Psichiatrija Lietuvoje

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Psichiatrija Lietuvoje – Lietuvos medicinos dalis; psichiatrija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmoji psichiatrijos ligoninė Lietuvoje buvo įkurta 1632 m. Vilniuje, prie šv. Kryžiaus bažnyčios.[1]

Problemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skulptūra Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninės teritorijoje

Lietuvoje dominuoja gydymas vaistais. Psichoterapija sunkiai prieinama. Valstybinė ligonių kasa per mažai ir neadekvačiai finansuoja psichoterapijos paslaugas.

Viena didžiausių problemų Lietuvoje – psichikos sveikatos priežiūros specialistų – ypač psichoterapeutų – trūkumas. Jų etatai daugelyje pirminių psichikos sveikatos centrų (PSC) nenumatyti, o galimybių teikti ir antrinio lygio paslaugas PSC centrai neišnaudoja. Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų finansuojami psichoterapijos 24 seansai per kalendorinius metus[2]. Jų ilgalaikei terapijai nepakanka. Formaliai yra numatyta galimybė, kad įvertinus psichoterapinio gydymo reikalingumą ir suderinus su teritorine ligonių kasa, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų gali būti mokama ir už didesnį seansų skaičių[3]. Valstybinėje psichikos sveikatos strategijoje numatyta psichoterapijos paslaugų plėtra iki šiol nėra tinkamai įgyvendinta[4].

Daliai pacientų visiškai nereikia medikamentinio gydymo. Medikai dalį psichinės sveikatos profilaktinių programų turėtų perduoti ugdymo įstaigoms (vaikų darželiams, mokykloms). Aktyviau galėtų veikti psichologai, socialiniai darbuotojai, slaugytojos, kuriuos paruošti trunka trumpiau nei psichiatrus. Be to, daugeliu atveju žmonėms priimtiniau kreiptis į šiuos specialistus, o ne į psichiatrus. Į psichikos sveikatos stiprinimą būtina įtraukti visuomenę – švietimo, socialinės apsaugos įstaigas, darbdavius, bendruomenę, kadangi žmogaus psichikos sveikata priklauso ne tik nuo jų įgimtų ir įgytų savybių, bet ir nuo jį supančios aplinkos, kurioje jis gyvena. Būtina dar ankstyvoje vaikystėje rūpintis dvasiškai stiprios asmenybės vystymuisi, kadangi vaiko charakteris formuojasi iki 12 metų. Psichikos sveikatos specialistai galėtų konsultuoti pedagogus, skaityti paskaitas mokytojams, tėvams, vaikams[5].

Organizacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ligoninės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teismo psichiatrija Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teismo psichiatrija Lietuvoje:

  • Valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba prie SAM, atlieka teismo psichiatrijos, teismo psichologijos ekspertizes, teikia specialisto išvadas pagal prokurorų ir ikiteisminio tyrimo įstaigų pareigūnų užduotis
  • Lietuvos teismo psichiatrijos asociacija, vienija įvairių profesijų specialistus ir kitus asmenis, Lietuvos Respublikos piliečius, dirbančius teisėsaugos, teismo psichiatrijos, psichologijos ir nusikaltimų prevencijos srityje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Psichiatrija. Vilnius: Vaistų žinios, 2003, 27 p. ISBN 9955-511-21-4.
  2. Individualios psichoterapijos seansai vyksta ne rečiau kaip 1-2 kartus per savaitę. Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų mokama ne daugiau kaip už 24 seansus vienam pacientui per kalendorinius metus. Įvertinus psichoterapinio gydymo reikalingumą ir suderinus su teritorine ligonių kasa, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų gali būti mokama ir už didesnį seansų skaičių. Grupinės psichoterapijos seansai vyksta ne rečiau kaip 1-2 kartus per savaitę. Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų mokama ne daugiau kaip už 24 seansus vienam pacientui per kalendorinius metus. Mokėjimo suma skaičiuojama už kiekvieną asmenį, dalyvaujantį grupiniame seanse. Pvz., grupiniame seanse dalyvauja 7 pacientai, mokėjimo suma iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų – 7 x N Lt. Psichologas-psichoterapeutas pacientus į psichoterapijos seansus priima tik po gydytojo psichiatro ar gydytojo psichoterapeuto konsultacijos. Vieną kartą per mėnesį, norėdamas įvertinti ligonio sveikatos būklę, gydytojas psichoterapeutas arba gydytojas psichiatras konsultuoja psichologo-psichoterapeuto pacientus, kuriems per mėnesį buvo suteikta ne mažiau kaip 4 psichoterapijos seansai. Už tai apmokama kaip už konsultaciją
  3. Dėl Pirminio, antrinio ir tretinio lygių psichiatrijos ir psichoterapijos paslaugų teikimo suaugusiesiems reikalavimų bei bazinių kainų tvirtinimo (1999 m.)
  4. Psichoterapijos raida Lietuvoje // GYDYMO menas (Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichologė psichoterapeutė Liudmila Andrikienė, Humanistinės ir egzistencinės psichologijos instituto direktorius, Rytų Europos egzistencinės terapijos asociacijos prezidentas VU prof. Rimantas Kočiūnas ir VU docentas gydytojas psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis)
  5. Gydytojai psichikos sveikata siūlo rūpintis jau darželiuose(Interviu) Archyvuota kopija 2008-05-08 iš Wayback Machine projekto. (Raimundas Alekna, Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro direktorius)
  6. „Ąžuolyno klinika“ – pirmoji Lietuvoje privati psichiatrijos klinika