Pripažink, išplėsk ir nuslopink

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Grubia jėga“ atplėšta žaidimo kasetė, kurios dangtelis buvo užsuktas nestandartiniais, firmai specifiniais varžtais.

EEE (angl. Embrace, Extend, Extinguish) – liet. pripažink, išplėsk, nuslopink[1][2][3] – programinės įrangos gamintojo strategija, trukdanti atviriems standartams įsitvirtinti. Šią strategiją naudojanti firma nuosekliai pritaiko tokius žingsnius:

  1. Aktyviai įsijungia į siūlomo naujo standarto kūrimą, nurodo savo darbuotojams darbo laiku dalyvauti jo rengime („pripažink“).
  2. Firma iš tiesų palaiko naująjį standartą, tačiau ima vis plačiau siūlyti įvairius savo specifinius „praplėtimus“ ir „pagerinimus“ (gamintojo prirakinimas). Kritikuojama ji tvirtina, jog šių pakeitimų reikalauja vartotojai („išplėsk“).
  3. „Plėtinių“ naudojimas pasiekia tokį mastą, jog jų nepalaikantys kiti gamintojai nebegali konkuruoti. Firmos siūlomas standartas su visais papildymais, apribojimais ir išimtimis de facto tampa tikruoju standartu, vieninteliu, kurio laikytis yra prasmės. Taigi atviro standarto nebelieka („nuslopink“).

Šie metodai įvairių gamintojų buvo naudojami bandant paimti į savo rankas HTML, CSS, C++, kompiuterių architektūros, JavaScript, Java, PDF[4] ir daugybę kitų standartų. Siekiant neutralumo konkretūs firmų vardai iš lietuviškos versijos pašalinti; jei šių firmų konkurentams to padaryti nepavyko, tai ne visada buvo dėl pastangų stygiaus. Terminas vartojamas ir pačių tokią strategiją vykdančių firmų vidaus korespondencijoje.[5]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Deadly embrace“. The Economist. 2000-03-30. Nuoroda tikrinta 2015-04-10.
  2. „Microsoft limits XML in Office 2003“. Suarchyvuotas originalas 2005-09-22. Nuoroda tikrinta 2015-04-10.
  3. „US Department of Justice Proposed Findings of Fact—Revised“ (PDF).
  4. CIO: Adobe Speaks Out on Microsoft PDF Battle Archyvuota kopija 2010-01-10 iš Wayback Machine projekto.
  5. „US Department of Justice Proposed Findings of Fact“.