Rugsėjo 11 d. atakos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rugsėjo 11 d. teroristiniai išpuoliai
Rugsėjo 11 d. teroristiniai išpuoliai
Vis dar stovintys dangoraižiai, į juos įsirėžus lėktuvams
Vieta Niujorkas, Arlingtonas, Šanksvilis (JAV)
Taikinys (-iai) Pasaulio Prekybos Centras, Pentagonas
Data 2001 m. rugsėjo 11 d.
Išpuolio tipas  Savižudžių išpuoliai, užgrobti lėktuvai
Žuvusiųjų 2992 (įskaitant 19 teroristų)
Sužeistų daugiau kaip 6000
Vykdytojas (-ai) Al-Qaeda

Rugsėjo 11 d. teroristiniai išpuoliai – serija koordinuotų savižudžių išpuolių surengtų islamo ekstremistų JAV, 2001 m.

Manoma, kad išpuoliai pradėti rengti tarp 2000 m. kovo ir rugsėjo[1]. 2001 m. rugsėjo 11 d. devyniolika teroristų[2], susijusių su Al-Qaeda[3] užgrobė keturis komercinius keleivinius lėktuvus. Kiekvienoje užgrobėjų grupėje buvo po vieną asmenį, mokėjusį pilotuoti lėktuvą. Lėktuvų užgrobėjai du iš lėktuvų (United Airlines Flight 175 ir American Airlines Flight 11) nukreipė į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, po vieną į kiekvieną bokštą dvynį, kurie netrukus po smūgių sugriuvo ir apgadino aplink esančius pastatus. Trečią lėktuvą užgrobėjai bandė nukreipti į Pentagoną netoli Vašingtono. Ketvirtas lėktuvas nukrito keleiviams pabandžius perimti lėktuvo kontrolę iš teroristų. Manoma, jog ketvirtas lėktuvas turėjo rėžtis į Baltuosius Rūmus.[4]

Atakos nusinešė beveik 3 tūkst. žmonių gyvybes. Griūnant pastatams žuvo apie tris šimtus Niujorko gaisrininkų, taip pat beveik aštuonios dešimtys policininkų, gelbėjusių žmones.

Netrukus po lėktuvų smūgių į Pasaulio Prekybos Centro bokštus televizijoje pasklido žinia, kad tai gali būti japonų teroristų grupuotės išpuolis, tačiau vėliau buvo pranešta, kad atsakomybę prisiėmė Osama bin Ladeno vadovaujama Artimųjų Rytų grupuotė Al-Qaeda (liet. – bazė).

Įvykių chronologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio prekybos centro vieta po atakų
Pentagonas po lėktuvo įsirėžimo

Įvykiai surašyti Niujorko laiku (UTC-4)

8 val. 45 min. Didelis užgrobtas keleivinis lėktuvas Boeing 767-223ER pakilęs iš Bostono Logano oro uosto į Los Andželą rėžėsi į šiaurinį Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižį, pramušdamas jame didžiulę skylę. Pastate kilo gaisras.

9 val. 03 min. Antras – keleivinis – lėktuvas Boeing 767-200ER taip pat pakilęs iš Bostono Logano oro uosto į Los Andželą rėžėsi į pietinį PPC dangoraižį ir sprogo. Užsiliepsnojo abu pastatai.

9 val. 17 min. Uždaryti visi oro uostai Niujorko regione.

9 val. 21 min. Uždaryti visi Niujorko tiltai ir tuneliai.

9 val. 30 min. JAV prezidentas kalbėdamas iš Floridos, pareiškė, kad prieš Ameriką įvykdytas teroristinis išpuolis.

9 val. 39 min. G. W. Bush pranešė apie sušaukiamą skubų nacionalinio saugumo tarybos pasitarimą, kai tik grįš į Vašingtoną.

9 val. 40 min. Pirmą kartą JAV istorijoje atšaukti visi skrydžiai visuose šalies oro uostuose.

9 val. 43 min. Lėktuvas Boeing 757–223 pakilęs iš Vašingtono Dulles oro uosto į Los Andželą rėžėsi į Pentagono pastatą. Kilo gaisras. Nedelsiant pradėta darbuotojų evakuacija. Tuometinis Lietuvos prezidentas V. Adamkus viešbutyje Vašingtone netoli Pentagono tuo metu dalyvavo susitikime su Amerikos žydų kongreso vadovais.

10 val. 00 min. Sugriuvo pietinis (pirmasis) PPC pastatas. V. Adamkus su specialiuoju eskortu palydėtas į Lietuvos ambasadą Vašingtone.

10 val. 05 min. Evakuoti Baltieji rūmai.

10 val. 10 min. Sugriuvo dalis pažeisto Pentagono pastato.

10 val. 10 min. Pensilvanijos valstijoje prie Somerseto, sudužo ketvirtasis užgrobtas keleivinis „United Airlines“ lėktuvas Boeing 757–200, skridęs iš Niuarko oro uosto į San Franciską. Lėktuvo keleiviai, sužinoję apie kitus tris užgrobtus lėktuvus, pasipriešino teroristams ir bandė perimti lėktuvo valdymą.

10 val. 13 min. Evakuotas Jungtinių Tautų pastatas Niujorke.

10 val. 22 min. Vašingtone, prie Valstybės departamento, automobilyje susprogdinta bomba.

10 val. 25 min. Visi tarptautiniai oro skrydžiai į JAV nukreipti į Kanadą.

10 val. 29 min. Sugriuvo antrasis PPC pastatas.

10 val. 45 min. Evakuoti visi federaliniai pastatai Vašingtone.

