Refrakcinis laikotarpis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Refrakcinis laikotarpis (arba refrakcinė stadija; pranc. refractaire – nejautrus) – lytinio abejingumo laikotarpis po sueities, kai yra įvykęs vyro orgazmas (ejakuliacija). Sudaro esminę atsipalaidavimo stadijos dalį.

Fazės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ką tik po ejakuliacijos vyras yra visiškai nejautrus lytiniams dirgikliams – tiek regimiesiems, tiek liečiamiesiems. Nervinis susijaudinimas nuslūgsta, todėl jokie erotinio stimuliavimo būdai – net ir tiesioginė ir stipri varpos stimuliacija (aistringos glamonės ar felacija) nebesukelia pakartotinės erekcijos. Vyras visiškai nereaguoja į lytinius dirgiklius.

Praėjus tam tikram laikui po orgazmo (laiko trukmė individuali) prasideda kita – ilgesnė refrakcinio laikotarpio fazė – sąlyginis lytinis nejautrumas. Jos metu vyrui yra vis dar gana sunku pačiam nusiteikti naujam suartėjimui, tačiau moters aktyvumas, intensyvios glamonės ir felacija gali sukelti vyrui erekciją.

Trukmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Refrakcinio laikotarpio ir jo fazių trukmė žymiai įvairuoja priklausomai nuo vyro amžiaus ir lytinės konstitucijos. Jeigu paauglystėje pakartotinė erekcija gali atsirasti jau po kelių minučių nuo ejakuliacijos, tai pagyvenusiems vyrams gali prireikti netgi kelių dienų. Kai kurie vyrai (daugiausia 30-35 metų) turi užslėptą refrakcinį laikotarpį, kuris jiems leidžia neištraukiant varposmakšties atlikti pakartotinę sueitį net ir prieš tai jau ejakuliavus. Tokiu atveju erekcija susilpnėja nežymiai ir neilgam, o atliekamos frikcijos ją palaiko ir stiprina. Tokia „dviguba“ sueitis gali trukti iki 10-20 minučių, kadangi pasiekus pirmąją ejakuliaciją lytinis jaudrumas šiek tiek sumažėja (mažėja nervinių centrų jaudrumas), todėl pakartotinės sueities metu ejakuliacija pasiekiama per ilgesnį laiką nei pirmoji.

Moteris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Moteris refrakcinės stadijos nepatiria. Manoma, kad tai sąlygojo biologiniai veiksniai: vyrui refrakcija reikalinga tam, kad užtektų laiko pasigaminti naujai sėklai, kadangi pakartotinės sueities atveju, pirmoji ejakuliacija pasižymi geriausia („vaisingiausia“) sperma, tuo tarpu pakartotiniam orgazmui būdinga ne tokia koncentruota, mažiau subrendusi sėkla, nejudrūs spermatozoidai. Savo ruožtu moteriai refrakcinės stadijos nebuvimas užtikrina pakartotinės sueities galimybę, šitaip padidinant paties pastojimo tikimybę.