Profesionalios StarCraft: BroodWar varžybos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Į Proleague finalą Gwangalli Busan stadione 2004 m. gyvai susirinko virš 100 000 žiūrovų. Šis finalas žymi StarCraft BroodWar išpopuliarėjimo Korėjoje pradžią.[1]

Profesionalios StarCraft: BroodWar varžyboselektroninio sporto varžybos, kuriose žaidžiamas Blizzard Entertainment sukurtas realaus laiko strategijos žaidimas StarCraft: BroodWar. Pagal dalyvių bei žiūrovų skaičių ir prizų sumas jos ilgą laiką buvo viena populiariausių elektroninio sporto šakų visame pasaulyje, nors profesionalios, per televiziją transliuojamos lygos egzistavo tik Pietų Korėjoje. Bandymai sukurti panašias lygas Vakaruose nebuvo sėkmingi, tačiau vakariečiai sudaro didelę Korėjos lygų žiūrovų dalį. Vėliau daugumoje pasaulio šalių šias varžybas nustelbė naujai išėjusio StarCraft 2 profesionalios varžybos. Pietų Korėjoje StarCraft: BroodWar profesionali scena iki pat užsidarymo buvo populiaresnė už StarCraft II.

Žaidėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Profesionalūs StarCraft: BroodWar žaidėjai yra tokie žaidėjai, kuriems šis užsiėmimas yra pagrindinė veikla ir pragyvenimo šaltinis. Žymiausi ir daugiausiai pasiekę žaidėjai turi tam tikrą žvaigždžių statusą, uždirba šimtus tūkstančių dolerių per metus vien nuolatinio atlyginimo (neskaičiuojant turnyrų prizų), gyvena specialiuose „Team Houses“ kur jiems apmokamos būsto ir maisto išlaidos. B-komandų (antrinė komanda, sudaryta iš perspektyvių bet silpnesnių žaidėjų) žaidėjai dažniausiai neuždirba nieko, neskaitant laimėtų prizų, tačiau jie taip pat turi galimybę gyventi Team House ir treniruotis su geriausiais komandos profesionalais.

Didžioji dauguma žaidėjų buvo korėjiečiai. Vakariečiai dažnai važiuodavo į Korėją profesionaliai žaisti ir treniruotis, tačiau beveik niekam nėra pavykę pasiekti jokių reikšmingesnių laimėjimų Pietų Korėjos profesionaliose lygose. Vienintelis Guillaume Patry yra ne tik laimėjęs OSL lygą (antrąjį sezoną), bet ir jo sugalvotos žaidimo protosais strategijos buvo tuo metu laikomos pažangiausiomis ir plačiai naudojamos kitų žaidėjų. Didelei daliai kitų nepavyko net pakankamai gerai pasirodyti kvalifikaciniuose turnyruose ir gauti oficialią profesionalaus žaidėjo licenciją.

Dėl didelio skirtumo tarp įgūdžių, pasiekimų ir paties žaidimo statuso Pietų Korėjoje lyginant su kitomis šalimis, ne korėjiečiai profesionalių BroodWar žaidimų kontekste yra vadinami tiesiog „užsieniečiais“ (angl. foreigner). T. y. žodis užsienietis šiame kontekste reiškia tiesiog nekorėjietį. Užsieniečiai profesionalai paprastai skirstomi į tris kartas – 1998-2003, 2003-2005 ir 2007-2010 metų, pagal tai, kada atvažiavo į Pietų Korėja ir kuriuo periodu pasiekė savo ryškiausių laimėjimų.[2] Nuo 2010 m., išėjus StarCraft 2, užsieniečiai pradėjo profesionaliai žaisti šį žaidimą, perėjo prie kitų elektroninio sporto žaidimų ar baigė karjerą.

Žaidimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaizdas iš 2012 m. balandžio mėn. Proleague finalo lemiamo žaidimo („tūzų mačo“) tarp Lee Young-Ho (Flash) ir Kim Taek-Yong (Bisu), transliuoto per Ongamenet TV

Pagrindinis straipsnis: StarCraft: BroodWar

StarCraft: BroodWar yra realaus laiko strategijos žaidimas, kuriame žaidėjai valdo pastatus („bazę“) ir kovinius vienetus. Pastatuose gaminami nauji koviniai vienetai, išradinėjamos naujos technologijos, tobulinami esami kariai ir panašiai. Viskam naudojami dviejų tipų resursai – mineralai ir dujos, kuriuos renka specialūs tam skirti darbininkai. Kadangi viskas vyksta realiu laiku, ne ėjimais, didžiulę įtaką turi žaidėjų sugebėjimas valdyti savo armijas, pastatus ir darbininkus kiek galima greičiau. Pajėgų valdymo greitis matuojamas veiksmais per minutę (Actions Per Minute, APM). Pasibaigusi partija gali būti įrašoma (vad. „replay“) ir peržiūrima iš naujo, ieškant, pavyzdžiui, pralaimėjimo priežasčių, konkrečių padarytų strateginių klaidų. Šie profesionalų replays taip pat populiarūs tarp gerbėjų.

Vidutinės partijos trukmė yra apie dvidešimt minučių, tačiau žaidimas gali tęstis nuo kelių minučių iki daugiau nei valandos.

Organizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

   Šiame straipsnyje bent dalis informacijos yra pasenusi.
Jeigu galite, atnaujinkite informaciją ir ištrinkite šį pranešimą.
Per televiziją transliuojamas MSL mačas, žaidžiamas MBCGame studijoje, 2006 m.

BroodWar lygas administruoja Pietų Korėjos elektroninio sporto asociacija (KeSPA). Ilgą laiką dvi pagrindinės individualios lygos buvo Ongamenet Starleague (OSL) ir MBCGame Starleague (MSL). Taip pat populiari ir komandinė lyga – Proleague, kurioje žaidžia komanda prieš komandą, kiekvieną mačą vis kitas komandos atstovas.

Norintys dalyvauti žaidėjai privalo turėti profesionalo licenciją, išduodamą KeSPA. Šią licenciją galima gauti už užimtas aukštas vietas specialiuose kvalifikaciniuose turnyruose.

Viso šiuo metu egzistuoja šešios profesionalų komandos:

  • Air Force ACE (공군 에이스, oficiali Pietų Korėjos kariuomenės komanda, kurioje žaidžia šauktiniai)
  • CJ ENTUS (CJ 엔투스)
  • Woongjin Stars (웅진 스타즈)
  • KT Rolster (KT롤스터)
  • Samsung KHAN (삼성전자 칸)
  • SK Telecom T1 (SK텔레콤 T1)
  • STX SouL (STX소울)
  • Team 8 (komandą įkurė KeSPA laikinam priglausti geriausius žaidėjus po to, kai užsidarė Hwaseung OZ, MBCGame HERO, ir WeMadeFOX komandos).

Taip pat jau užsidariusios komandos buvo WeMadeFox, Hwaseung OZ, MBCGame HERO. 2012 m. pasibaigus profesionalioms StarCraft BroodWar varžyboms, kariuomenės komanda Air Force ACE ketina nebepriimti naujų narių, ir esamiems baigus tarnybą kariuomenėje, maždaug 2014 m. galutinai užsidaryti.[3][4] Likusios komandos ir dvi iš trijų pagrindinių lygų pereina prie StarCraft 2 žaidimo.

Ongamenet Starleague[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ongamenet Starleague (OSL) yra Pietų Korėjos StarCraft: BroodWar profesionalų lyga, priklausanti televizijos kompanijai On-Media. Jos žaidimai transliuojami per specialų elektroniniam sportui skirtą kabelinės televizijos kanalą Ongamenet ir tai yra žiūrimiausia StarCraft lyga. OSL taip pat buvo pirmoji didelė StarCraft: Brood War lyga. Vienas jos sezonas trunka apie keturis mėnesius, t. y. vyksta trys sezonai per metus.

Tris sykius OSL laimėjęs žaidėjas gauna specialų apdovanojimą – „Auksinę pelę“. Per daugiau nei dešimt metų tai yra pavykę keturiems žmonėms: Lee Yun-Yeol (NaDa), Park Sung-Joon (July), Lee Jae-Dong (Jaedong) ir Lee Young-Ho (Flash). Dar trys žaidėjai, Lim Yo-Hwan (SlayerS_BoxeR), Choi Yun-Sung (iloveoov) ir Heo Yeong-Moo (Jangbi) yra laimėję OSL du sykius. Už tapimą OSL čempionu penkis ir septynis kartus yra įsteigti atitinkamai „platininės pelės“ ir „deimantinės pelės“ apdovanojimai, tačiau to nepavyko pasiekti dar nei vienam žaidėjui.

