Rembo: pirmasis kraujas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rembo: pirmasis kraujas

PavadinimasFirst Blood
Kilmės šalis JAV
RežisieriusTed Kotcheff
Prodiuseris (-iai)Buzz Feitshans
Mario Kassar
Andrew G. Vajna
KompozitoriusJerry Goldsmith
VaidinaSylvester Stallone
Richard Crenna
Brian Dennehy
Metai1982
Žanrasveiksmo
trileris
Trukmė93 min.
Kalbaanglų
Biudžetas15 mln. JAV dolerių[1]
Pajamos125,2 mln. JAV dolerių[2]
IMDb įrašas

Rembo: pirmasis kraujas (angl. First Blood) – 1982 m. JAV veiksmo filmas, režisuotas Ted Kotcheff. Prie scenarijaus rašymo prisidėjo ir pagrindinį vaidmenį filme atliko Sylvester Stallone. Filmas pastatytas pagal to paties pavadinimo 1972 m. David Morrell romaną. Tai yra pirmoji „Rembo“ serijos dalis.

Filmas susilaukė sėkmės ir tapo vienu veiksmo filmų pradininkų. Iš viso buvo sukurtos penkios „Rembo“ serijos dalys.

2008 m. „Empire“ žurnalo 500 geriausių visų laikų filmų sąraše šis filmas užėmė 253 vietą.[3]

Pirmoji „Rembo“ dalis sulaukė daugiausiai teigiamų kritikų komentarų lyginant su kitomis serijos dalimis.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Buvęs JAV specialiųjų pajėgų Vietnamo karo veteranas Džonas Rembo klajoja po JAV, ieškodamas savo buvusių kovos draugų. Viename provincijos miestelyje jį palaikęs valkata užkabina arogantiškas šerifas W. Tislis, išveža iš miesto bei liepia daugiau atgal nebegrįžti. Tačiau Dž. Rembo nepaklūsta, o šerifas jį suima. Areštinėje vietos policininkai sumuša Dž. Rembo, kuris pabėga, pavogęs motociklą, į kalnus. Policija surengia jo gaudynes. Į Dž. Rembo, bandantį nusileisti nuo uolos, policija šaudo iš sraigtasparnio. Dž. Rembo, pasislėpęs už kedro, meta akmenį į sraigtasparnio kabiną ir pataiko. Šaudęs policininkas iškrenta ir žūsta, sraigtasparnis sudūžta. Policija tęsia Dž. Rembo persekiojimą miške. Jo metu, Dž. Rembo sužeidžia penkis policininkus ir sugavęs šerifą pagrasina jam karu. Tačiau šerifas, grįžęs į areštinę, iškviečia į pagalbą JAV Nacionalinės gvardijos karius. Tuo pat metu į miestelį atvyksta buvęs Dž. Rembo vadas S. Trautmanas ir bando derėtis su Dž. Rembo. Nacionalinės gvardijos kariai, pasiklausę S. Trautmano ir Dž. Rembo pokalbio, aptinka bėglį miške. Apšaudomas Dž. Rembo per apleistą šachtą išeina į kelią, kur sutinka karių koloną. Jis užgrobia ginkluotą sunkvežimį, naktį įsiveržia į miestelį ir susproginęs degalinę, elektros transformatorių, apšaudo policijos areštinę. Patekęs į policijos apsuptį, po derybų su S. Trautmanu, Dž. Rembo pasiduoda.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „First Blood (1982) - Box Office Mojo“. boxofficemojo.com. Suarchyvuota iš originalo 2019-06-11. Nuoroda tikrinta 2020-04-28.
  2. „Box Office Information for First Blood. The Numbers. Suarchyvuota iš originalo 2011-12-23. Nuoroda tikrinta 2012-01-29.
  3. http://www.empireonline.com/500/48.asp