QRIO

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
QRIO

Qrio („Quest for cuRIOsity“, anksčiau vadinosi Sony Dream Robot arba SDR) – Sony kompanijos suprojektuotas robotas-humanoidas. Roboto ūgis yra 58 cm, svoris – 7,3 kg. Įstatyti 38 servamotorai Qrio leidžia laisvai judėti ir gerai koordinuotis. Robotas gali greitai judėti, imti daiktus, kilti laiptais, šokti ir išlaikyti pusiausvyrą stovėdamas ant vienos kojos.

Robotas moka 60000 žodžių įvairiomis pasaulio kalbomis, gali atpažinti veidus, klausyti komandų, kaip tvirtina jo kūrėjai, „protingai“ klausinėti priklausomai nuo situacijos.

Už Qrio judėjimą ir intelektą atsako trys kompiuteriai, RISC R5000 c 64 Mb atminties bazėje. Naudojama Aperios operacinė sistema. Taip pat robotas turi stereoobjektyvus, septynis mikrofonus ir 36 judėjimo daviklius, iš kurių septyni atsako už saugumą. Ketvirtos kartos prototipai yra be trečios akies kaktoje, su patobulintomis rankomis, jau turi riešus.

2005 m. Qrio buvo įtrauktas į Gineso rekordų knygą kaip greičiausiai judantis robotas - humanoidas. Jis pristatomas kaip pirmas dvikojis robotas, galintis bėgioti (bėgimu suprantamas judėjimas, kai abi kojos vienu metu neliečia žemės). Qrio gali bėgioti 23 cm per sekundę greičiu.

Neaišku, kiek Qrio robotų buvo pagaminta iš viso. Vieną kartą buvo stebima 10 kartu šokančių robotų, o 2006 m. sausio 22 d. tai buvo patvirtinta Sony atstovybės Mokslų muziejuje Bostone. Qrio – tai dar vienas Sony žingsnis pramogų robotų gamyboje po AIBO sukūrimo. Kol kas jie neparduodami.

Ketvirtos kartos Qrio baterijų užtenka 1 valandai nepertraukiamam darbui.

Analoginis Asimo robotas buvo sukurtas Honda kompanijos.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

SONY Dream Robot Qrio Archyvuota kopija 2005-06-10 iš Wayback Machine projekto.