Raimondas Viskanta

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Raimondas Viskanta
Gimė 1931 m. liepos 16 d.
Marijampolė
Mirė 2021 m. gruodžio 27 d. (90 metų)
Vest Lafajetas, Indiana, JAV
Veikla inžinierius, šiluminės fizikos ir šilumos mainų specialistas

Raimondas Viskanta (angl. Raymond Viskanta; 1931 m. liepos 16 d. Marijampolėje2021 m. gruodžio 27 d. Vest Lafajete, Indianoje, JAV[1][2]) – inžinierius, šiluminės fizikos ir šilumos mainų specialistas, Purdue universiteto profesorius.[3]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1931 m. Marijampolėje, 1944 m. artėjant Raudonoji armijai, kartu su šeima pasitraukė į Vokietiją, kur po 6 menėsius trukusios kelionės apsistojo Nynburgo mieste. 1949 m. kartu su šeima emigravo į JAV, kur apsistojo Mičigano valstijos Stokbridžo miestelyje. Po metų R. Viskanta išvažiavo mokytis į Čikagą. 1951 m. baigė vidurinę mokyklą. Vėliau įstojo į Illinois-Navy Pier universitetą, kur 1955 m. su pagyrimu baigė bakalauro studijas, o 1956 m. magistro studijas. Baigęs studijas pradėjo dirbti Purdue universitete, kur tyrinėjo šilumos mainus.

Savo mokslinę karjerą pradėjo kaip mechanikos inžinierius Argono nacionalinėje laboratorijoje (Argonne National Laboratory). Dirbdamas laboratorijoje, tuo pačiu mokėsi ir Purdue univeristeto doktorantūroje, kurią užbaigė 1960 metais. 1962 m. tapo Purdue universiteto mechaninės inžinerijos profesoriumi. 1986 m. mokslininkui suteiktas nusipelnusio inžinerijos profesoriaus apdovanojimas. Per savo mokslinės veiklos metus parašė daug mokslinių straipsnių į daugiau nei 50 skirtingų mokslinių leidinių JAV, Europoje ir Japonijoje.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]