Putna (Siretas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Putna
Ilgis 144 km
Baseino plotas 2720 km²
Ištakos Vrančos kalnai
Žiotys Siretas, Vulturu komunoje
45°36′24″ š. pl. 27°29′49″ r. ilg. / 45.60667°š. pl. 27.49694°r. ilg. / 45.60667; 27.49694
Šalys Rumunija
Vikiteka Putna

Putna (rumun. Putna) – Rumunijos upė, Sireto upės intakas Vrančos apskrityje (istoriniame Moldovos regione).

Hidrogeologiniai upės baseino ypatumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hidrogeologiniai tyrimai parodė, kad upės baseine yra daug vandeniu turtingų vandeningųjų sluoksnių. Apie 30% upės gaunamo vandens yra požeminės kilmės. Nors pagrindinis vandens šaltinis yra krituliai, tačiau Vrančos kalnuose vandens papildymas iš požeminių vandenų yra labai svarbus.

Kai kur gruntiniai vandenys turi iki 0,5 g/l druskų.

Upės vandenys turi daug mineralinių medžiagų, ypač sieros, karbonatų ir geležies junginių. Šiuos mineralinės medžiagos į upę patenka iš šlaitų prie Putnos krioklio, šiaurinių Porcului kalnagūbrio šlaitų (ties Tišicos įtekėjimo vieta), Mišinos upės slėnyje, ties Pietricica žiotimis.

Hidrografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Putnos upės baseino plotas yra 2720 km². 31% šio ploto užima kalnuoti rajonai – rytinis Vrančos kalnų kraštas. Kalnuotąją baseino dalį sudaro du orohidrografiniai mazgai. Svarbiausias yra Vrančos kalnų vakarinio kalnagūbrio centrinis sektorius, kuriame yra Lăcăuţi-Arişoaia kalnagūbris, iš kurio išteka Putna ir Zebala. Antrasis mazgas yra šiaurinis Paisele kalnagūbrio galas, kur išteka Neruža ir maži upeliai, priklausantys aukštutiniams Putnos, Tišicos ir Neružos baseinams.

Putnos upės ilgis 144 km. Jos ištakos yra šiauriniame Lăcăuţi-Arişoaia kalnagūbrio šlaite, 1700 m virš jūros lygio aukštyje. Nuo ištakų iki kalnuotosios zonos ribos Putnos ilgis apie 30 km, teka dideliu puslankiu, apytiksliai į šiaurę. Vagos skerspjūvis V raidės pavidalo. Toliau slėnis platėja, nes kerta 9 km pločio Lepşa-Greşu depresiją. Žemiau Lepšos (Lepşa) Putna turi vaizdingą 7 km ilgio tarpeklį smiltainio kloduose, kur turi daug slenksčių ir Putnos krioklį.

Intakai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Kairieji: Baba, Şipotu, Valea lui Ilie River, Stogu, Babovici, Pârâul Mărului, Greşu, Călinu, Slatina, Lepşa, Streiu, Mocearu;
  • Dešinieji: Pârâul de sub Aristoaia, Pârâul Bradului, Zburătura, Pârâul Ţiganului, Cireşu, Tišica, Pârâul Porcului, Pârâul Câinelui, Carhagău, Coza, Zebala, Milkovas, Putna Seacă, Râmna.

Miestai ir kaimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Putna teka pro šias gyvenvietes – Greşu, Lepşa, Tulnici, Negrileşti, Bârşeşti, Valea Sării, Vidra, Garoafa, Vânători.