11 val. 16 min. CNN pranešė, kad Ligų kontrolės ir prevencijos centro bioterorizmo komandos pasiruošusios reaguoti į galimus išpuolius.

11 val. 18 min.American Airlines“ patvirtino, kad sudužo du šios kompanijos lėktuvai su 150 žmonių.

11 val. 59 min.United Airlines“ patvirtino, kad sudužo du lėktuvai su 110 žmonių.

12 val. 04 min. Evakuotas Los Andželo tarptautinis oro uostas, į kurį skrido abu pagrobti „American Airlines“ lėktuvai.

12 val. 15 min. Evakuotas ir uždarytas San Francisko tarptautinis oro uostas, į kurį skrido lėktuvas, nukritęs Somersete.

13 val. 04 min. Jungtinių Valstijų prezidentas G. W. Bush, kalbėdamas iš nenustatytos vietos, pranešė, kad imtasi visų reikalingų saugumo priemonių ir kad JAV kariškiams visame pasaulyje paskelbta parengties padėtis.

17 val. 00 min. BBC World televizija pranešė, kad sugriuvo septintasis PPC pastatas, nors iš tiesų pastatas dar nebuvo pradėjęs griūti.

17 val. 20 min. Sugriuvo septintasis PPC pastatas.

Lietuviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

PPC griuvėsiuose žuvo Lietuvos pilietė vilnietė, fiziko Vladimiro Gavriušino duktė Jelena Melničenko bei skrydžio metu – lietuvių kilmės amerikietis D. Vencius. Samsonienei, R. Šileikiui ir P. Šilbajoriui pavyko išsigelbėti.

Mitai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dūmai iš degančių Pasaulio prekybos centro dangoraižių matomi iš palydovo
Pasaulio prekybos centro memorialas – į dangų nukreipti du ryškūs prožektoriai

Su rugsėjo 11 dienos atakomis yra susiję labai daug šių laikų mitų ir sąmokslų teorijų. Jiems paremti nepateikiami įrodymai arba pasitelkiamos įvairios spekuliacijos. Tačiau oficialiai versijai įrodymų taip pat trūksta - tyrimas nebuvo atliktas tinkamai. Tyrėjai neieškojo įvykio vietoje sprogmenų pėdsakų (kas yra pagrindinis skeptikų argumentas.) O yra manoma, jog pastatai negalėjo nugriūti, kaip teigiama oficialiose išvadose, nuo ugnies, kadangi aviacinis kuras nedega tokia temperatūra, kad išlydytų šių pastatų plieną. Galiausiai, pastatai nugriuvo beveik laisvu pagreičiu, o tai leidžia manyti, jog viso pastato konstrukcija buvo pažeista.

Numerologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažnos spekuliacijos susijusios su numerologija. Pavyzdžiui, 9-11 (rugsėjo 11) skaitmenys atitinka 911 (JAV pagalbos numeris). Arba 9 + 1 + 1 = 11.

Sąmokslo teorijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viena labiausiai paplitusių sąmokslų teorijų, kad šias atakas iš tiesų organizavo JAV vyriausybė arba specialiosios tarnybos. Motyvai nurodomi įvairūs, dažniausias – pretekstas pradėti karą Afganistane ir Irake, piliečių teisių apribojimas prisidengiant kova su terorizmu (Patrioto aktas).

Praktiškai visas šias teorijas galima suskirstyti į dvi kategorijas:

  • JAV vyriausybė kažkuriuo tikslu leido šiai katastrofai atsitikti.
  • JAV vyriausybė kažkuriuo tikslu šią katastrofą suorganizavo.

Vienas iš dažniausių įrodymų paremti šiems teiginiams yra teorija, jog bokštų griuvimas – toks, koks jis buvo – galėjo būti sukeltas tik iš anksto pastatuose išdėliotų sprogmenų ir jokiu būdu ne įsirėžusių lėktuvų.[5] Teigiama, kad pastatai sugriuvo pernelyg tvarkingai ir greitai, manoma, kad jei pastatai būtų griuvę, jie nebūtų taip taisyklingai sugriuvę – būtų virtę į šoną, o ne visi trys tvarkingai sugriuvę. Taip pat, kad po gaisro sugriuvo 3 pastatai, nors tik į 2 iš jų trenkėsi lėktuvai.

Sąmokslų teorijų nurodomi išpuolio tikslai:

  • Sukurti JAV valstybei naują priešą – islamiškas valstybes;
  • Pasipelnyti iš akcijų biržos svyravimų;
  • Pagal kai kurias sąmokslų teorijas spekuliuojama, kad išpuolį surengė žydų sionistai, siekdami suversti kaltę savo priešams musulmonams.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „French knew in 2001 Al Qaeda were planning attack“. Reuters. 2007. Nuoroda tikrinta 2007-04-16.
  2. Grunwald, Michael (2001). „Terrorists Hijack 4 Airliners, Destroy World Trade Center, Hit Pentagon; Hundreds Dead“. Remembering September 11. Washingtonpost.Newsweek Interactive. Nuoroda tikrinta 2006-09-11.
  3. „Bin Laden claims responsibility for 9/11“. CBC News. 2004-10-29. Suarchyvuotas originalas 2011-07-28. Nuoroda tikrinta 2006-09-07.
  4. „Black Box Recordings“. Suarchyvuotas originalas 2008-09-08. Nuoroda tikrinta 2007-03-30.
  5. National Institute of Standards and Technology: dažniausiai užduodami su 9 – 11 susiję klausimai

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]