Ričardas Sokas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ričardas Sokas (1962 m. rugsėjo 25 d. Kelmėje), pianistas, vargonininkas, pedagogas, chorvedys.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

19711977 m. Šiaulių vaikų muzikos mokykloje mokėsi skambinti fortepijonu (N. Mešeriakovos ir P. Keblikienės klasės), 19771981 m. mokslą tęsė Šiaulių aukštesniojoje muzikos mokykloje (dėst. S. Šelmuko fortepijono klasė). 1981 m. dalyvavo respublikiniame jaunųjų atlikėjų konkurse. 1981 m. rudenį įstojęs į Lietuvos valstybinę konservatoriją, iš pradžių fortepijoną studijavo prof. O. Steinbergaites klasėje, o 19831986 m. prof. L. Digrio vargonų klasėje. Pasižymėjo absoliučia muzikine klausa. Koncertavo Lietuvoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje ir kitur.

1991 m. R. Sokas išvyko į JAV. Kalifornijos universitetas jam pripažino Lietuvoje gautą diplomą ir suteikė bakalauro laipsnį – gavo teisę dėstyti muziką JAV mokyklose.

Nuo 1991 m. Čikagos Lietuvių operos chormeisteris ir koncertmeisteris, nuo 1992 m. ir Švč. Mergelės Marijos Gimimo lietuvių parapijos Čikagoje vargonininkas bei choro vadovas. Su choru organizuoja religinės muzikos koncertus, dalyvauja įvairiuose tautiniuose renginiuose, pats dažnai akompanuoja solistams ir chorams, įvairiomis progomis vargonuoja. Turi savo pramoginės muzikos orkestrą, kuris dalyvauja įvairiuose buitiniuose renginiuose. R. Šokas yra LB Kultūros tarybos narys. 1994 m. dienraštyje “Draugas“ paskelbė straipsnį apie 1994 m. Pirmąją Pasaulio lietuvių dainų šventę Kaune ir Vilniuje, rašo koncertų recenzijas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.