Riot Act

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Riot Act
Riot Act viršelis
Pearl Jam studijinis albumas
Išleistas 2002 m. lapkričio 12 d.
Įrašytas 2002 m. vasarį–gegužę
Žanras Alternatyvus rokas, folk rokas, art rokas
Trukmė 54:15
Įrašų kompanija Epic
Prodiuseris Adam Kasper, Pearl Jam
Apžvalgos
Pearl Jam chronologija
Binaural
(2000)
„Riot Act“
(2002)
Pearl Jam
(2006)

„Riot Act“ yra septintasis amerikiečių alternatyvaus roko grupės „Pearl Jam“ albumas, išleistas 2002 m. lapkričio 12 d. Muzika, skambanti šiame albume, vėl šiek tiek nutolo nuo grupei įprasto garso, įpaišant folk roko, art roko ir eksperimentinio roko elementų. Dainos rimtesnės, įkvėptos 2001 m. rugsėjo 11 teroristinių išpuolių ir devynių grupės gerbėjų mirties 2000 m. vykusiame „Roskilde“ festivalyje.

Albumas buvo paskutinis grupės albumas, išleistas Epic leidykloje. Jis susilaukė teigiamų kritikų įvertinimų ir JAV tapo auksiniu.

Įrašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prodiusuoti šį albumą grupė pasirinko prodiuserį Adam Kasper. Jis jau buvo dirbęs su grupe anksčiau, taip pat jis buvo ilgą laiką dirbęs su grupės būgnininko Matt Cameron ankstesniąja grupe „Soundgarden“. Albumas buvo įrašytas 2002 m. vasarį ir balandį Sietle. Albumo suvedimo darbus atliko grupės buvęs prodiuseris Brendan O’Brien.

Panašiai kaip ir ankstesniems grupės albumams „Yield“ ir „Binaural“, grupės nariai dainas kūrė atskirai, jas pristatydami tik prieš įrašymą. Pasak Cameron, kiekvienas narys buvo parašęs po keturias–penkias dainas. Taip pat tai buvo pirmasis grupės albumas, kuriame grojo klavišininkas Boom Gaspar. Nors jis nėra grupės oficialus narys, nuo pat albumo įrašymo darbų jis grojo kiekviename albume ir koncerte, taip pat kartu su Eddie Vedder parašė dainą „Love Boat Captain“.

Grupė albumo įrašymo metą laiko labai pozityviu ir energingu. Anot jų, naujasis prodiuseris sukūrė puikią atmosferą, todėl grupė galėjo per trumpą laiką parašyti daug naujų kūrinių. Dauguma dainų buvo įrašyta grupei grojant studijoje gyvai, vienu metu.

Muzika ir žodžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Albume skamba grupei kiek neįprasta muzika, kurioje nemažai folk roko ir eksperimentinio roko elementų. Kritikai šį albumą vertina net kaip art roko albumą. Kai kuriose dainose naudojami nestandartiniai gitaros derinimai, kaip pavyzdžiui dainose „You Are“, „All or None“ ir „Bu$hleaguer“.

Dainose skambantys žodžiai yra daug lengviau suprantami, nei ankstesniuose albumuose. Juose aiškiai išreiškiama nuomonė apie politinę situaciją po 2001 m. rugsėjo 11 teroristinių išpuolių. Taip pat bosistas Jeff Ament teigė, jog didelė albumo dainų tema buvo meilė. Po devynių grupės gerbėjų mirties 2000 m. vykusiame „Roskilde“ festivalyje, grupė jautė atsakomybė už katastrofą ir stengėsi skleisti tik teigiamas emocijas ta tema. Dvi albumo dainos užsimena apie įvykį – „I Am Mine“ ir „Love Boat Captain“.

Kai kurių dainų žodžius Vedder padėjo parašyti kiti grupės nariai. Dainai „Ghost“ – bosistas Ament, „You Are“ – būgnininkas Cameron. Gitaristas Stone Gossard padėjo parašyti dvi dainas – „Bu$hleaguer“ ir „All or None“. Matt Cameron parašė dainą „Get Right“, o Jeff Ament – „Help Help“. Dainose kalbama apie egzistencinius klausimus (dainos „I Am Mine“ ir „Love Boat Captain“), taip pat socialinius bei politinius įvykius („Green Disease“, „Bu$hleaguer“ ir „1/2 Full“). Dainoje „Save You“ išreiškiamas pyktis, jaučiamas matant, kaip artimas žmogus praleidžia savo gyvenimą veltui. „Bu$hleaguer“ yra komentuojami tuometinio JAV prezidento George Walker Bush veiksmai.

Turas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupė 2003 m. reklamavo albumą koncertuose Australijoje, Japonijoje ir Šiaurės Amerikoje. Tai buvo pirmasis grupės koncertinis turas, kuriame grojo klavišininkas Boom Gaspar. Dėl įvykusios tragedijos per „Roskilde“ festivalį, grupė atsisakė groti festivaliuose ir po atviru dangumi.

