Radiantas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Meteorų lietus ir jo radiantas, pažymėtas raide o

Meteorų lietaus radiantas – dangaus sferos taškas, į kurį žiūrint iš Žemės atrodo, kad jame yra meteorų spiečiaus šaltinis. Pavyzdžiui, atrodo, kad Perseidai „atsiranda“ iš taško, esančio Persėjo žvaigždyne.

Stebėtojas gali matyti tam tikro srauto meteorus bet kurioje dangaus vietoje, bet pratęsus atgal meteorų trajektorijas, jos susikirs to meteoro srauto radiante. Meteoras, kuris „neatsiranda“ iš tam tikro srauto radianto, vadinamas pavieniu ir nepriskiriamas tam srautui.

Priežastis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Meteorų lietūs atsiranda dėl dulkių ir meteoroidų, atsirandančių kometos trajektorijoje. Šios dulkės, atsiskyrusios nuo kometos, toliau skrieja kometos trajektorija, ir kai Žemė juda per tokias dulkes ir meteoroidus, įvyksta meteorų lietus. Kadangi visi meteoroidai juda maždaug ta pačia kryptimi, meteorų, skriejančių per atmosferą, trajektorijos susikirs viename taške kometos trajektorijos kryptimi.

Stebėjimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Radiantas yra svarbus veiksnys stebint meteorus. Jei radiantas yra ties horizontu ar žemiau jo, daugiausiai keli meteorai gali būti pastebėti. Taip yra dėl to, kad meteorai matomi tik dėl plonos Žemės atmosferos, ir tik tie meteorai, kurių trajektorijos yra Žemės paviršiaus liestinės (ar labai artimos joms), yra matomi.