Ron Hubbard

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Lafayette Ronald Hubbard

Lafayette Ronald Hubbard, L. Ron Hubbard (1911 m. kovo 13 d. – 1986 m. sausio 24 d.) – rašytojas fantastas, scientologų sektos įkūrėjas ir vadovas (iki mirties 1986). Vertintas kaip kontroversiška asmenybė, kuria šalininkai žavėjosi, o nepriklausantys arba išstoję iš scientologų sektos dažnai vertino labai negatyviai.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hubbard’o biografija yra ginčų objektas: scientologų versija laikui bėgant kelis kartus keitėsi ir esminiais punktais nebesutampa su dokumentuose užfiksuotais faktais.

19331950 darė rašytojo karjerą, dėl tuo metu sukurtų apsakymų ir romanų laikomas vienu iš pasaulinės fantastikos klasikų.

19441947 L. R. Hubbard kuriam laikui buvo tapęs Rozenkreicerių ordino, o vėliau ir Aleister Crowley vadovaujamo Rytų šventyklos ordino nariu.

1950 išleido pseudomokslinę knygą „Dianetics: the Modern Science of Mental Health“, davusią pradžią scientologų naudojamoms smegenų plovimo metodikoms.

1953 m. dianetinių organizacijų pagrindu įkūrė scientologų sektą, kuriai vadovavo iki mirties.

Nuo 1981, slėpdamasis nuo gresiančio teisinio persekiojimo, gyveno atsiskyręs nuo visuomenės, bendravo tik su sektos nariais. Mirė 1986, lavonas buvo sudegintas, nepadarius skrodimo, pomirtinės nuotraukos buvo sunaikintos. Sekta paskelbė, kad L. R. Hubbardas paliko savo kūną aukštesnio lygio dvasiniams tyrimams. Už sektos ribų kartais skelbiami vieno iš buvusių sektos lyderių – Billo Robertsono – įtarimai, kad L. R. Hubbardas galėjo būti nužudytas dar 1982 dėl konflikto su vėliau sektos vadovu tapusiu David Miscavige.

L. R. Hubbard buvo kelis kartus teistas:

  • 1943 už neteisėtą Meksikos salos, esančios šalia Baja California pusiasalio apšaudymą, buvo atleistas nuo vadovavimo patruliniam kateriui;
  • 1948 pripažintas kaltu dėl smulkios vagystės;
  • 1978 už apgaules Prancūzijoje už akių nuteistas 4 metais kalėjimo ir 30 tūkstančių frankų bauda.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „Slaves of Sleep“, 1939 – fantastinis romanas, paremtas sapnų, kaip kitos visatos, idėja;
  • „Battlefield Earth“ („Mūšio laukas – Žemė“), 1940–1980 – apsakymas bei vėliau jo pagrindu sukurtas fantastinis romanas apie žmonių išsivadavimą nuo kosminės grobikų rasės;
  • „Final blackout“, 1940 – romanas, vaizduojantis Europą po kelis dešimtmečius trukusio karo;
  • „Fear“, 1940 – siaubo novelė apie demonų apsėstą žmogų;
  • „Mission Earth“, 19841986 – 10 tomų satyrinis romanas, bandantis pavaizduoti pasaulį scientologų akimis (pasaulinis psichiatrų ir psichologų sąmokslas, Žemės gyventojų gimstamumo kontrolė, per rock’n'roll muziką platinant homoseksualizmą ir pan.);
  • „Masters of Sleep“, 1950 – romano „Slaves of Sleep“ tęsinys.

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo