Prišaudymas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Prišaudymas (rus. пристрелка) – artilerijos pabūklų taikiklių ir sprogdiklių tinkamiausių nuostatų suradimo būdas šaudant. Prišaudoma šaudant tiesiai į taikinį ar į netoliese esantį orientyrą (po to ugnis perkeliama į tikrąjį taikinį). Parinkus nustatomus parametrus (vertikalų ir horizontalų taikymo kampus) jie naudojami naikinančiam apšaudymui.

Prišaudomasis pabūklas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai specialiai paskirtas pabūklas, kuriam prisišaudžius gauti taikymosi parametrai naudojami viso dalinio ar laivo artilerijai. Prišaudomasis pabūklas turi turėti tokias pačias balistines savybes kaip ir pabūklai, kurie naudoja jo gautus duomenis. Prišaudomieji pabūklai būdavo naudojami atvejais, kai reikėdavo atsižvelgti į orų įtaką (vėjo greitį ir kryptį, oro temperatūrą).

Prišaudomasis sviedinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prišaudymui artilerija neretai naudojo specialius sviedinius, kurie būdavo pigesni už kovinius (tai ypač svarbu stambaus kalibro artilerijai), bet turėjo tą pačią balistiką ir leisdavo gerai stebėti kritimo vietą. Tokie sviediniai paprastai užtaisomi fosforu arba pirotechniniais mišiniais, kurie sudaro ryškiaspalvių dūmų debesį.

Prišaudomasis kulkosvaidis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prišaudomasis kulkosvaidis (angl. ranging machine gun; rus. пристрелочный пулемет) – kulkosvaidis, kuris būna suporintas su patranka ir naudojamas prišaudymui. Jo balistika atitinka pagrindinio pabūklo balistiką. Tam naudojama ir specialūs prišaudomieji šoviniai.

Dabar, kai tankai ir artilerija naudoja balistinius kompiuterius trajektorijoms apskaičiuoti, atrodytų, kad prišaudymas nebereikalingas. Prišaudomuosius kulkosvaidžius nustojo naudoti dabar jau pasenusiuose švedų tankuose STRV-103, Indijos Vijayanta, D. Britanijos Chieftain Mk5, JAV М551 Sheridan. Tačiau balistinis skaičiuoklis turi turėti meteorologinę informaciją (oro temperatūra, vėjo greitis ir kryptis), kurios neturint belieka naudoti prišaudymą.

Prišaudomasis šautuvas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prišaudomasis šautuvas (angl. spotting rifle) – prie patrankos ar raketų leidimo įtaiso (pvz., [1] pritaisytas šautuvas, skirtas prišaudymui.

Prišaudomuosius šautuvus turėjo beatošliaužiai 105 mm pabūklai M40 (JAV).

Prišaudomasis šovinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Specialus šovinys, naudojamas prišaudant prišaudomuoju kulkosvaidžiu. Pvz., D. Britanijos kariuomenės naudojami 12,7×99 mm šoviniai L11A1, L11А2, L13А1 [2], Indijos kariuomenės prišaudomieji šoviniai [3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://world.guns.ru/grenade/gl26-e.htm Archyvuota kopija 2010-03-16 iš Wayback Machine projekto. Mark 153 (Mk.153) SMAW rocket launcher (USA)
  2. http://handgun.kapyar.ru/page.php?pg=859 Archyvuota kopija 2007-09-27 iš Wayback Machine projekto. Патрон 12,7x99мм (.50 „Браунинг“)
  3. http://ofbindia.gov.in/products/data/ammunition/sc/9.htm CARTRIDGE SA .50" SPOTTER TRACER & .50" TRACER OBSERVING A.