Pusiau uždarasis debiutas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


Pusiau uždarasis debiutas (arba Pusiau uždara partija) - šachmatų debiutų grupė, kurioje baltieji pradeda ėjimu 1.d4, o juodieji suardo simetriją ir atsako bet kuriuo ėjimu, išskyrus 1...d5 (Debiutas 1.d4 d5 vadinamas uždara partija).

Didžiausia pusiau atvirųjų debiutų kategorija - indiškosios sistemos (1.d4 Žf6). Ši kategorija yra labai didelė, laikoma atskira debiutų kategorija, nes yra gerokai didesnė ir labiau ištyrinėta už likusius pusiau uždaruosius debiutus.

Trečias populiariausias juodųjų ėjimas po 1.d4 (po 1...Žf6 ir 1...d5) yra 1...e6. Šis ėjimas dažnai pereina į kitus debiutus, pavyzdžiui, į olandiškąją gynybą (po 2. c4 f5 arba 2. Žf3 f5), prancūziškąją gynybą (Po 2. e4 d5) arba atmestąjį valdovės gambitą (2. c4 d5). Yra ir originalūs tęsiniai, pavyzdžiui, Šmito-Benoni gynyba (2. c4 c5) arba kengūros gynyba (2. c4 Rb4+). Pastaroji dažnai pereina į Nimcovičiaus gynybą arba Bogoliubovo gynybą.

Likę populiarūs atsakymai į 1.d4 yra olandiškoji gynyba (1...f5) ir Senoji Benoni gynyba (1...c5). Olandiškąją gynybą žaidė daug atakuojančių šachmatininkų, pvz., Aleksandras Aliochinas, Michailas Botvinikas, Deividas Bronšteinas. Šiuo metu ją propaguoja Naidželas Šortas. Senoji Benoni gynyba taip pat dažnai žaidžiama. Paprastai tai būna ramus pozicinis žaidimas, bet išvystyta į šiuolaikinę Benoni gynybą ji tampa labai arši.

1...d6 (Veido gynyba) žaidžiamas retai, nors kartais matomas aukšto lygio partijose. Šis ėjimas dažniausiai pereina į kitus debiutus, nors yra ir originalūs tęsiniai.

Likę pusiau uždari debiutai laikomi neįprastais. Lenkiškoji gynyba (1...b5) niekada nebuvo populiarus atsakymas, nors šį debiutą bandė Borisas Spaskis, Liubomiras Liubojevičius ir Ištvanas Čomas. Valdovės žirgo gynyba (1...Žc6) - taip pat neįprastas debiutas, dažniausiai pereinantis į kitus debiutus, pvz., į Nimcovičiaus gynybą po 2. e4 ar Čigorino gynybą po 2. c4 d5, nors turi keletą unikalių tęsinių, pvz., 2.d5 arba 2.c4 e5. Englundo gambitas (1...e5) yra retas ir labai abejotinas aukojimas. Kartais dar žaidžiami atsakymai 1...c6 ir 1...g6. Atsakymas 1...c6 beveik visada pereina į slaviškąją gynybą (po 2. c4 d5) arba Karo-Kano gynybą (po 2. e4 d5). Atsakymas 1...g6 beveik visada pereina į moderniąją gynybą (po 2. e4), senąją indiškąją gynybą (po 2. c4 Žf6 3. Žc3 Rg7) arba Griunfeldo gynybą (po 2. c4 Žf6 3. Žc3 d5).

Šachmatų debiutų enciklopedija pusiau atvirųjų debiutų grupei (neskaitant indiškųjų sistemų) skyrė 25 debiutų kodus iš 500 - A80-A99 (olandiškajai gynybai) A40-A44 (kitiems tęsiniams).

Pusiau uždarųjų debiutų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]