Primityvioji Quendian

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Primityvioji Kvendų kalba
Primitive Quendian
Kūrėjas J. R. R. Tolkien
Vartojimas Fantastiniame Viduržemio pasaulyje.
Kalbančiųjų Elfų rasės protėviai - Kvendai (Quendi).
Kalbos kodai
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO/DIS 639-3 -

Primityvioji Quendian (Quen.: Quenderin) yra dirbtinė kalba, sukurta J. R. R. Tolkino. Tai yra viena iš Tolkino sukurtų kalbų, vartojama jo fantastiniame Viduržemio pasaulyje.

Primityvioji Quendian buvo Elfų prokalbė, kurią jie pradėjo vartoti iškart po Prabudimo.

"Pačios seniausios Quendelie [Elfų rasės] kalbos struktūra yra (...) Elfams nežinoma, tačiau kai kurios savybės gali būti nuspėtos ar atrastos tų, kurie palygins užrašytas Valinoro Eldarin kalbų formas, bei panašius Avarų užrašus..."[1]

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Remiantis Elfų legenda: Cuivienyarna:

"[Pirmieji trys Elfai] Imin, Tata ir Enel prabudo anksčiau nei jų sutuoktiniai, o pirmasis dalykas, kurį jie išvydo, buvo žvaigždės, nes jie prabudo prieblandoje prieš aušrą. O kitas dalykas, kurį jie išvydo šalia, buvo jų sutuoktiniai, miegantys ant žalios pievos. Jie taip buvo sužavėti jų grožiu, kad panoro kuo greičiau sukurti kalbą, kuria jie galėtų kalbėti ir dainuoti."[2]

Žvaigždės buvo pirmasis šių trijų prabudusių Elfų išvystas dalykas. Remiantis Elfų legenda, pirmasis ištartas žodis buvo ele, kuris Primityviojoje Quendian kalboje reiškė Štai! Pažiūrėk!.[3] Taip buvo sukurta pirmoji Elfų kalbos žodžio šaknis: EL-, nuo kurios kilo Bendrosios Eldarin kalbos žodis ēl ('žvaigždė').[4]

Silmariljone (3. skyrius), teigiama, kad Elfai sukūrė kalbą gyvendami Cuiviénen regione:

[Elfai] pradėjo kurti kalbą, todėl žodžiais pavadino visus dalykus, kuriuos jie suvokė. Save jie pavadino Quendi [Kvendai], taip pavadindami visus, kalbančius šia kalba; nes jie dar nebuvo sutikę jokio gyvo sutvėrimo, mokančio kalbėti ar dainuoti.

Svarbus Primityviosios Quendian kalbos žodis buvo *kwende. Jis kilo iš žodžio *kwene „žmogus“, pakeičiant vidurinį garsą n į nd. Primityviojoje Quendian šis žodis buvo vartojamas nusakant daugiskaitą, *kwendī, kuris reiškė „žmonių visuma“.

Bėgant laikui Elfai keitė savo kalbą, pridėdami naujus žodžius ar gramatikos taisykles. Vėliau vienas iš dievų – Vala (Oromë) pakvietė juos į Valinorą – stebuklingą žemę vakaruose.

Pirmasis padalijimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis Elfų kalbos padalijimas įvyko tuomet, kai didelė elfų bendruomenė paliko savo pirmąjį būstą ir iškeliavo paskui Valą (Oromë) į vakarus. Tokiu būdu Primityvioji Quendian suskilo į Bendrąją Eldarin ir Avarin kalbas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. J.R.R. Tolkien, "Tengwesta Qenderinwa", Parma Eldalamberon 18, p. 72.
  2. J.R.R. Tolkien, The War of the Jewels, p. 421.
  3. J.R.R. Tolkien, The War of the Jewels, p. 360.
  4. Tai stulbinantis atitkmuo turkų patriotizmo Saulės Kalbos Teorijai, kuri teigia, kad pirmasis žodis buvo Aa kurio reikšmė buvo „Saulė“, ir buvo suformuotas panašiai.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]