Roletai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Roletai, ritininės žaliuzės arba ritininės užuolaidos – tai vienas iš populiariausių langų uždengimo įtaisų. Ruletus galima montuoti vienus arba derinti su dieninėmis užuolaidomis. Didžiulė audinių spalvų, raštų ir tipų įvairovė leidžia gaminį priderinti prie bet kokio stiliaus interjero. Roletai gali būti valdomi įvairiais būdais:

  • Grandinėle – truktelėjus grandinėlę roletas arba kyla į viršų, arba leidžiasi į apačią.
  • Spyruokle – truktelėjus roletą už apačios ir atleidus spyruoklė susuka roletą aukštyn. Nuleidžiama traukiant roletą žemyn iki norimo aukščio, paleistas jis išlieka būtent toje padėtyje.
  • Grandinėle plius spyruokle – roletas nuleidžiamas žemyn traukiant grandinėlę – tuo pačiu užvedamas spyruoklinis mechanizmas. Pakeliant užtenka truktelti grandinėlę į priešingą pusę, ir įsijungęs spyruoklinis mechanizmas pakelia roletą iki pat viršaus.
  • Automatiškai varikliu – ruleto vamzdyje įmontuojamas variklis jį automatiškai pakelia arba nuleidžia. Valdyti automatinę pavarą galima paprastu jungikliu, nuotolinio valdymo pulteliu arba kompiuteriu.

Specialūs ruletų audiniai skirti patalpoms, kuriose dirbama kompiuteriu, taip pat yra neperšveičiami ruletų audiniai patalpų užtamsinimui ir vaikų kambariams. Apsaugai nuo karščio skirti roletai, pagaminti iš specialios plėvelės, kurios viena pusė padengta aliuminio folija.