Pamario kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Rytų Pamario kultūra)
Pamario kultūra
VI a. pr. m. e. – II a. pr. m. e.
Dab. valstybės Lenkija
Amžius geležies amžius
Lingvistinė grupė venedai (?)

Pamario kultūra, dar vadinama Pomeranijos kultūra (lenk. Kultura pomorska) arba Veidinių urnų kultūra – geležies amžiaus archeologinė kultūra. Užėmė didžiąją dalį dabartinės Lenkijos, taip pat gretimas teritorijas Ukrainoje, Baltarusijoje.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pamario veidinė urna, gintaro karoliukai, gintaro karoliai ir gintaro skridinys (saulės? diskas), Gdanskas

Manoma, kad išsivystė VI a. pr. m. e.Lužitėnų kultūros Baltijos pajūryje tarp Vyslos ir Persantės. Vėliau plito į pietus, ten išsivystė į Varpinių kapų kultūros sritį. Kultūros gyventojai jau augino rugius. Būdingi radiniai – laidojimo urnos su žmonių veidais. Palaikė prekybinius ryšius su etruskais: tarp kultūros artefaktų randami etruskų stiliaus dirbiniai. Manoma, kad Etrūrijoje randamas gintaras keliaudavo iš šios kultūros arealo.

Kultūros kūrėjai kalbėjo indoeuropiečių kalba, tačiau neidentifikuota, kuriai grupei ji priklausė. Dažniausiai jos atstovai identifikuojami su vėliau antikiniuose šaltiniuose minimais venedais, tačiau dėl jų lingvistinės priklausomybės yra ginčijamasi. Naujausių tyrimų duomenimis, Vyslos ir Oderio baseinai beveik ištisai priklauso baltiškosios hidronimijos paplitimo arealui.[1]

Vėlyvuoju laikotarpiu jos rytiniame areale (Varpinių kapų srityje) išsivystė Pševorsko kultūra ir apie II a. pr. m. e. pajūrio teritorijose ją pakeitė Oksyvo kultūra.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Baltų praeitis istoriniuose šaltiniuose II. S. Karaliūnas 2005 psl. 404–411