Puerto Riko geografija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Puerto Rikas - sala tarp Karibų jūros ir Atlanto vandenyno
Puerto Riko salos vaizdas iš kosmoso

Puerto Riko geografija apima salyną, esantį tarp Karibų jūros ir šiaurės Atlanto vandenyno, į rytus nuo Dominikos Respublikos ir į vakarus nuo Virdžinijos salų. Pagrindinė Puerto Riko sala yra mažiausia ir labiausiai nutolusi į rytus Didžiųjų Antilų salyne. Įvairios mažesnės salos sudaro likusią salyno dalį, iš kurių tik dvi Culebra ir Vieques buvo neseniai apgyvendintos. Mona yra negyvenama didžiąją laiko dalį per metus, išskyrus Puerto Riko natūralių išteklių departamento darbuotojus.

Pagrindinė sala yra apie 100 km ilgio ir 60 km pločio. Kraštovaizdis kalnuotas kartu su dideliais pakrančių plotais šiaurės ir pietų salos regionuose. Pagrindinis kalnų masyvas pavadintas La Cordillera Central (Centrinis masyvas). Aukšiausias taškas Cerro de Punta (1338  metrų virš jūros lygio) taip pat yra šiuose kalnuose. Dar viena svarbi viršūnė yra El Yunque, esanti Sierra de Luquillo kalnuose Karibų nacionaliniame miške (1065  m). Sostinė, San Chuanas, išsidėsčiusi pagrindinės salos šiaurinėje pakrantėje.

Fizinė geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Puerto Riko salynas išsidėstęs tarp Karibų jūros ir šiaurės Atlanto vandenyno, į rytus nuo Dominikos Respublikos ir į vakarus nuo Virdžinijos salų. Būdamas šiaurės rytų Karibų jūroje, buvo raktas į ispanų imperiją nuo ankstyvojo Naujojo Pasaulio tyrinėjimo, užkariavimo ir kolonizacijos.

Puerto Riko geografija

Topografiškai pagrindinė sala yra padalinta į tris pagrindinius regionus: kalnuotas regionas, į kurį įeina Cordillera Central, Sierra de Luquillo Mountains, Sierra de Cayey ir Sierra Bermeja kalnų masyvai, pakrančių lygumos ir šiaurės karstiniai regionai. Cordillera Central nusidriekia per visą salą, padalindama ją į šiaurinį ir pietinį regionus.

Culebra salynas, esantis į rytus nuo Puerto Riko, į šiaurę nuo Vieques ir į vakarus nuo Virdžinijos salų, susideda iš pagrindinės Culebra salos ir 28 negyvenamų salelių. Daugiausiai kalnuota Culebra sala turi žymius paplūdimius.

Klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būdama tropikuose, vidutinė 26 °C temperatūra Puerto Riko saloje išsilaiko visus metus. Sezonai staigiai nesikeičia. Pietuose temperatūra paprastai keliais laipsniais aukštesnė negu šiaurinėje dalyje. Centrinėje kalnuotoje salos dalyje temperatūra visada žemesnė negu likusiusiose salos dalyse. Sausasis sezonas tęsiasi nuo lapkričio iki gegužės, drėgnasis sezonas sutampa su Atlanto uraganų sezonu nuo birželio iki lapkričio.

Upės ir ežerai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Puerto Rikas turi 17 ežerų (nė vienas iš jų nėra natūralus) ir daugiau kaip 50 upių. Dauguma šių upių gimsta Puerto Riko Centriniuose Kordiljeruose. Upės šiaurinėje salos dalyje yra ilgesnės ir vandeningesnės negu pietinėje. Pietinė dalis yra sausesnė ir karštesnė negu šiaurinė.

Flora ir fauna[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1998 metais buvo atrastos 239 augalų, 16 paukščių ir 39 varliagyvių/roplių endeminės Puerto Riko salyno rūšys. Dauguma iš jų (234, 12 ir 33 atitinkamai) randamos pagrindinėje saloje. Labiausiai žinomos endeminės rūšys yra Puerto Riko pasididžiavimo simbolis Coquí – mažos varlės, lengvai atpažįstamos pagal garsą, iš kurio kilo jų vardas. Nacionaliniame Karibų miške, kuris yra tropinis ir subtropinis drėgnasis plačialapis atogrąžų miškas, gyvena dauguma (13 iš 16) coquí rūšių. Miškas taip pat yra namai daugiau nei 240 augalų rūšių, 26 iš kurių endeminės ir 50 paukščių rūšių, iš kurių viena įtraukta į pirmąjį nykstančių rūšių sąrašo dešimtuką pasaulyje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]