Dėl savo energingų pasirodymų grupė susilaukė daug dėmesio. Grodama JAV, grupė, vokalistas Vedder, atlikdamas dainą „Bu$hleaguer“, apsimaudavo guminę prezidento George W. Bush kaukę. Dainos viduryje jis ją nusimaudavo ir pakabindavo ant mikrofono stovo. 2003 m. balandžio 1 d., dalis grupės gerbėjų, susirinkusių į koncertą Denveryje ir išvydusių tokį vaizdą, paliko koncertą. Tų pačių metų balandžio 30 d. koncerto metu Juniondeile, Niujorko valstijoje, grupė buvo nušvilpta ir susirinkę gerbėjai skandavo „U-S-A“ („J-A-V)“. Vedder pareiškė, jog turi teisę išreikšti savo nuomonę ir grupė atlikto „The Clash“ dainą „Know Your Rights“. Devynis kartus per turą Vedder atliko dainą „Arc,“ paminėdamas žuvusius per „Roskilde“ festivalį. Visi koncertai buvo įrašyti ir išleisti CD formatu. Taip pat buvo išleisti du koncertiniai DVD „Live at the Showbox“ ir „Live at the Garden“.

Išleidimas ir pardavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Albumas pasiekė penktąją vietą „Billboard 200“ tope, o per pirmą savaitę buvo parduota 166 000 kopijų. Šiuo metu vien JAV yra parduota virš 508 000 kopijų, taip pat yra tapęs auksiniu. Australijoje albumas užėmė pirmą vietą tope, taip pat tapo platininiu.

Buvo išleisti trys singlai. Pirmasis, „I Am Mine“, debiutavo 43 „Billboard Hot 100“ topo vietoje, taip pat pasiekė šeštąją „Modern Rock“ tope. Daina „Save You“ buvo išleista JAV rinkai, o „Love Boat Captain“ pasaulinei rinkai. „Save You“ nepateko į „Hot 100,“ tačiau pateko į „Mainstream Rock“ ir „Modern Rock“. Dainoms „I Am Mine“, „Save You“, „Love Boat Captain“, „Thumbing My Way“ ir „1/2 Full“ grupė nufilmavo koncertinius vaizdo klipus.

Dainų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visų dainų autorius Eddie Vedder, išskyrus, kur išskirta. 

Nr. PavadinimasŽodžiaiMuzika Trukmė
1. „Can't Keep“   Vedder 3:39
2. Save You“   Ament, Cameron, Gossard, McCready, Vedder 3:50
3. Love Boat Captain“   Boom Gaspar, Vedder 4:36
4. „Cropduster“   Cameron 3:51
5. „Ghost“  Ament, VedderAment 3:15
6. I Am Mine“   Vedder 3:35
7. „Thumbing My Way“   Vedder 4:10
8. „You Are“  Cameron, VedderCameron 4:30
9. „Get Right“  CameronCameron 2:38
10. „Green Disease“   Vedder 2:41
11. „Help Help“  AmentAment 3:35
12. „Bu$hleaguer“  Gossard, VedderGossard 3:57
13. „½ Full“   Ament 4:10
14. „Arc“   Vedder 1:05
15. „All or None“  Gossard, VedderGossard 4:37
54:15

Dainos, nepatekusios į albumą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kelios dainos, nepatekusios į albumą, vėliau buvo išleistos su albumo singlais. Tai – „Down“ ir „Undone“ (iš „"I Am Mine“ singlo) bei „Other Side“ (iš „Save You“ ir „Love Boat Captain“ singlų). Visos trys dainos vėliau buvo įtrauktos į 2003 m. išleistą grupės retų dainų rinkinį „Lost Dogs“. Daina „Down“ nepateko į albumą, kadangi išėjo per daug lengva, nei buvo numatyta, todėl netiko prie kitų albumo dainų. Taip pat į albumą nepateko ir daina „4/20/02“, kurią apie grupės „Alice in Chains“ vokalistą Layne Staley parašė Vedder, vos tik sužinojęs apie jo mirtį. Daina nepateko į albumą, nes jame jau ir taip buvo per daug dainų. Kūrinys pateko į „Lost Dogs“, tačiau kaip paslėpta daina. Albumo metu buvo bandoma įrašyti dainą „Severed Hand“, tačiau tai ėjosi sunkiai ir daina buvo palikta. Vėliau ji buvo išleista kitame grupės albume „Pearl Jam“. Daina „Last Soldier“ vėliau buvo išleista grupės 2001 m. fanklubo Kalėdiniame single.

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pearl Jam

Papildomi muzikantai ir leidybinė grupė
  • John Burton – suvedimas
  • Danny Clinch – fotografijos
  • Boom Gaspar – vargonai, pianinas
  • Kenny Gilliam – metalinės figurėlės
  • Sam Hofstedt – suvedimas
  • Adam Kasper – prodiusavimas, įrašymas, pianinas
  • Gregg Keplinger – būgnų technikas
  • Brad Klausen – iliustracijos, dizainas
  • Brendan O’Brien – suvedimas
  • Pearl Jam – prodiusavimas
  • George Webb – gitarų technikas

Topai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Topas (2002) Aukščiausia
vieta
Australija 1
Austrija 24
Belgija (Flandrija) 12
Belgija (Valonija) 20
Kanada 4
Danija 16
Olandija 23
Suomija 21
Prancūzija 30
Vokietija 13
Airija 9
Italija 2
Japonija 35
Naujoji Zelandija 2
Norvegija 3
Lenkija 6
Portugalija 3
Ispanija 20
Švedija 13
Šveicarija 13
Jungtinė Karalystė 34
JAV Billboard 200 5
Internetiniai albumai 2


Singlai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metia Singlas Aukščiausia vieta
JAV JAV Main JAV Mod AUS CAN FIN GER IRE ITA NLD NOR NZ SWE SWI UK
2002 „I Am Mine“ 43 7 6 12 2 20 60 35 4 58 10 48 29 59 26
„Bu$hleaguer“
2003 „Save You“ 23 29 17
„Love Boat Captain“ 29 16 23 110
"—" žymi, jog singlas nepateko į tą topą.