Rotenfiureris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
SS rotenfiurerio apykaklės antsiuvai
Apdovanojamas karys dešinėje (su parišta dešine ranka – SS rotenfiureris Gerardus Mooyman iš olandų SS savanorių legiono „Niederlande“

Rotenfiureris (vok. Rottenführer 'grandies vadas') – nacistų sukarintų organizacijų (SS ir SA) karinis laipsnis 1932–1945 m., vyresnis už šturmmaną, bet jaunesnis už unteršarfiurerį (SS) bei šarfiurerį (SA ir SS).

Rotenfiurerio skiriamieji ženklai buvo dvi dvigubos sidabrinės juostelės apykaklės antsiuve. Dėvėdami pilkas SS lauko uniformas rotenfiureriai ant rankovių nešiodavo oberjefreitoriaus (vok. Obergefreiter) ševronus.

Rotenfiurerio laipsnis buvo įkurtas 1932 m. SA organizacijoje, kai ši plėtėsi ir reikėjo daugiau kareiviškų laipsnių. Kadangi ankstyvieji SS laipsniai buvo identiški SA laipsniams, SS automatiškai įgijo ir rotenfiurerio laipsnį.

Rotenfiureris buvo pirmasis SS ir SA laipsnis, kuris suteikdavo teisę vadovauti. Rotenfiureriai vadovaudavo grandims (vok. Rotte 'grandis'), kurias sudarydavo 5-7 žmonės. Rotenfiureriai buvo pavaldūs skyrių vadams šarfiureriams.

Po 1934 m. SS laipsnių sistema buvo pertvarkyta, ir tarp SS rotenfiurerio ir šarfiurerio atsirado SS unteršarfiurerio laipsnis. SA ir toliau už rotenfiurerį betarpiškai vyresnis laipsnis liko šarfiureris.

SS kariuomenėje rotenfiureris buvo ekvivalentiškas vermachto oberjefreitoriui. Rotenfiurerio laipsnis leido vadovauti mažiausiai karių grupei, tačiau rotenfiureris SS kariuomenėje nebuvo laikomas puskarininkio laipsniu.

Norintys gauti aukštesnį nei rotenfiurerio laipsnį būdavo tikrinami, ar turi pakankamą kvalifikaciją, ar pakankami jų koviniai įgūdžiai. Patikrinimo metu rotenfiureris būdavo vadinamas Unterführer-Anwärter ('jaunesniojo vado kandidatas'). SS kariuomenės rotenfiureriai turėjo galimybę kandidatuoti į karininkus, tuomet jie būdavo paskiriami SS junkeriais.

Rotenfiurerio laipsnis egzistavo ir Hitlerjugende, kur jis reiškė jaunesnįjį būrio vadą. Vyresnis laipsnis Hitlerjugende buvo oberrotenfiureris (vok. Oberrottenführer).

jaunesnis laipsnis
šturmmanas
(jefreitorius)
SS laipsnis
rotenfiureris
(oberjefreitorius)
vyresnis laipsnis
unteršarfiureris
(kapralas)
jaunesnis laipsnis
šturmmanas
(jefreitorius)
SA laipsnis
rotenfiureris
(oberjefreitorius)
vyresnis laipsnis
šarfiureris
(??)