Rundalės rūmai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rundalės rūmai
Vieta Žiemgala
Įkurtas 1736 m.
Rūmų stilius Barokas
Bajorų giminės Ernstas Johanas Bironas

Rundalės rūmai (latv. Rundāles pils, vok. Schloss Ruhenthal, Schloss Ruhental, Schloss Ruhendahl / Schloss Rundāle) – Baroko stiliaus dvaro rūmai Latvijoje, Žiemgaloje, Bauskės savivaldybėje, Rundalės valsčiuje, 28 km į rytus nuo Jelgavos.[1] Vadinama Baltijos šalių Versaliu.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Architektas Bartolomėjus Frančeskas Rastrelis, pastatęs Sankt Peterburgo Ermitažo Žiemos rūmus. Rūmuose nuo 1972 m. veikia Rundalės pilies muziejus.

Rūmuose yra 138 kambariai. Vertingiausios rūmų salės: Baltoji, Karūnavimo, Paauksuotoji, Rožių, taip pat Didžioji galerija prabangiai dekoruotos barokiniu bei rokokiniu dekoru. Rūmų sodas ir parkas yra didžiausi baroko ir rokoko laikotarpio Latvijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rūmai statyti nuo 1736 m. iki 1740 m. Ir nuo 1763 m. iki 1768 m. buvo kaip Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės hercogo Ernsto Johano Birono vasaros rezidencija. Rūmuose buvo gyvenama iki 1920 m. agrarinės reformos, vėliau buvo nusavinti ir naudojami valstybės poreikiams. Juose veikė pradžios mokykla, buvo įrengti butai. 1933 m. Latvijos istorijos muziejus pradėjo rūmų atnaujinimą, bet darbai nebuvo baigti. 1972 m. pradėti rūmų restauravimo darbai. 2015 m. užbaigti.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Rundalės rūmai. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XX (Rėv-Sal). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2011. 450 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]