Ross Brawn

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ross Brawn
Rossas Brawnas lenktynių metu
Gimė 1954 m. lapkričio 23 d. (69 metai)
Veikla autosporto inžinierius iš Didžiosios Britanijos, Formulės 1 Brawn GP ekipos savininkas.
Vikiteka Ross Brawn

Ross Brawn (g.1954 m. lapkričio 23 d.) – autosporto inžinierius iš Didžiosios Britanijos, Formulės 1 Brawn GP ekipos savininkas.

Didžiąją savo karjeros dalį jis dirbo įvairiose Formulės 1 ekipose. Geriausiai jam sekėsi dirbti Benetton Formula ir Scuderia Ferrari komandose, su kuriomis yra laimėjęs čempionatus. 2007 m. jis pasitraukė iš Formulės 1, tačiau kitais metais grįžo kaip Honda F1 komandos vadovas.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jo karjera autosporte prasidėjo 1976 m., kuomet jis pradėjo dirbti vienoje Formulės 3 ekipoje mechaniku. 1978 m. jis perėjo į naujai suformuotą Formulės 1 Williams F1 ekipą. Vėliau jis trumpai dirbo Haas Lola ir Arrows ekipose, kol perėjo į Jaguar kompaniją, kuriai padėjo sukonstruoti Jaguar XJR-14 automobilį, kuris nugalėjo 1991 m. Pasaulio sportinių automobilių čempionate.

Benetton[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vėliau tais pačiais metais jis sugrįžo į Formulę 1 kaip Benetton Formula ekipos technikos direktorius. Šiai ekipai jis padėjo nugalėti kartu Michaeliu Schumacheriu 1994 m. ir 1995 m.

Ferrari[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rossas Brawnas 1996 m. pabaigoje kartu su M. Schumacheriu perėjo į Scuderia Ferrari ekipą. R. Brawnas buvo atsakingas už ekipos strategiją, o kartu su ja pelnė 5 pilotų ir 6 ekipos čempionų titulus. 2006 m. spalio 26 d. Ferrari pranešė, jog ją palieką R. Brawnas, kartu išeinantis ir iš aktyvaus sporto.[1]

Honda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. lapkričio 12 d. Honda ekipa patvirtino, jog jos vadovu taps R. Brawnas.[2] Nesėkmingai susiklosčius 2008 m. sezonui ekipai iškilo bankroto grėsmė.

Brawn GP[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2009 m. kovo 6 d. Rossas Brawnas perpirko visas komandos akcijas ir tapo naujos komandos savininku, ją pervadinęs į Brawn GP.[3]

Prieš pat pirmąjį sezono GP Australijoje buvo pranešta, kad Brawno ekipą sutiko paremti "Virgin" kompanijos vadovas seras Richardas Bransonas[4]. Kiek vėliau komanda susitarė ir su kitu rėmėju – Šveicarijos investavimo kompanija "MIG Investments".

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]