Ramsis

Koordinatės: 54°19′16″ š. pl. 4°23′04″ v. ilg. / 54.32111°š. pl. 4.38444°r. ilg. / 54.32111; 4.38444 (Ramsis)
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ramsis
men. Rhumsaa, angl. Ramsey
Parlamento gatvė Ramsio mieste
Ramsis
Ramsis
54°19′16″ š. pl. 4°23′04″ v. ilg. / 54.32111°š. pl. 4.38444°r. ilg. / 54.32111; 4.38444 (Ramsis)
Laiko juosta: (UTC+0)
------ vasaros: (UTC+1)
Valstybė Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Britų Karūnos valda Meno sala Meno sala
Įkūrimo data 1865 (miesto statusas)
Gyventojų (2006) 7 309
Plotas 3,7 km²
Tankumas (2006) 1 975 žm./km²
Vikiteka Ramsis

Ramsis (angl. Ramsey; men. Rhumsaa; iš sen. skand. hrams-á 'laukinių česnakų upė'[1]) – miestas šiaurinėje Meno salos dalyje, antras pagal dydį Meno miestas, už kurį didesnis tik sostinė Daglasas. 2006 m. surašymo duomenimis jame gyveno 7309 žmonės (2001 m. – 7332 žmonės). Miestas yra prie Ramsio įlankos. Jame yra vienas didžiausių salos uostų. Mieste į jūrą įteka upė Salbis.

Meno salos žemėlapis. Šiauriniame gale pažymėtas Ramsis.

Miesto valdžia yra 12 ketveriems metams renkamų miesto komisionierių (angl. Town Commissioners)[2].

Ramsyje yra šiaurinė galinė Manx Electric Railway ('Meno elektrinio tramvajaus') stotis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1863 m. Ramsyje pastatytas vindžemeris „Star of India“, dabar laivas muziejus San Diege (JAV).
Vaizdas į miestą iš Murago (Mooragh) parko.

Ramsis anksčiau buvo vienas pagrindinių miestų, per kurį buvo palaikomi ryšiai su Škotija. Ramsį dar vadina Karališkuoju Ramsiu (angl. Royal Ramsey) kadangi jame 1847 m. lankėsi karalienė Viktorija ir princas Albertas, o 1907 m. – karalius Eduardas VII ir karalienė Aleksandra.[3]

Alberto bokštas buvo pastatytas princo konsorto Alberto karališkajam vizitui 1847 m. rugsėjo 20 d. atminti. Princas Albertas užlipo į kalvos viršūnę, iš kur apžvelgė Ramsį ir šiaurinę lygumą. Kalvą pervadino į Albert Mount ('Alberto kalnas'), o po metų buvo padėti bokšto pamatai. 45 m aukščio bokštas pastatytas iš granito ir yra į akis krentantis statinys ne tik Ramsyje, bet ir visoje šiaurinėje Meno salos dalyje.[4] Prie bokšto kalvos viršūnėje veda viešas takas.

XIX a. Ramsis buvo svarbus laivų statybos centras, jame statė didelius transatlantinių pervežimų laivus. Vienas tokių laivų buvo geležinis burlaivis vindžemeris (angl. windjammer) „Star of India“, plaukiojęs iš D. Britanijos į Indiją ir Naująją Zelandiją, o dabar kaip laivas muziejus stovi San Diege.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mieste prasideda Snaefell Mountain Course ('Sneifelio kalnų trasa') kalnų sekcija, kuri naudojama Isle of Man TT ir Manx Grand Prix motociklų lenktynėse, kurios saloje vyksta kasmet. Populiari stebėjimo vieta yra Ramsey Hairpin ('Ramsio segtukas'), kur lenktynių stebėti susirenka daug entuziastų.

Mieste yra keli sporto klubai, įskaitant 'Ramsey Rugby Club, Ramsey Football Club ir Ramsey Youth Centre Football Club, taip pat gėlų futbolo komanda, Ramsey Ravens plaukimo komanda, golfo klubas. Mieste veikia aktyvus buriavimo klubas Manx Sailing and Cruising Club, kuris organizuoja kasmetines Round the Island buriavimo lenktynes, taip pat reguliariai vykdo gelbėjimo valčių (dinghy) ir jachtų lenktynes.

Anksčiau Ramsis centrinėje dalyje turėjo plaukimo baseiną, tačiau šis 2010 m. buvo panaikintas, vietoj jo buvo įrengti kėglių takai.[5] Naujas plaukimo baseinas įrengtas šiauriau Salbio upės, Mooragh promenadoje.[6]

Ilgų nuotolių pėsčiųjų takas Millennium Way ('Tūkstantmečio takas') baigiasi mylia nuo miesto centro A3 kelyje, ties Sky Hill ('Dangaus kalva') papėde.

Į šiaurę nuo miesto centro, už Salbio (Sulby) upės yra Mooragh Park, tai didelis XIX a. parkas su ežeru, kuriame galima pasiplaukioti nuomojamomis valtimis. Pradžioje tai buvo dalis druskingo maršo, vėliau nupirkta ir įrengta kaip parkas. Jame yra keletas atrakcionų, vaikų žaidimų parkas, mažas vandens parkas ir pora kavinių.

Karalienės pirsas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kitas žymus miesto statinys yra Karalienės pirsas (angl. Queen's Pier). Tai geležinis pirsas, pastatytas 1886 m. Jis buvo uždarytas daug metų dėl pavojaus žmonių sveikatai ir gyvybei, nors dažnai prašomas vėl atidaryti. Kažkada juo važinėjo savas Karalienės pirso tramvajus (angl. Queen's Pier Tramway). Karalienė Viktorija 1847 m. išsilaipino šiame pirse, kai dėl blogo oro jos laivas negalėjo įplaukti į Daglaso uostą. Nuo jūrligės atsigaunanti karalienė liko liko karališkojoje jachtoje HMY „Victoria and Albert“, o krante ekskursavo vienas princas Albertas. Karalienės pirsas buvo dalinai renovuotas, tačiau nėra laikomas saugiu žmonėms vaikščioti.

2007 m. Ministrų Tarybos darbo grupė, svarsčiusi Karalienės pirso ateitį, išleido visuomenės klausimyną, kuris turėjo atlikti visuomenės konsultacijos apie pirso ateitį vaidmenį. Klausimynas buvo išsiuntinėtas 3200 atsitiktinai parinktų žmonių (1800 - Ramsyje, 1400 - likusioje salos dalyje). Klausimynas turėjo išaiškinti meniečių nuomonę apie galimus sprendimus (nuo „nedaryti nieko“ iki „atstatyti komerciniam panaudojimui“).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Broderick, George (2006), "Place-names of the Isle of Man", in Koch, John T., Celtic culture: a historical encyclopedia, ABC-CLIO, p. 679-681, ISBN 1-85109-445-8 
  2. Ramsey Town Commissioners (Ramsio miesto komisionierių interneto svetainė)
  3. Ramsey Archyvuota kopija 2012-11-15 iš Wayback Machine projekto.
  4. The Albert Tower Archyvuota kopija 2011-05-22 iš Wayback Machine projekto.
  5. "New bowling alley in Ramsey to open" 6 May, 2011
  6. Ramsey Town Commissioners website Northern Swimming Pool Archyvuota kopija 2012-11-22 iš Wayback Machine projekto.