Rutulinis eukaliptas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Eucalyptus globulus
Rutulinis eukaliptas (Eucalyptus globulus)
Rutulinis eukaliptas (Eucalyptus globulus)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Eilė: Mirtiečiai
( Myrtales)
Šeima: Mirtiniai
( Myrtaceae)
Gentis: Eukaliptas
( Eucalyptus)
Rūšis: Rutulinis eukaliptas
( Eucalyptus globulus)
Binomas
Eucalyptus globulus
Jacques Julien Houtou de Labillardière, 1755-1834

Rutulinių eukaliptų savaiminio paplitimo arealas:

Australijos žemyno pietryčiai ir Tasmanijos s.


Rutulinio eukalipto lapai ir žiedai

Rutulinis eukaliptas (Eucalyptus globulus, sin. Eucalyptus maidenii subsp. globulus (Labill.) J.B.Kirkp.) – mirtinių šeimos, eukaliptų genties augalų rūšis.

Paplitimo arealas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Savaime auga Australijos žemyno pietryčiuose – Tasmanijos saloje bei Viktorijos valstijos pietinėje dalyje.

Vėliau rutulinis eukaliptas buvo išplatintas ir už arealo ribų. Plačiai išplito Pietų Europoje (Galisijoje, Portugalijoje, Kipre), vakarų Gruzijoje, dalyje Makaronezijos salų, Indijoje, Afrikos pietuose, JAV (Kalifornijoje), Pietų Amerikoje (Čilės ir Argentinos dalyse), Havajuose, Naujojoje Zelandijoje.

Aukštis, kamieno skersmuo[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai greitai augantis medis. Aukščiausi užauga augantys slėniuose gerai pralaidžiam dirvožemyje. Įprastai auga 30-55 m, rečiau pasitaiko iki 70 m ar dar aukštesnių šios rūšies medžių. O aukščiausias žinomas pavadinimais kaip „Neeminah Loggorale Meena (Mother & Daughter)“ yra 90,7 m aukščio ir 233 m³ tūrio auga Tasmanijoje. Istoriniuose archivuose yra duomenu apie augusius 101 m aukščio šios rūšies medžius. Prie gerų augimo sąlygų kamieno skersmuo gali siekti 2 m.

Apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rutulinis eukaliptas. Iliustracija iš Franz Eugen Köhler knygos, „Vaistiniai augalai“ (1887).
Rutulinis eukaliptas. Iliustracija iš Franz Eugen Köhler knygos, „Vaistiniai augalai“ (1887).

Pirmą kartą rutulinis eukaliptas buvo apibūdintas prancūzų kilmės botanisto Jacques-Julien Houton de Labillardiere gyvenusio 17551834 metais.

Šio eukalipto kamienas tiesus, pilkšvai baltas, jo žievė dažnai lupasi dideliais skiautais. Jauni lapeliai platoki ir apie 6-15 cm ilgio. Subrendę lapai pailgi, siauri, tamsiai žali ir blizgantys 15-35 cm ilgio. Žydi pakankamai reguliarei kas metai ir pradeda žydėti anksti vasarą (natūralaus paplitimo areale) Žiedai kremo spalvos išsidėstę po vieną ant tų pačių medžio šakelių ant kurių auga lapai. Žieduose gausu nektaro, tad bitės suneša gausų medaus derlių. Sumedėjęs vaisius 1,5-2,5 cm skersmens.

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rutulinis eukaliptas 1962 lapkričio 27 d. buvo išrinktas kaip Tasmanijos augalijos simbolis. Anksčiau buvo sodinamas miestų gatvėse, bet dėl greito augimo ir masyvumo buvo nustota sodinti. Dėl šių pačių priežasčių taip pat netinkamas sodinti mažuose miestų soduose ar kituose mažuose žemės sklipuose. Bet sodinamas miesto parkuose, dideliuose privačiuose soduose. Mediena kieta ir patvari, naudojant tiek žemėje, tiek vandenyje, tad šalyse kur plačiai auginamas turi didelę ekonominę reikšmę. Australijoje sudaro 65 proc. nuo bendro kiekio visų kietmedžio plantacijų. Gausiai naudojamas madienos masės gamyboje iš ko daromas popierius bei dirbtinis šilkas. Taip pat mediena naudojama geležinkelio pabėgiams, stulpams, ileidžiamiems poliams (įskaitant uostų prieplaukose), tiltams tiesti bei malkoms. Rutulinio eukalipto žiedai gausus nektaro ir žiedadulkių šaltinis bitėms. Iš rutulinio eukalipto lapų gaminamas eterinis aliejus bei jie naudojami gydomajai žolelių arbatai gaminti.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]