Rick Barry

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Rick Barry
Asmeniniai duomenys
Gimimo data 1944 m. kovo 28 d. (80 metų)
Gimimo vieta Elizabetas, Naujasis DžersisJAV
Ūgis2,01 m
Svoris100 kg
Klubas
Dabar žaidžia Baigęs karjerą
Pozicija Lengvasis kraštas
NBA naujokų birža
1965 m.2 šaukimu,
San Francisko "Warriors"
Profesionalūs klubai
1961-1965
1965–1967
1968-1969
1969-1970
1970-1972
1972-1978
1978-1980
University Of Miami (NCAA)
San Francisko "Warriors"
Oakland "Oaks" (ABA)
Washington "Caps" (ABA)
New York "Nets"
Golden State "Warriors"
Houston "Rockets"

Rikas Baris (angl. Rick Barry; g. 1944 m. kovo 28 d.) – JAV krepšininkas, laikomas vienu geriausiu lengvojo krašto puolėju.

Rikas Baris gimė Elizabete, Naujajame Džersyje. Krepšinio pagrindų mokėsi iš tėvo, kuris buvo Šv. Petro ir Pauliaus parapinės mokyklos treneris. Penktoje klasėje Rikas pateko į mokyklos komandą. Būdamas abiturientu jis žaidė beisbolą ir krepšinį. 1961 m. Rikas persikėlė į Majamio universitetą. Paskutinius dvejus metus jis buvo laikomas vienu iš geriausiu žaidėju JAV.

1965 m. R. Baris buvo pašauktas NBA naujokų biržoje San Francisko "Warriors" antruoju šaukimu. Pirmaisiais metais lygoje jis pelnė NBA naujoko apdovanojimą. Antraisiais metais Rikas nuvedė savo komandą iki NBA finalų serijos, tačiau joje pralaimėjo Philadelphia "76ers" klubui 2-4.

1967-1968 m. tarpsezonyje žaidėjas pasirinko Oakland "Oaks" klubą, kuris žaidė ABA lygoje. Jam buvo pasiūlyta trejų metų 0,5 mln. dolerių sutartis. Tačiau buvo vienas trūkumas: nors jo sutartis su San Francisko klubu baigėsi, jie galėjo pasiūlyti pratęsti sutartį dar vienam sezonui, nors kontraktas dar nebuvo pradėtas rengti. Kai R. Baris paskelbė išvykstantis iš San Francisko, Oklando klubo savininkas P. Boone padavė žaidėją į teismą reikalaudamas 4,5 mln. JAV dolerių. Kai teismas patvirtino, kad sutartis yra galiojanti, Rikas nusprendė praleisti vieną sezoną ir pradėjo dirbti Oklando "Oaks" komentatoriumi. Pirmąjį sezoną Oklando klube žaidėjas pelnydavo po 34 taškus per rungtynes. R. Baris tapo vieninteliu žaidėju laimėjusiu daugiausiai taškų per rungtynes pelnančio žaidėjo apdovanojimą NBA, NCAA ir ABA lygose. Tačiau Oklando komandai prasidėjus finansinėms problemoms. Komandą nupirko Vašingtono advokatas Earl Foreman, kuris perkėlė ją į Vašingtoną ir pervadino į "Capitols". Finansiniai sunkumai suteikė galimybę San Francisko klubui vėl susigrąžinti žaidėją, tačiau teismas šį sprendimą pavadino nepagrįstu. Rikas 1969-1970 m. sezoną žaidė Vašingtono klube. Tačiau komanda neturėjo daug gerbėjų, todėl dar kartą persikėlė į Norfolką ir tapo Virginia "Squires". Namų rungtynes klubas žaisdavo trijose arenose. Tai nepatiko Bariui ir jis panoro būti iškeistas. Tokiu būdu jis atsidūrė Naujojo Džersio "Nets" klube.

Per dvejus metus "Nets" komanda tapo čempionato lydere. Tačiau po 1971-1972 m. sezono Kalifornijos teismas nusprendė, kad R. Baris turi vykdyti susitarimą su Oklando klubu, kurį ji pažeidė susitardamas su ABA komanda. Teisėjas nusprendė, kad žaidėjas turi sutikti su kontraktu ir persikelti į klubą trejiems metams arba tiek pat praleisti ir nežaisti už jokią komandą. Baris nusprendė sugrįžti į buvusią komandą, kuri jau buvo persivadinusi Golden State "Warriors". 1974-1975 m. sezone jis tapo NBA čempionu. 1975 m. pasirašė trejų metų sutartį su Golden State Warriors klubu. 1978-1979 m. tarpsezonyje tapo laisvuoju agentu ir pasirašė sutartį su Houston "Rockets" klubu. Nors komanda buvo perpildyta žvaigždžių komanda netapo čempionais. Po šio sezono Rikas Baris nusprendė baigti karjerą.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]