Prometėjo draugija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Prometėjo draugija (angl. Prometheus Society arba PS) – tarptautinė visuomeninė intelektualiai gabių žmonių organizacija, skatinanti įvairių visuomenės sluoksnių bendravimą ir pasikeitimą mintimis.

Įstoti gali kiekvienas, kuris vieno kontroliuojamo IQ testavimo metu pasiekė ne mažesnį kaip 99,997 % kvantilių lygį. Yra pripažįstami ir kitų patikrinimų rezultatai, bet jie neturi būti žemesni kaip standartinio IQ testo 160–164 balų, o tokį lygį parodo vienas žmogus iš 30 000. 2008 metais PS jungė 100 narių iš 18 valstybių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Norėdamas finansiškai padėti neturtingiems intelektualiai gabiems studentams, 1982 m. filosofas Ronaldas K. Hioflinas įkūrė draugiją Xeophon Society. Vėliau ji buvo pavadinta Prometėjo – mitologinio didvyrio, kuris dovanojo žmonėms ugnį, vardu. Keitėsi ir tikslai, kurie dabar formuluojami taip:

  • Draugiškumo ir tarpusavio supratimo skatininmas;
  • Intelektualinės laisvės siekis;
  • Pagalba moksliniams intelekto tyrimams;
  • Pasikeitimas nuomonėmis;
  • Pagalba draugijos nariams, siekiantiems aukštų rezultatų meno ir mokslo srityse.

PS valdoma demokratiniu principu: vadovybė – prezidentas, redaktorius, narių advokatas (gynėjas), internetinės svetainės redaktorius ir laisvas vadovybės narys – renkami visuotinio susirinkimo metu. Stojimo mokestis yra 5 USD, metinis mokestis – 10 USD (jei informacija siunčiama internetu) arba 30 USD (jei siunčiama paštu).

Draugijos šūkis – Ignus Aurum Probat, kurį iš lotynų kalbos galima versti ir kaip ugnis įvertina ar tai auksas. Tai dalis žinomos Senekos sentencijos (lot. Ignus aurum probat, miseria fortes homines – liet. Ugnis įvertina ar tai auksas, bet tik nelaimės įvertina ar tas vyras stiprus. Žmonijai nešamos ugnies simbolis atasispindi ir dešimt kartų per metus leidžiamame žurnale Gift of Fire, jį gali užsiprenumeruoti ir ne draugijos nariai. Redakcijos siekia paversti žurnalą nuomonių ir problemų, būdingų žmonėms su aukštu intelektu, forumu. Skeptikai tvirtina, kad taip nėra: ne visi straipsniai publikuojami, kai kada jie ``apkarpomi``. Iš paskelbtų laiškų aiškėja, kad intelektualai yra gana heterogeniški: kai kurie jų yra priversti apsimesti darbe pilkomis pelytėmis, o grįžę į namus jie sugeba išspręsti sudėtingiausius galvosūkius. Jiems ir yra skirta Prometėjo draugija.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]