hibridas, labai atsparus šalčiams, su stambiais, itin kvapniais vaisiais (8-11 cm ilgio ir 7-10 cm skersmens), kurie yra labai rūgštūs ir nevalgomi dėl labai aitraus eterinio aliejaus.