Prekybos blokas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Prekybos blokas – tarpvyriausybinis susitarimas, pagal kurį dalyvaujančioms šalims panaikinamos arba sumažinamos regioninės prekybos kliūtys ir tarifai. Dažniausiai prekybos blokus sudaro tarptautinės organizacijos.

Istorija ir apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prekybos blokas Mercosur

Vienas iš pirmųjų buvo Vokietijos muitų sąjunga (vok. Zollverein), įkurta 1834 m. Prekybos blokų formavimasis buvo sustiprėjęs XX a. 7, 8 dešimtmečiais ir taip pat po Tarybų Sąjungos žlugimo. Iki 1997 m. daugiau negu 50 % viso pasaulio prekybos vyko reguliuojant regioniniams prekybos blokams.

Petersono tarptautinio ekonomikos instituto ekonomistas Jeffrey J. Scott pažymi, kad sėkmingi prekybos blokai pasižymi keturiais bendrai bruožais:

  • šalių narių panašus bendrojo vidau produkto vienam žmogui lygis,
  • geografinis artumas,
  • panašus arba suderintas prekybos režimas ir
  • bendri įsipareigojimai regioninėms organizacijoms.

Dalis mokslininkų ir ekonomistų vis dar prieštaringai vertina prekybos blokus, kaip vis labiau skaldančius pasaulinę ekonomiką. Prekybos blokai gali būti atskiras susitarimas tarp šalių (pvz., kaip Šiaurės Amerikos laisvos prekybos sutartis) arba dalis regioninės organizacijos (pvz., kaip Europos Sąjunga). Priklausomai nuo ekonominės integracijos lygio prekybos blokai skirstomi į įvairias kategorijas:

Žymiausi prekybos blokai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]