Ralph Baer

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ralfas Bajeris)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ralfui Bajeriui įteikiamas Nacionalinis technologijos pažangos medalis

Ralfas Bajeris (Ralph H. Baer; 1922 m. kovo 8 d. – 2014 m. gruodžio 6 d.) – Vokietijoje gimęs JAV išradėjas, žymus dėl savo didžiulio indėlio kompiuterinių žaidimų pramonėje. 2005 m. jis buvo apdovanotas Nacionaliniu technologijos pažangos medaliu dėl pirmos kompiuterinių žaidimų konsolės Magnavox Odyssey išradimo.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būdamas jaunas, Bajeris buvo išmestas iš mokyklos, nes buvo žydas ir privalėjo eiti į žydų mokyklą. Jo tėvas tada dirbo batų fabrike. Likus 2 mėnesiams iki „Krištolinės nakties“, tėvas su visa šeima pabėgo iš Vokietijos. Amerikoje jis savarankiškai mokėsi ir dirbo gamykloje, už savaitę gaudamas 12 dolerių. 1940 m. Bajeris baigė Nacionalinį radijo institutą ir tapo radiotechniku. 1943 m. jis buvo pašauktas kovai II pasauliniame kare.

Bajeris 1949 metais Čikagoje gavo mokslinį bakalauro laipsnį. Jis dirbo keliose elektronikos firmose ir buvo sukūręs savo paties kompaniją iki pradėjimo dirbti „Sanders Associates“ 1958 m. Pastarojoje vietoje jis dirbo iki pat pensijos 1987 m.

2006 m. Bajeris atidavė visus savo techninės įrangos prototipus ir dokumentus Smithsonian institutui. Bajeris taip pat yra IEEE narys.