Projektas: Bleiro ragana

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Projektas: Bleiro ragana

PavadinimasThe Blair Witch Project
Kilmės šalisJAV
RežisieriusDaniel Myrick
Eduardo Sánchez
Prodiuseris (-iai)Robin Cowie
Gregg Hale
Scenaristas (-ai)Daniel Myrick
Eduardo Sánchez
VaidinaHeather Donahue
Michael C. Williams
Joshua Leonard
Metai1999
ŽanrasSiaubo
Trukmė86 min.
KalbaAnglų k.
Biudžetas0,75 mln. USD
IMDb įrašas

Projektas: Bleiro ragana (angl. The Blair Witch Project) – 1999 m. kino studijoje „Haxan Films“ sukurtas mažo biudžeto psichologinis siaubo filmas. Premjera JAV1999 m. liepos 30 d., Lietuvoje2000 sausio 14 d.

Filmas sukurtas remiantis trijų kino koledžo studentų – Heather Donahue, Joshua Leonard ir Michael C. Williams – dokumentine medžiaga, 1994 m. filmuota mėgėjiškomis kameromis Merilando valstijos Juoduosiuose kalnuose apie vietinę legendą Bleiro raganą. Žiūrovas sužino, kad ši trijulė po išėjimo į kalnus pasiklydo ir dingo, jų daugiau niekas nebematė ir nebegirdėjo, nors metais vėliau visa jų filmavimo vaizdo ir garso technika kartu su didžiąja dalimi nufilmuotos medžiagos buvo surasta. Surastoji medžiaga, t. y., pseudodokumentinė juosta, ir sudaro filmą, kuris pateikiamas žiūrovui. Filme, kurio pradinis biudžetas tesudarė 20-22 tūkst. USD, nėra specialiųjų efektų, smurto scenų, muzikinio fono. Kompanijai „Artisan Entertainment“ nupirkus teises į mėgėjišką kino juostą, jos biudžetas išaugo iki 500-750 tūkst. USD, nes buvo įdėtos lėšos į montažą, garso takelį, kopijų gamybą. Taip pat kompanijos atstovai pareikalavo iš naujo nufilmuoti filmo pabaigą.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Šiurpūs įvykiai Bleiro miestelyje, buvusiame JAV Merilendo valstijoje, prasidėjo dar XVIII amžiuje. 1785-jų vasario mėnesį Bleiro gyventoja Eli Kedvard apkaltinama raganavimu ir išvaroma iš miestelio. Netrukus pasipila kruvinų įvykių banga: grobiami vaikai, vykdomos ritualinės žmogžudystės, kurios periodiškai kartojasi ištisus du šimtus metų.

Trys studentai kinematografininkai, susidomėję Bleiro raganos legenda, atvyksta į Berkitsvilį kurti dokumentinio filmo. Spalio 21 d. jaunuoliai išeina į Juodųjų kalvų girią ir dingsta be pėdsako. Negi ir jie tapo Bleiro prakeiksmo aukomis?

Vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasiekimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Studijinis filmo variantas, paremtas Bleiro raganos projektu, išleistas 2000 m. spalio 27 d. ir pavadintas „Šešėlių knyga: Bleiro ragana 2“ (Book of Shadows: Blair Witch 2). Sekantiems metams buvo suplanuotas filmo tęsinys, bet idėjai materializuotis nebuvo lemta, nors dar kartą apie tokius planus paskelbta 2009 m. rugsėjo 2 d. To paties pavadinimo videožaidimas išleistas 2000 m.

Filmas susilaukė teigiamų atsiliepimų iš kino kritikų. 2004 m. duomenimis, pasaulyje surinko 248 mln. USD pajamų.

  • 1999 m. – Award of the Youth Kanų kino festivalyje,
  • 2000 m. – premija Independent Spirit už geriausią debiutinį filmą su mažesniu, nei 500 tūkst. USD biudžetu,
  • 2000 m. – nominacija premijai Saturn už geriausią siaubo filmą,
  • 2000 m. – nominacija Bram Stoker Award premijai už geriausią scenarijų,
  • 2000 m. – antipremija Golden Raspberry Award už blogiausios aktorės darbą Heather Donahue, šio apdovanojimo nominacija už blogiausią metų filmą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]