Rakis (gėrimas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Butelis graikiškojo rakio

Rakis (angl. raki, turk. raki) – paprastai anyžių skonio aperityvas, gaminamas dukart distiliuojant išspaudų vyną arba tokį vyną su primaišytu etanoliu bei anyžių sėklomis.

Rakis panašus į tokius Viduržemio jūros kraštų gėrimus kaip ouzo, sambuca. Manoma, kad visi šie gėrimai yra kilę iš arabų arako. Žodis raki kilęs iš arabų kalbos عرق [ʕaraq] (kiti raki variantai – araka, araki, ariki). Arabų žodis araq reiškia 'prakaitas'. Spėjama, kad tai gali būti pagrįsta asociacija su distiliuojamo alkoholio garų kondensacija lašais.

Rakis yra neoficialus turkų nacionalinis gėrimas, tradiciškai geriamas maišytas su vandeniu. Mišinys pabala, įgaudamas pieno baltumą, galbūt todėl jis neretai vadinamas aslan sütü arba arslan sütü 'liūtės pienas' arba 'pienas narsiems' (kadangi turkų kalboje liūtas yra ir narsaus žmogaus sinonimas).

Terminas „rakis“ taip pat naudojamas Graikijoje, ne anyžiniams brendžiams nusakyti.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Forbes, Robert, J.; Short History of the Art of Distillation from the Beginnings Up to the Death of Cellier Blumenthal; Brill Academic Publishers; ISBN 90-04-00617-6; hardcover, 1997