Nuo 2012 m. vidurio OSL pakeitė StarCraft BroodWar į StarCraft II varžybas, kuriose gali dalyvauti nebe vien KeSPA žaidėjai.[5][6] Tai yra profesionalių individualių Brood War varžybų Pietų Korėjoje pabaiga.[7] Paskutiniojo ir galutinio BroodWar sezono čempionu tapo Heo Yeong-Moo (Jangbi), finale įveikęs Jung Myung-Hoon (Fantasy). Tai buvo trečias atvejis istorijoje, kai tas pats žaidėjas tampa OSL čempionu antrą sezoną iš eilės.

MBCgame Starleague[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MBCgame Starleague buvo Pietų Korėjos profesionali StarCraft: Brood War lyga, antroji pagal populiarumą. Ji buvo įkurta 2002 m., dabartinį pavadinimą naudoja nuo 2003 m.

Žymesni MBC žaidėjai buvo Lee Yun-Yeol (NaDa, tris kart čempionas ir kelis kart laimėjęs sidabrą), Choi Yun Sung (iloveoov, tris kart čempionas), Lee Young Ho (Flash), Ma Jae-Yoon (Savior, tris kart čempionas), Kim Taek-Yong (Bisu) ir kiti.

2012 m. ji užsidarė, o MBCGame kanalas perėjo prie muzikos transliacijų.[8]

Proleague[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 m. atsidariusi komandinė lyga, kurioje žaidžiama iki tam tikro pergalių skaičiaus, ir komandų mače vienas žaidėjas iš komandos gali sužaisti vieną sykį, t. y. kiekvienam žaidimui komandos atsiunčia vis po naują atstovą. Jei keturiuose žaidimuose surenkama vienodai pergalių, komandą - nugalėtoją apsprendžia „Tūzų mačas“, paskutinis lemiamas žaidimas, kuriam komanda gali atsiųsti ir jau kartą žaidusį atstovą. Proleague buvo jungtinė lyga, jos žaidimus transliavo OGN ir MBC televizijos. Užsidarius MBC, transliuojama tik per OGN.

Tituluočiausia Proleague komanda yra SK Telecom T1, tris kartus laimėjusi auksą, keturis kart sidabrą ir dusyk bronzą.[9]

2012 m. rugpjūtį prasidėjęs Proleague sezonas jau buvo maišytas, komandos žaidė ir BroodWar ir StarCraft 2, kiekvieno po du žaidimus. „Tūzų mačas“ visada buvo StarCraft 2. Toks lygos formatas buvo pasirinktas, siekiant žiūrovus ir žaidėjus pamažu pervesti nuo vieno prie kito žaidimo, kadangi nuo sekančio sezono Proleague bus žaidžiamas jau tik StarCraft 2. Tačiau šis formatas susilaukė prieštaringų vertinimų, dažniausia kritika – kad žaidėjams sunku vienu metu praktikuotis du skirtingus žaidimus, todėl krenta žaidimų lygis.

World Cyber Games[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lee Jae-Dong, 2009 m. World Cyber Games čempionas

World Cyber Games StarCraft: BroodWar varžybos buvo rengiamos vienuolika metų, 2000-2010 m. Ne korėjiečiams žaidėjams Pasaulio finale keturis kartus pavyko užimti antrąją vietą; pirmąją vietą kiekvienais metais laimėdavo Pietų Korėjos atstovas. Nuo 2011 m. žiemos BroodWar nebėra tarp WCG žaidimų, jį pakeitė StarCraft 2. Du sykius iš eilės pasaulio čempionu tapęs Lim Yo-Hwan yra įtrauktas į WCG šlovės lentą.

World Cyber Games BroodWar pasaulio čempionai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.e-sports.or.kr/gameintro/Eng/gameintro_10.kea?m_code=game_12&langu=k
  2. TeamLiquid.net foreign scene
  3. http://www.robbienakamura.com/2012/07/24/air-force-ace-disbands/[neveikianti nuoroda]
  4. http://www.gosugamers.net/starcraft/news/20360-air-force-ace-to-disband
  5. osen
  6. http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=342720
  7. http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=357368
  8. MBCGame: In Memoriam
  9. http://wiki.teamliquid.net/starcraft/Proleague